Κ. Βελόπουλος: «Αδυνατούν να ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο οι δενδροκαλλιεργητές του Πύργου, Μεσόβουνου, Κομνηνών και Πεντάβρυσου της Εορδαίας Κοζάνης»



Του:        Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:        Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων                    

ΘΕΜΑ: «Αδυνατούν να ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο οι δενδροκαλλιεργητές του Πύργου, Μεσόβουνου, Κομνηνών και Πεντάβρυσου της Εορδαίας Κοζάνης»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες του Μεσόβουνου Εορδαίας της Κοζάνης, στα όριά τους έχουν φθάσει οι παραγωγοί κερασιών και μήλων στην περιοχή τους, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τον παγετό του περασμένου Απριλίου, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, οι παγετοί και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της περσινής χρονιάς κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην περιοχή του άξονα Πύργων – Μεσόβουνου – Κομνηνών – Πεντάβρυσου  σε μια συνολική έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων. Μας μετέφεραν επίσης ότι ο ΕΛΓΑ  δεν ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων, καθώς υποστηρίζει ότι ο παγετός συντελέστηκε στο προανθικό στάδιο των δέντρων, κάτι που δε δέχονται οι δενδροκαλλιεργητές στη περιοχής τους κι έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας για τη δικαίωσή τους με εξώδικα κατά του ΕΛΓΑ και έντονες κινητοποιήσεις. Παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις τοπικών Βουλευτών και εκπροσώπων της Πολιτείας, η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα. Τονίζουν οι ως άνω ότι δεδομένου του ξεκινήματος της νέας καλλιεργητικής περιόδου αδυνατούν να ανταποκριθούν σε νέες δαπάνες που θα χρειαστούν για εφόδια, χωρίς να έχουν εξοφλήσει τις περυσινές οφειλές τους. Ζητούν οι ως άνω να μεσολαβήσουμε ώστε είτε α) να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του περασμένου Απριλίου στους δικαιούχους μέσω του ΕΛΓΑ είτε β) να βρεθεί ένας τρόπος από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ενισχυθούν οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής τους για να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Προτίθεσθε να ενεργήσετε αρμοδίως, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των δενδροκαλλιεργητών του Πύργου, Μεσόβουνου, των Κομνηνών και του Πεντάβρυσου της Εορδαίας Κοζάνης; 

Ο ερωτών Βουλευτής   

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.