Για ποιες πλαστικές επεμβάσεις μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο;



Μπορεί ένας ωτορινολαρυγγολόγος να αναλάβει κάποιες πλαστικές επεμβάσεις; Ποιες είναι αυτές και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους; 

Είναι γεγονός πως όταν σκεφτόμαστε πλαστικές επεμβάσεις, ο ωτορινολαρυγγολόγος αποτελεί μια ειδικότητα που δεν μας έρχεται αρχικά στο μυαλό. Κι όμως, πλέον καθώς γίνονται πλαστικές επεμβάσεις τόσο στη μύτη, όσο και στα αυτιά είναι απολύτως λογικό πως ένας ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να εφαρμόσει τις συγκεκριμένες τεχνικές και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία, αφού είναι εξειδικευμένος στην ανατομία των συγκεκριμένων περιοχών. Ποιες πλαστικές επεμβάσεις μπορεί να αναλάβει λοιπόν ένας ωτορινολαρυγγολόγος και ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μεθόδων; 

Ωτοπλαστική

Με τον όρο ωτοπλαστική αναφερόμαστε στην επέμβαση που στόχο έχει τη βελτιστοποίηση του σχήματος των αυτιών μας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ωτοπλαστική εφαρμόζεται για ξεκάθαρα αισθητικούς λόγους και δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση ούτε αρνητικά, ούτε θετικά την ικανότητα της ακοής. Τα λεγόμενα «πεταχτά» αυτιά οφείλονται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες και δυστυχώς μπορεί να επηρεάσουν αισθητά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου. Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή σε κλινική. 

Τα αποτελέσματά της είναι άμεσα και απολύτως εντυπωσιακά, αφού μπορεί με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο να αλλάξει ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Κατάλληλοι για ωτοπλαστική κρίνονται άνθρωποι που έχουν αυτιά τα οποία προεξέχουν έντονα, είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό ή έχουν διαφορετικό μέγεθος ή σχήμα μεταξύ τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ωτοπλαστική είναι μια αρκετά διαδεδομένη επέμβαση, ειδικά για παιδιά ηλικιών από 5 ετών και πάνω, τότε δηλαδή που ολοκληρώνεται στο 100% η ανάπτυξη των αυτιών. Το 5% των παιδιών παγκοσμίως γεννιέται με πεταχτά αυτιά και αρκετοί είναι οι γονείς που πάνε τα παιδιά τους να κάνουν την επέμβαση προτού ξεκινήσουν το σχολείο, έτσι ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού κλπ. 

Ρινοπλαστική

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά την πλαστική στη μύτη. Ίσως μαζί με την αυξητική στήθους να αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις. Πρόκειται για μία επέμβαση που αφορά τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες και σε αντίθεση με την ωτοπλαστική, πέρα από την εμφάνιση μπορεί να βελτιώσει αρκετά και τη λειτουργία της μύτης μας. 

Η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικότερα την εξωτερική δομή της μύτης, καθώς και τη ρινική αναπνοή μέσω της διόρθωσης του διαφράγματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 90 λεπτά και στόχος της είναι η απόκτηση μιας καλαίσθητης μύτης, η οποία φυσικά να είναι σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και η οποία θα έχει καλύτερη ρινική αναπνοή και στήριξη. 

Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που θα ήθελαν να κάνουν κάποια αλλαγή στη μύτη τους, χωρίς όμως να μπουν στη διαδικασία χειρουργείου, το οποίο θα έχει και μόνιμα αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η ρινοπλαστική με υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για μία αναίμακτη, μη επεμβατική μέθοδο, η οποία μπορεί να επιδιορθώσει τη μύτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι κατάλληλη για ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονο πρόβλημα και επιθυμούν να δουν πως θα ήταν τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής πριν προχωρήσουν με την επέμβαση. Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό οξύ διαρκούν περίπου 1 με 1,5 χρόνο, και αυτό γιατί σταδιακά γίνεται απορρόφηση του υαλουρονικού από τους ιστούς. Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επαναλάβει τη μέθοδο ή να προβεί στη μόνιμη λύση της ρινοπλαστικής.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ ΩΡΛ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΑΝΤΙΚΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.