Οι σπείροντες εν δάκρυσιν εν αγαλλιάσει θεριούσι – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Χριστός Ανέστη ! 

Η φράση είναι από τον 125ο ψαλμό : «Οι σπείροντες εν δάκρυσιν εν αγαλλιάσει θεριούσι. Πορευόμενοι επορεύοντο και έκλαιον βάλλοντες τα σπέρματα αυτών, ερχόμενοι δε ήξουσιν εν αγαλλιάσει αίροντες τα δράγματα αυτών». Με απλά λόγια όταν ζούμε την ζωή μας στις δύσκολες στιγμές της με δάκρυα, κλαίγοντας (χωρίς να το βάζουμε στα πόδια και χωρίς να ψάχνουμε τρόπους να αποφύγουμε το κλάμα) θα έρθει καιρός που με χαρά θα θερίσουμε τους καρπούς των κόπων μας.  

Κατ’ αρχήν αυτές τις μέρες το βλέπουμε αυτό στην ζωή του Θεανθρώπου Χριστού. Τι ήταν όλη αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα παρά πόνος, δάκρυα, κλάμα ; Και την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στον κήπο της Γεσθημανή κυλούσε ο ιδρώτας του Χριστού σαν θρόμβοι αίματος όπως το περιγράφει ο ιατρός ευαγγελιστής Λουκάς. Και μετά απ’ αυτά ήρθε η αγαλλίαση της Ανάστασης. 

Ο άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ (κοιμήθηκε το 1993) που από πολλούς θεωρείται ο σπουδαιότερος Θεολόγος του προηγούμενου αιώνα, στην δεκαετία του 1920 ζούσε στο Παρίσι και εργαζόταν ως ζωγράφος. Τα χρόνια εκείνα πάλευε να βρει την αλήθεια για τον Θεό και η ψυχή του συχνά χανόταν στο σκοτάδι. Από το δράμα που ζούσε μέσα του λέει ότι ενώ όλη την μέρα συναναστρεφόταν με το χαμόγελο σε καλλιτεχνικούς κύκλους στο Παρίσι, μόλις επέστρεφε στο σπίτι σωριαζόταν μπροστά στις εικόνες κι έκλαιγε με τις ώρες.               

Τοποθετήθηκε πριν χρόνια στο σχολείο μας μια εξαιρετική συνάδελφος, φιλόλογος. Μου έκαμνε εντύπωση πόσο δυνατή επικοινωνία είχε με τους μαθητές. Όταν μετά ένα μήνα την τοποθέτησαν σε άλλο σχολείο οι μαθητές έκλαιγαν που την έχασαν.  Μου έλεγε ότι πρωτοδιορίστηκε σε δυσπρόσιτα, δύσκολα σχολεία στα οποία οι γονείς των μαθητών αν είχαν δουλειές δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο. Από την θλίψη της συχνά όταν επέστρεφε στο σπίτι της ξεσπούσε σε κλάματα.

Στην φαρμακευτική εταιρεία που εργάστηκα κάποια χρόνια ως Ιατρικός Επισκέπτης είχα ένα προϊστάμενο που μου έκαμνε εντύπωση η άνεση που μιλούσε με τους γιατρούς. Αυτός μου έλεγε ότι όταν πρωτοξεκίνησε ως Ιατρικός Επισκέπτης από τις δυσκολίες που συναντούσε όταν επέστρεφε στο σπίτι του ξεσπούσε σε κλάματα. 

Δυστυχώς εγώ για πολλά χρόνια ήμουν πιασμένος στην παγίδα μπροστά στην δυσκολία και τον πόνο ή να το βάζω στα πόδια (δηλαδή να τα παρατάω) ή να πολεμάω να τα βγάλω πέρα με σκέψεις. Φυσικά η κατάσταση γινόταν ακόμα δυσκολότερη. Σε πόσες δύσκολες περιστάσεις της ζωής μου πόσο καλύτερα θα ήταν αν απλώς έκλαιγα χωρίς να έπαιρνα καμία απόφαση ! Να συνέχιζα κανονικά να σπέρνω κλαίγοντας. 

   «Οι σπείροντες εν δάκρυσιν εν αγαλλιάσει θεριούσι». Και που δεν εφαρμόζεται αυτός ο λόγος ; Ο νεαρός φοιτητής κλαίγοντας από τις δυσκολίες και ένα σωρό προβλήματα θα φτάσει στην αγαλλίαση να γνωρίσει σε βάθος την επιστήμη του.  Ο μαθητευόμενος υδραυλικός, επιπλοποιός, ηλεκτρολόγος, πωλητής … μετά από πολλά δάκρυα και πίκρες και αποτυχίες θα φτάσει στην αγαλλίαση να εξασκεί με επιτυχία και άνεση την εργασία του. Βέβαια αν δειλιάσουν μπροστά στα δάκρυα, θα χάσουν και την αγαλλίαση. 

Πόσα δάκρυα και πόσο κλάμα χρειάζονται για να μεγαλώσουν σωστά οι γονείς τα παιδιά τους ! Όταν όμως μεγαλώσουν και γίνουν παλικάρια και κοπέλες πολλή αγαλλίαση γεμίζει τις καρδιές τους. Σήμερα όμως δυστυχώς αφήσαμε το μεγάλωμα των παιδιών μας στον αυτόματο πιλότο, αφού εμείς τρέχουμε συνεχώς για να βγάλουμε χρήματα και δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Δεν πειράζει, η τηλεόραση, τα κινητά, το διαδίκτυο, οι παρέες … θα αναπληρώσουν το κενό και θα απορούμε κι από πάνω γιατί να θερίζουμε θύελλες.      

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Οι σπείροντες εν δάκρυσιν εν αγαλλιάσει θεριούσι – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. .” αφησαμε το μεγαλωμα των παιδιων στον αυτοματο πιλότο”
    ” η τηλεοραση,τα κινητα,το διαδικτυο,οι παρεες…θα αναπληρωσουν το κενό”
    Κυριε Παπαδοπουλε,Αληθώς Ανέστη!!!!
    Καποιοι του χώρου της Εκκλησιας,για δικους σας λογους,ομιλειτε,ως κηνσορες και τιμητες των πάντων,ελεγχετε,κατηγορείτε,βρισκετε εχθρους παντου,εκτος απο κει που υπαρχουν!!
    Συννενοημένοι είστε;
    Και εσεις κι ενας Επισκοπος της Κοζανης,την ημερα της Αναστασεως,αντι να πειτε ενα” Χριστός Ανεστη” και μόνον και να πλημμυρισει και το Κοζανη λάιφ και η Εκκλησια με φως Ανεσπερο Χριστού,αρχισατε να πετροβολειτε και να ξιφουλκειτε κατα των γονεων!!!
    Αυτα που κυνηγατε,Κυριε Παπαδοπουλε και υμεις και ο Επισκοπος δεν ειναι οι γονεις,ειναι Ανεμόμυλοι!!( Δον Κιχωτης)
    Δεν ειστε Δικαστες,δεν ειστε Εισαγγελεις,αντι να περιοριστειτε σε λογια αγαπης,παραμυθίας,λογια Χριστου,καταδικαζετε γονεις,μιλώντας,ακρως περιφρονητικα ” περι αυτοματων πιλότων” και καταδικαζετε,πάλι,γονεις για άδεια στασίδια των Ναων απο νεοτέρους!!
    Εκτος απ τα ξύλινα στασίδια του Ναού,υπαρχουν τα στασίδια τα άδεια της ψυχής!!
    Ολοι εσεις οι λαικοί και οι κληρικοί,οι μεγαλόσχημοι εννοώ κι οχι οι απλοι Ιερεις των χωριων και των της Πόλεως Ενοριών,Γεμίστε,πρώτα με Αγάπη τα στασίδια της ψυχής σας και μετά θα βλέπετε,πίσω απο αυτόματους πιλότους μονον γονείς,που πονάνε για να μεγαλώσουν τα γεννηματα τους και θα βλέπετε γεμάτα στασίδια των Εκκλησιων απο ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ!!!
    Κυριε Παπαδοπουλε και Δεσποταδες του Ορθόδοξου χριστιανισμου,των λόγων και οχι των πράξεων,των κατηγοριών και επιπλήξεων και οχι της Αγαπης και της Αγαπης,οι Νεοι θα ψαχνουν να βρουν νόημα στη ζωη τους,μέσα απο τις Παρέες και θα βρίσκουν ενδιαφέροντα της ζωης των και στα κινητα και στην τηλεοραση και στο διαδίκτυο,εως τον αιώνα τον Άπαντα,μιας και εσεις,ημερες Αναστασεως του Χριστου,αντι να πλημμυρισετε τα κηρυγματα σας,τα αρθρα σας με Αγάπη,αντι να βλεπετε την Εικονα της Αναστασεως,την” Εις Αδου Καθοδον του Χριστου”,βλεπετε παιδια αφηνενα απ τους γονεις των σε αυτοματους πιλοτους( Ω της ύβρεως) και βλεπετε άδεια στασίδια( Ω της Υποκρισιας)
    Δεν αγαπας τον ανθρωπο,μονον οταν γνωριζεις τον Υμνο της Αγαπης και τον απαγγελεις,αλλα οταν κάνεις πραξη τον, προς Κορινθιους κι σ ολους τους χριστιανους,Παυλειο λογο( υμνο της Αγαπης)
    Οι σπειροντες εν δάκρυσιν και οι σπείροντες εν επιπληξει και εν ελεγχοις και κατηγοριαις εν αγαλλιάσει θεριούσι;
    Κυριε Παπαδοπουλε,εκπαιδευτικος και εσεις,εκπαιδευτικος κι εγω,εσεις συνεχιζετε το εκπαιδευτικο σας εργο,εμενα μου το τερματισε η 35 ετία μου,ποτέ,ποτέ στα πολλα χρονια του εκπαιδευτικου μου βιου,πισω απο μαθητες μου,οι οποιοι ερχονταν αδιαβαστοι στο σχολείο,ποτέ,ποτέ,δεν εβλεπα γονεις που αφηναν τα παιδια τους σε Αυτοματους Πιλοτους,εβλεπα γονεις,που πάλευαν να μεγαλωσουν τα παιδια τους και τα εμπιστευόταν σε μας,τους “πιλοτους” της μαθησης ή αυτόματους πιλότους( ο νοών νοείτω)!!
    Συνεχιστε το εκπαιδευτικο σας εργο,να σχολιαζω κι εγω με τα απλοικά μου,ως γλυκειά ενασχοληση για να γεμίζω τον, εκτος Εκπαιδευσης ,χρόνο μου.
    ” αυτά που βλεπουμε,δεν ειναι Αυτοματοι Πιλοτοι,δεν ειναι Αδειανα Στασιδια Ιερων Ναων…….ειναι Ανεμομυλοι,ειπε ο….Σαντσο Πάντζα…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.