Ανακοινώσεις Σωματείων και Φορέων για την Πρωτομαγιά – Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά

Ημέρα μνήμης των ηρώων και των αγώνων του εθνικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος η εργατική πρωτομαγιά που τιμούμε την Πρώτη του Μάη κάθε χρόνου.

Την ιστορική αυτή ημέρα καλούμαστε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που μάχονται ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τις αδικίες, τις διακρίσεις, την κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ανατροπή και αποδόμηση εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα 136 χρόνια μετά την αιματοχυσία του Σικάγο, καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη η υποχρέωση του Εργατικού Κινήματος να αποδείξει την αλληλεγγύη του και να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αλλά και επερχόμενων δυσκολιών.

Σήμερα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειάς μας, των εργατικών, των κοινωνικών και των πολιτικών μας δικαιωμάτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη, υγεία και ασφάλεια.  

Το ΕΚΝΚ ακολουθώντας την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την Κυριακή 1η Μαΐου και καλεί σε δυναμική συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης ώρα 10.30 το πρωί.  

Γραφείο Τύπου 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Eργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Η Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά μας δίνει το παράδειγμα του αγώνα, της θυσίας και της προτροπής για νέες καλύτερες ημέρες μακριά από κάθε είδους εκμετάλλευση.

Το σύνθημα «ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ» είναι τόσο επίκαιρο στις μέρες μας μετά και από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συντελείται στην Ουκρανία. Ένα πόλεμο που στο όνομα των επιχειρηματικών κερδών χύνεται το αίμα των λαών. Την ίδια στιγμή που το δικαίωμα στην οργάνωση στα σωματεία και τα συνδικάτα αλλά και  το δικαίωμα στην απεργία η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, τα ρίχνουν στον κάδο των αχρήστων.

Κανένας εργαζόμενος της χώρας να μην διαλέξει το στρατόπεδο των βιομηχάνων όπλων, των εφοπλιστών, των πετρελαιάδων και των τραπεζιτών. Αγώνα εδώ και τώρα για :

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η «απολιγνιτοποίηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ,υποστηριζόμενη από όλα τα αστικά κόμματα αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει ήδη προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής της Δ Μακεδονίας. Πέρα από τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί, αλλά και την «εργολαβοποίηση», επιπλέον οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και τηλεθέρμανσης, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, εντείνει την ενεργειακή φτώχεια

 Λέμε ΌΧΙ στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων με ταυτόχρονη περιβαντολογική αναβάθμισή τους. ΌΧΙ στην ανεργία και στην εξαθλίωση. ΌΧΙ στον εργασιακό Μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Όχι στο πανάκριβο ρεύμα και θέρμανση. ΌΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την παράδοση ορεινών όγκων και εκτάσεων για τις ΑΠΕ και την καύση απορριμμάτων.

 

Απαιτούμε:

 

  • Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό. Καμία διακοπή σε λαϊκό σπίτι. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στο κλείσιμο ορυχείων και ΑΗΣ. Ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμία αύξηση της τιμής της. 
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα. 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλο το προσωπικό (οχταμηνίτες, εργολαβικοί) με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων, του εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Όχι στην καύση απορριμμάτων και την μετατροπή της περιοχής σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία). Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

Δεν δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες

για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις – ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. 

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΑΚΗ 1/5/22

ΚΟΖΑΝΗ 10:30 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 10:30 ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ

ΦΛΩΡΙΝΑ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΚΑΝΟΝΙΑ)


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 10:30πμ Κ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ & ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Σικάγο 1886, Θεσσαλονίκη 1936, Καισαριανή 1944 ….Είμαστε με το στρατόπεδο των λαών. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους….

Συνάδελφοι

Συμπληρώνονται 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 όπου ξέσπασε στην Αμερική ένα μαζικό κίνημα για την καθιέρωση του 8ωρου.  Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας το 1885 είχε αποφασίσει πως εάν οι εργοδότες δεν αποδέχονταν το αίτημα του οκτάωρου θα πραγματοποιούσε πανεργατική απεργία την 1η Μάη του 1886. Στις κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος περίπου 340.000 εργάτες. Το επίκεντρο είναι στο Σικάγο.. Η διαδήλωση εξελίσσεται ειρηνικά και πειθαρχημένα. Όμως, δυο μέρες αργότερα, η αστυνομία πυροβολεί εργάτες. Σ’ ολόκληρη τη χώρα, αρχίζει ένα άγριο κυνηγητό. Σοσιαλιστές, συνδικαλιστές, εφημερίδες εργατών κηρύσσονται εκτός νόμου. Στις 21 του Ιούνη του 1886, αρχίζει μια δίκη που τελειώνει με την καταδίκη σε θάνατο τεσσάρων ηγετικών στελεχών του εργατικού κινήματος, των Πάρσονς, Σπις, Ενγκελ και Φίσερ. Από την επόμενη χρονιά η 1η του Μάη γιορτάζεται κάθε χρόνο σ’ όλον τον κόσμο σαν μέρα αγώνα της εργατικής τάξης, σε ανάμνηση του αγώνα των αμερικανών εργατών, για την υπεράσπιση του 8ωρου και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

136 χρόνια μετά Η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να απαλλαγούμε από τα βάσανα που γεννάει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να απαλλαγούμε από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να μπορέσουμε να ζήσουμε με βάση τον πλούτο που παράγουν τα χέρια μας, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας που συνθλίβονται για να πλουτίζουν οι λίγοι. 

Η 1η Μάη είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Είναι μέρα που οι εργάτες αποφασίζουν πώς και με ποιον τρόπο θα οργανώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, απέναντι σε κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. 

 

Συνάδελφοι, Δε στοιχιζόμαστε πίσω από κανέναν ληστή που μακελεύει τους λαούς για τα κέρδη. Οι πλουτοκράτες στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο βγάζουν τα κανόνια για να λύσουν τις διαφορές τους και στην περίοδο της ειρήνης κάνουν μεταξύ τους συμφωνίες φορτώνοντάς μας με αντεργατικούς νόμους για να μην κινδυνέψουν τα κέρδη τους, για να μην αμφισβητηθεί ο μηχανισμός της εκμετάλλευσης του ιδρώτα μας, που όλα τα αρπαχτικά του κόσμου, μαζί με τις κυβερνήσεις τους, τον φυλάνε ως «ιερό».

Οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των λίγων και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Γι΄ αυτό και στη χώρα μας συναγωνίζονται μεταξύ τους, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΣΕΒ. Γι΄ αυτό έχουμε γίνει ένα απέραντο αεροπλανοφόρο των ευρωΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και ταυτόχρονα μαγνήτης αντιποίνων από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως σήμερα η Ρωσία.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Μας ενώνουν τα ίδια βάσανα, τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες αγωνίες και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

 

Συνάδελφοι

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δις ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, την στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.

Η κυβέρνηση δυναμώνει την κρατική καταστολή βγάζοντας παράνομη τη μία απεργία μετά την άλλην για να κάμψει τις εργατικές- λαϊκές αντιδράσεις και να περάσει σιωπητήριο στους αγώνες, και την ίδια στιγμή δίνει δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες ευκαιρίες για αμύθητα κέρδη .

Με κριτήριο τα κέρδη η εντατικοποίηση τσακίζει στους χώρους δουλειάς, με ατέλειωτα ωράρια, με δουλειά – λάστιχο, με τις «ευλογίες» των νόμων όλων των κυβερνήσεων. Με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας και με ανύπαρκτες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει από πού να πιαστεί, τί να πληρώσει, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψει.

 

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

  • επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό,
  • αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού
  • κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
  • γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
  • διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

 

Συνάδελφοι

Με την συμμετοχή μας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση τιμάμε όλους εκείνους, σε όλο τον κόσμο, που έδωσαν και την ζωή τους για να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο, ανάμεσα σε αυτούς και ο πρωτεργάτης και ιδρυτής του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης Πλακοπίτης Νίκος, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944 για την αντιστασιακή του δράση. 


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ – ΣΕΥΠΕ

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ         

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ

ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 10:30πμ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, 

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών, τους εργάτες και τις εργάτριες που έπεσαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργαζομένων όλου του κόσμου. Σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που μόνο φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και τεράστιες ανισότητες φέρνουν στη ζωή μας.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται κάτω από τη σκιά ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, για άλλη μια φορά, έβγαλαν τα κανόνια τους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα κουμαντάρει ολόκληρες περιοχές, ποιος θα έχει τον έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια μεριά και από την άλλη η Ρωσία, δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία και την ασφάλεια των λαών, αλλά για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Οι λαοί πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, την καταστροφή των υποδομών, την προσφυγιά εκατομμυρίων ξεριζωμένων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες που εμπλέκουν τον λαό μας όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς παρέχει διευκολύνσεις, αποστέλλει όπλα και άλλο εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα στο όνομα του πολέμου βλέπουμε την ακρίβεια να καλπάζει στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, στα τρόφιμα κ.α.

Οι αυξήσεις των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν πρόκληση για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια που αναστενάζει καθημερινά μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο κύμα ακριβείας και συνολικά στις ανάγκες της. Οι αυξήσεις όχι μόνο βρίσκονται αρκετά κάτω από τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν το εργατικό εισόδημα καθημερινά. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν.

Είναι ζήτημα ανάγκης και πραγματικής ουσίας για τους εργαζόμενους και για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στα 825€, για  την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με αυξήσεις που να είναι μεγαλύτερες από το κύμα των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, συνολικά στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα εισιτήρια κλπ.

Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει το αίσχος της νομοθετικής ρύθμισης του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση! Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, δεν πρέπει να αποδεχτούν τη ζωή με τα ψίχουλα, το συμβιβασμό με τη φτώχεια. Να βάλουν στο κέντρο της συλλογικής πάλης την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, να τεθούν στο επίκεντρο του αγώνα η κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, η ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν με τις αμέτρητες θυσίες τους οι εργάτες  του Σικάγο το 1886, οι καπνεργάτες το Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη, οι διακόσιοι της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 44.

Διεκδικούμε:

  • ΕΓΣΣΕ με 825 ευρώ κατώτερο μικτό μισθό, ως βάση για αυξήσεις.
  • Επαναφορά των τριετιών- κατοχύρωση κυριακάτικης αργίας- πληρωμή υπερωριών.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα – Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
  • Κατάργηση: του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια. Μείωση της τιμής του ρεύματος και της τηλεθέρμανσης
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

 

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ         

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ

ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 10:30πμ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ   

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες Συνταξιούχοι

Η Διοίκηση του Σωματείου μας καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση για την 1η Μάη, στην κεντρική πλατεία Κοζάνης ώρα 10:30 πμ, που οργανώνουν τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ και άλλοι μαζικοί φορείς.

Τώρα ακόμα ποιο μαζικά, ποιο αποφασιστικά, οι συνταξιούχοι πρέπει να βρεθούμε στο «ιερό πεζοδρόμιο» του αγώνα. Τόσο οι εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας, πόλεμο που οι Αμερικανό – Νατοϊκοί  ιμπεριαλιστές θέλουν να τον συντηρήσουν και να τον γενικεύσουν. 

Όσο και η άγρια επίθεση στα εισοδήματα και τα δικαιώματα μας, που ο πόλεμος αποτέλεσε αφορμή γενίκευσης ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών επιβεβαιώνουν ότι.

– Το δικαίωμα το δικό μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας να ζούμε σε έναν κόσμο ασφαλή και ειρηνικό, το να έχουν όλοι και όλες δικαίωμα στην εργασία και από αυτήν να ζουν αξιοπρεπώς, το δικαίωμα των συνταξιούχων, των εργαζόμενων, των νέων παιδιών να απολαμβάνουν τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν χωράνε στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημά τους που έχει για θεό το καπιταλιστικό κέρδος.

– Δεν υπάρχουν σωτήρες για να μας σώσουν. Η αστική τάξη της χώρας έχει επιβάλει και εξασφαλίσει την ουσιαστική στήριξη των συμφερόντων της από τα αστικά κόμματα, όχι μόνο στα λεγόμενα μεγάλα στρατηγικής σημασίας ζητήματα όπως την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, την συμμέτοχη στον πόλεμο, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα της καθημερινότητάς μας, όπως η μείωση και το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση την ηλεκτρικής ενέργειας, στην απολιγνητοποιήση , στην υγεία, στην παρέμβαση για την ληστεία με την ακρίβεια τόσο όσο επιτρέπουν η ευρωπαϊκή ένωση και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στο αλυσόδεμα του εργατικού – λαϊκού κινήματος με ένα πλέγμα νόμων και αντιλαϊκών ρυθμίσεων που είναι διαχρονικό έργο όλων των κυβερνήσεων. 

Μοναδική ελπίδα οι αγώνες μας. Αυτοί που καθυστέρησαν, παρεμπόδισαν, απέτρεψαν αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος μας. Αυτοί που μπορούν και ας μοιάζουν όλα δύσκολα και ακίνητα να φέρουν τα πάνω κάτω, να ανοίξουν τον δρόμο σε μια άλλη ποιο δίκαιη κοινωνία που αξίζει σε μας, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

  • ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 
  • ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ 

Η ΓΙΟΡΤΗ Η ΠΟΙΟ ΤΡΑΝΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 


ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ: ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Για μία ακόμα χρονιά ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους σε δυσχερή και μειονεκτική θέση»

Πρόκειται για μία φράση που έχει γίνει κλισέ αλλά δε παύει να αποτυπώνει, δυστυχώς, την σκληρή πραγματικότητα.

136 χρόνια μετά την ηρωική μεν αλλά αιματηρή δε, αγωνιστική εξέγερση των εργαζομένων του Σικάγο, την ματωμένη πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ναζιστική θηριωδία της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944, οι σύγχρονοι εργαζόμενοι έρχονται να αποδείξουν ότι η αποκατάσταση της κάθε είδους ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης παραμένουν επίκαιρα.

Η λίστα που διαμορφώνει τις δυσμενείς συνθήκες δε φαίνεται να έχει σταματημό:

  • Οικονομική, Ενεργειακή και κοινωνική κρίση
  • Ανεργία
  • Πανδημία
  • Περιορισμός δραστηριοτήτων
  • Βασικός μισθός
  • Εισβολή στην Ουκρανία και πολλά πολλά ακόμα

Η ακρίβεια έχει κάνει την καθημερινότητα «βαθειά πληγή» που ματώνει και ανοίγει χώρο στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ

Είναι απαίτηση για:

  • Στήριξη των εργαζομένων
  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους
  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων

        Λέμε όχι στην Ακρίβεια, στην Φτώχεια, στις Ανισότητες και απαιτούμε:

  • Αξιοπρέπεια
  • Ανάπτυξη
  • Δημοκρατία
  • Ειρήνη
  • Ισότητα

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – ΚΗΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Κυριακής και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.


« Η ΕΝΩΣΗ » ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε.

 ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Δεν θα φύγει ποτέ από την μνήμη μας η ημέρα που οι εργάτες του Σικάγου  το 1886 δώσανε τον αγώνα για την διεκδίκηση του οχταώρου και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μετά από 136 χρόνια δεν θα τιμήσουμε την 1η  Μάη έτσι όπως πρέπει λόγω της πανδημίας.

Εντούτοις όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη μας καθημερινώς για να έχουμε αυτά που αρμόζουν στους εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ και να ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ! 

Δεν πρέπει να μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου για την κατάργηση του 8ώρου, την κατάργηση των Σ.Σ.Ε., καταπατώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, για τα οποία κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  –  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Όχι στην κατάργηση του 8ώρου.
  • Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Όχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
  • Όχι στην ελαχιστοποίηση της εργασίας. 
  • Όχι στην μείωση των μισθών και συντάξεων.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ

Το   Σωματείο   «ΕΝΩΣΗ»   συμμετέχει  στις   εκδηλώσεις   των   Εργατικών   Κέντρων 

Κοζάνης –  Πτολεμαΐδας.

Κατάθεση στεφάνων στις 10:30 π.μ., στις κεντρικές πλατείες αντίστοιχα.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ       


Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δ.Μ.

 Η εργατική πρωτομαγιά αποτελεί κάθε χρόνο κορυφαία εκδήλωση όπου τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων αποτιμώντας  φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς αλλά ταυτόχρονα προβάλλουμε και τις σύγχρονες διεκδικήσεις.

   Η ακρίβεια η ανεργία η υποαπασχόληση και η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κυρίαρχα στοιχεία που πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων και των πολιτών, επιπροσθέτως η περιοχή μας πέρνα μία πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο όπου λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες νέοι φεύγουν για άλλες πολιτείες.

   Για αυτό και πρέπει όλοι μας να υψώσουμε τη φωνή μας μαζί με τους άλλους φορείς της περιοχής και να βροντοφωνάξουμε. 

  ΟΧΙ στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που είναι καταστροφική για τη χώρα και την περιοχή.

  ΝΑΙ σε ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης το οποίο θα βάλει τις βάσεις για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής ένα σχέδιο που θα υπηρετεί το σύνολο των πολιτών και όχι πέντε μεγάλες εταιρείες.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, 

Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα,

Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης μέλος της (ΟΓΕ) τιμά και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, γιατί σήμερα μπορούμε όλες να έχουμε: 

  • μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα 
  • αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις 
  • συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας. 

Μετατρέπουμε το θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα. 

Καθημερινά βιώνουμε τα δύο εναλλασσόμενα πρόσωπα της σύγχρονης βαρβαρότητας: 

  • πότε της “ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο”, που μας καταδικάζει στην ανασφάλεια, στη φτώχεια, στη ζωή – λάστιχο με τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, στην ακρίβεια 
  • πότε της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς.

Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και χαρίζουν φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους. Σ’ εμάς φορτώνουν τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος και μια ατέλειωτη αλυσίδα φόρων για να ανακάμψουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Οι αυξήσεις- κοροϊδία της κυβέρνησης στον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον κατήφορο στο εργατικό, λαϊκό εισόδημα, ιδιαίτερα των γυναικών που είναι πρωταθλήτριες στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. 

Αρνούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που παλεύουν να επικρατήσουν στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, για το ξαναμοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πηγών και σφαιρών επιρροής. 

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας εμπλέκει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό ανάμεσα σε ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη στο έδαφος της Ουκρανίας. Στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Δεν αποδεχόμαστε εμείς οι γυναίκες να γίνουμε συνένοχες στα δολοφονικά τους σχέδια, όπως μας καλούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στο όνομα της “ισότητας των φύλων”, που παρουσιάζονται ως “εγγυητές” της ασφάλειας, της “προστασίας των δικαιωμάτων”, ειδικά των γυναικών και των παιδιών.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα για το λαό. Αντίθετα, διαιρούν τους λαούς, έχουν χαράξει τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. 

Δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για τη χειραφέτηση των λαών ώστε να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες στην Ουκρανία, που μετά την επέμβαση της Ρωσίας βιώνουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς. Τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών δυνάμεων είναι κοινά, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, πολιτιστικές παραδόσεις. Κοινός είναι και ο αντίπαλος: η εκμεταλλευτική κοινωνία.

Αυτό είναι το διεθνιστικό μήνυμα της 1ης Μάη

Κηρύσσουμε τον πόλεμο ενάντια σ’ αυτούς που τον γεννούν, σ’ αυτούς που τον σπέρνουν!

Πορευόμαστε μαζί στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, την υγεία, την προστασία της μητρότητας, τη μόρφωση των παιδιών μας, ενάντια στους άδικους πολέμους. 

Έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης, της επιστήμης και της παραγωγικότητας να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων, μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου – όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση  της Πρωτομαγιάς στις 10.30 πμ στον πεζόδρομο της Κοζάνης.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για:

  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.
  • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας.
  • Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Διαγραφή χρεών. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και της ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.

«Καλλιόπη Βέττα: Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει περισσότερο από ποτέ τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας»

“Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει περισσότερο από ποτέ τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωής και της εργασίας μέσα σε περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Οι ανάλγητες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενισχύουν συνεχώς τις επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε, συρρικνώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και πλήττουν πλέον βάναυσα τις ζωές όλων μας. Δεν αξίζει αυτό στην κοινωνία και στον λαό μας.

Οφείλουμε να τιμήσουμε αυτή τη μέρα με αλληλεγγύη, ενότητα και αγωνιστικότητα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια.

Λέμε όχι στην αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησηςπου νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών και των ελίτ που εξυπηρετεί.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και θα τα καταφέρουμε.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!”​

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα


Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής  στην συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας στις 10:30. 

Με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, την Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργατών για τα δικαιώματά τους. Συνεχίζουμε την κοινή δράση και συμπόρευση μαζί τους όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα.

Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης με νέους αγώνες ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τις ζωές όλων μας, αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας.

Παλεύουμε ενάντια στο πανάκριβο κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, το πανάκριβο κόστος ζωής, τη μείωση του εισοδήματός μας, διεκδικούμε λύσεις στα χρόνια και δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει η ΠΕΜ και το συνεπές αγροτικό κίνημα.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις!

Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους που γίνονται για οικονομικούς λόγους και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών των λίγων, τη δυστυχία, τον όλεθρο και τις επιπτώσεις που πληρώνουν οι λαοί όπως γίνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία αυτή την περίοδο.

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.