Ποιοι είναι οι 3 τύποι καρκίνου που δεν εμφανίζουν έγκαιρα συμπτώματα;



Υπάρχουν κάποιοι τύποι καρκίνου που δεν εμφανίζουν συμπτώματα εγκαίρως. Ποιοι είναι, πότε είναι απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις και ποιος ο ρόλος της ρομποτική χειρουργικής στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους; 

Ο καρκίνος αποτελεί μία πάθηση η οποία προκαλεί φόβο απλά και μόνο και στο άκουσμά της. Είναι γεγονός πως όταν διαβάζουμε για τον καρκίνο ή ακούμε πως ένας φίλος ή συγγενικό πρόσωπο διαγνωστεί με καρκίνο, αρχίζουμε να ανησυχούμε μήπως και εμείς πάσχουμε χωρίς να το γνωρίζουμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάπου όγκο χωρίς να το γνωρίζουμε; Πόσο καιρό μπορείς να έχεις καρκίνο χωρίς να το ξέρεις; Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα. 

Αν και πολλές παθήσεις, ανάμεσα σε αυτές και ο καρκίνος, εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία μας υποψιάζουν από νωρίς και μας ωθούν στο να αναζητήσουμε μία ιατρική άποψη, υπάρχουν και κάποιοι τύποι καρκίνου που δυστυχώς δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται αρκετά καθυστερημένα. Επίσης, δυστυχώς ακόμα και σήμερα, υπάρχουν διάφορα ταμπού γύρω από εξετάσεις, οι οποίες αν και είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του καρκίνου σε ορισμένες περιοχές, με τους ασθενείς να δυσκολεύονται ή και να αρνούνται να τις κάνουν.  

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρεις τύποι καρκίνου που μπορεί να μην εκδηλώσουν έγκαιρα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται; 

Καρκίνος του Προστάτη 

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες. Οι πιθανότητες εκδήλωσής του αυξάνονται με την ηλικία, με τους άνδρες από 50 ετών και πάνω να βρίσκονται στην πιο επίφοβη ηλικιακή ομάδα. Δυστυχώς, ο καρκίνος του προστάτη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή εάν υπάρχουν όντως συμπτώματα μπορεί να είναι δυσδιάκριτα και να μοιάζουν με αυτά της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη. Όμως, στα θετικά νέα είναι ότι εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο είναι απόλυτα ιάσιμος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι προληπτικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε άνδρες οι οποίοι έχουν ιστορικό καρκίνου προστάτη στην οικογένεια. 

Κύρια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη- στην περίπτωση που υπάρξουν, είναι η επιτακτική ούρηση, η νυκτουρία, η δυσκολία στην ούρηση και η αιματουρία. Η πιο ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης είναι η ριζική προστατεκτομή με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής. 

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και οι γυναίκες δεν πρέπει να αμελούν την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο τους. Ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας προσβάλλει το κατώτερο τμήμα της μήτρας, το οποίο συνδέει την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας με τον κόλπο και πολλές φορές δεν εκδηλώνει συμπτώματα. 

Στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια, αυτά περιλαμβάνουν: αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, αιμορραγία κατά την περίοδο ή μεταξύ των περιόδων, κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και έντονο αιμορραγικό κολπικό έκκριμα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται με ριζική τραχηλεκτομή και ριζική υστερεκτομή με τη βοήθεια της επαναστατικής μεθόδου της ρομποτικής χειρουργικής. 

Καρκίνος Ορθού- Παχέος Εντέρου 

Οι καρκίνοι του ορθού και του παχέος εντέρου αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους τύπους καρκίνου που δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα πολύ αρχικά στάδια. Εάν προληφθούν βέβαια νωρίς είναι σίγουρα αντιμετωπίσιμοι. Εξαιτίας βέβαια του σημείου στο οποίο εντοπίζονται πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν την κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρό, καθώς φοβούνται ή αισθάνονται άβολα. 

Η χειρουργική επέμβαση που ενδείκνυται είναι η ρομποτική κολεκτομή ή η χαμηλή πρόσθια εκτομή με στόχο τη χειρουργική ριζική αφαίρεση του καρκινικού όγκου και των λεμφαδένων του. Μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου ορθού-παχέος εντέρου όταν αυτά εκδηλωθούν είναι το κοιλιακό άλγος, η κόπωση ή αδυναμία, η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, η διάρροια ή δυσκοιλιότητα, το αίμα στα κόπρανα και η απώλεια βάρους χωρίς εξήγηση. 

Αντιμετώπιση με τη βοήθεια της Ρομποτικής Χειρουργικής 

Αν και όλες οι προαναφερθείσες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με τις μεθόδους του ανοικτού χειρουργείου ή της λαπαροσκοπικής, πλέον η πιο ασφαλής και σύγχρονη μέθοδος που θα πρέπει να ακολουθείται είναι αυτή της ρομποτικής χειρουργικής. Τα βασικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής με το σύγχρονο ρομποτικό σύστημα, Da Vinci Xi HD & Da Vinci X που την κάνουν να υπερέχει έναντι των υπολοίπων μεθόδων είναι το γεγονός ότι είναι ελάχιστα επεμβατική και εγγυάται γρήγορη ανάρρωση, αφού δεν τραυματίζονται οι γύρω ιστοί.

Επίσης, απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας και υπόσχεται άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. Η ρομποτική χειρουργική επίσης αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδο που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια χιλιοστού και μέσω αυτής ο ασθενής πονάει λιγότερο, χάνει λιγότερο αίμα και δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λοιμώξεων και επιπλοκών. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.