Εισήγηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Θεωρώ τιμή μου που έχω την ευκαιρία να μιλήσω για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, την απολιγνιτοποίηση, που παρουσιάζει και ειδικό ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κοζάνη.

Εκτιμώ ότι κάθε αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να δράσει πρωτοπόρα ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η διεθνής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δικαιώνει αυτή την επιλογή, με καταφανή τρόπο!

Εξαιτίας της ενεργητικής πολιτικής της ΝΔ, η Ελλάδα πρωτοπορεί και δεν είναι ουραγός, όπως κινδύνευε να γίνει από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η πορεία απεξάρτησης από τον λιγνίτη είχε ξεκινήσει πριν από το 2010, όταν διακόπηκε η λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 1.

Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.418 MWh το 2015 σε 10.417 MWh το 2019.

Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι εμείς λαμβάνουμε μέριμνα, ώστε η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να γίνει με πρόγραμμα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και με μέτρα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική οικονομία συνολικά.

Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να διατηρούμε μονάδες σε ψυχρή εφεδρεία και να αναπροσαρμόζουμε το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τον λιγνίτη, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό μας στόχο, τη δίκαιη μετάβαση.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τον Πρωθυπουργό και εποπτεύεται από διευρυμένο σχήμα Κυβερνητικής και Συντονιστικής Επιτροπής.

Το ΣΔΑΜ αποβλέπει στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου στη Δυτική Μακεδονία, την Κρήτη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στη Μεγαλόπολη, με ένα σύνολο ενεργειών που υποστηρίζουν τη διαδικασία.

Θεσμικές παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις σε ζητήματα, όπως η επάρκεια ισχύος για τις τηλεθερμάνσεις, η εισαγωγή φυσικού αερίου, αλλά και η βελτίωση των υποδομών, όπως οι οδικές διασυνδέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτή την πορεία είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση και φυσικά, η απασχόληση.

Στα εξορυκτικά πεδία, μεγάλες εκτάσεις γης θα απελευθερωθούν και θα γίνει απορρύπανση ώστε να υποδεχθούν νέες χρήσεις.

Παράλληλα, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των συνεργαζόμενων εταιρειών, θα θεμελιώσει το νέο οικονομικό μοντέλο, καθώς θα επανδρώσει και θα υποστηρίξει τις καινούργιες επενδύσεις.

Με ένα πλαίσιο που, όπως αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, θα προβλέπει ειδικό φορολογικό καθεστώς, χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις μέσω του ΣΔΑΜ, που φτάνουν το 80% για τις επιχειρήσεις, που θα υλοποιήσουν νέες δραστηριότητες, συνεισφέροντας στον οικονομικό μετασχηματισμό των συγκεκριμένων περιοχών.

Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε ότι πρέπει να έχουν λόγο οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συμβάλλουν στη μετάβαση με τις προτάσεις τους. Μια διαδικασία που ήδη προχώρησε με την άοκνη εργασία των κυρίων Παπαθανάση και Μουσουρούλη.

Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε την απολιγνιτοποίηση σε ευκαιρία και όχι να παρασυρθούμε στην υποβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, που είχε οδηγήσει η απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο λιγνίτης αποτέλεσε τη βασική αιτία ανάπτυξης των περιοχών αυτών και ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας συνολικά για περίπου μισό αιώνα, ενώ παραμένει η δικλείδα ασφαλείας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ευημερία, αλλά και καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Γιατί οι συμπολίτες μας που έζησαν από τον λιγνίτη είναι αυτοί που ξέρουν και μπορούν να μετατρέψουν το ενεργειακό λεκανοπέδιο σε αναπτυξιακό.

Γιατί στόχος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επόμενη μέρα να είναι μια καλύτερη εποχή από αυτή που διανύσαμε μέχρι σήμερα, με καλύτερους όρους ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

3 σχόλια στο άρθρο “Εισήγηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 1. Στέλιος Κ .το κουράσατε!!

  - Edit

  Απαντήστε

  Εχθρός του Μητσοτάκη δεν είναι οι πολιτικοί του αντίπαλοι,εχθρός του Μητσοτάκη είναι οι Έλληνες πολίτες,εχθρός του η Ελλάδα!
  Δεν αγαπάει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα!!
  Το σύνθημα τους” Δίπλα σε κάθε πολίτη” έιναι η έκφραση της ψευτιάς και της κοροϊδίας!!!
  Ξετιναξατε τους πολίτες ,τους καταχρεωσατε και τάχα μου,τάχα μου,είστε δίπλα τους!!
  Θα ερημωσετε τη Δυτική Μακεδονία με τις αναλγητες αποφάσεις σας,τις ” τετραπλασιασμενες” και το περιβάλλον θα….θα προστατεύεται από ΜΟΝΟ του και Ο Υ Τ Ε ενεργειακη κρίση θα υπάρχει!!

 2. Αλαφούζος- Στέλιος Κ .το κουράσατε!!

  - Edit

  Απαντήστε

  ” δίπλα σε κάθε πολίτη”!!!!
  Κάνατε σύνθημα αυτό που δεν πιστεύετε!!!
  Ένα σύνθημα είναι προτρεπτικο,αλλά για σας θα λειτουργήσει Αποτρεπτικά!!!
  Γνωρίζετε πως δεν είστε δίπλα στον πολίτη,αλλά το κάνατε Σημαία για να χαίδέψτε αυτιά και ιθαγενείς!
  Τα συνεδρια και οι μπουρδολογιες δε βγάζουν κυβερνησεις,κυβερνήσεις βγάζουν οι Πολίτες!!
  Τα 300 ευρώ του λογαριασμού τα κάνατε 1000 ευρώ,όσα παίρνει σε μια μέρα ένα μισθαρνο όργανο γαλαζοφρουρικό,όσα συνθήματα και όσα συνέδρια να κάνετε δε Σώζεστε!!!
  Τα συνθήματα σας τα ψεύτικα και τα συνέδρια σας τα Λουδοβικεια ,τα Παντεσπανατα και τα 1000 ευρώ που δίνετε την ημέρα σ έναν πολίτη!!!!!θα…θα …γίνουν ταφετρα της αναλγητες κυβέρνησης σας!!
  Η Αναλγητη και λαομισητη κυβέρνηση σας θα…θα γεννήσει με Φυσιολογικό Τοκετό το Ξύπνημα των Πολιτών και θα σας πάρουν με τις πέτρες- τις ψήφους των,μέχρι να πατήσετε χιόνι!!
  Δεν είστε δίπλα στον πολιτη,είστε δίπλα στα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης που σας λιβανιζουν…είστε δίπλα π.χ στο Σκάι που ολημερίς βρίζει τον Πούτιν,αλλά….αλλά ο ιδιοκτήτης του,ο εφοπλιστής κουβαλάει πετρέλαιο απ’ τη Ρωσία και τώρα με τον πόλεμο…κουβαλάει πιο πολύ!!!
  Αιδώς ψεύτες,αιδώς υποκριτες,αιδώς επιτελικοι άχρηστο λόγοι!!!
  Καμιά απάντηση για ν’αναψουν τα αίματα;
  Τωωωωρα….τώρα είσαστε δίπλα στον πολίτη…..
  ” Χαρωπά τε να γελάσω δυνατά χα!χα!” που τραγουδούσαμε στο δημοτικό σχολείο,όταν γυρίσαμε από εκδρομή!!!
  Ετοιμαστείτε για εκδρομή που θα σας στείλει το σύνθημα σας ” διπλα στον πολίτη”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.