Διαφορές Προτεσταντισμού και Ορθοδοξίας – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Διάβασα το βιβλίο «Φως μέσα από τα κάγκελα – Μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία από τις φυλακές της Αριζόνας». Το βιβλίο παρουσιάζει τις εμπειρίες του Φρανκ Άτγουντ που καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνο που δεν έκανε και της Ραχήλ που τόλμησε να αγαπήσει και να παντρευτεί έναν θανατοποινίτη. Επειδή και οι δύο ήταν ζηλωτές προτεστάντες για πολλά χρόνια και κάποια στιγμή μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία, στο βιβλίο εξηγούν κάποιες διαφορές Προτεσταντισμού και Ορθοδοξίας. Επειδή είμαι σίγουρος ότι πολλοί από μας αν και είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί δεν γνωρίζουμε αυτές τις διαφορές, μου πέρασε η σκέψη να σας τις παρουσιάσω. Οι επεξηγήσεις στις παρενθέσεις είναι δικές μου. 

  1. Ο Προτεσταντισμός στηρίζεται σε μια διανοητική και συναισθηματική αποδοχή του Χριστού, ενώ στην Ορθοδοξία ο εξαγιασμός του ανθρώπου απαιτεί την είσοδό του στην Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι πνευματικό νοσοκομείο. (Λέει σε μια ομιλία ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου στην Εκκλησία μπαίνουμε μαύροι – βγαίνουμε μαύροι, και αυτό θα γίνεται για πολλά χρόνια, και κάποτε θα μπούμε μαύροι και θα βγούμε λευκοί και καθαροί).    
  2. Ο Προτεσταντισμός όπως και ο Καθολικισμός έχει δεχθεί την αντίληψη που εισήγαγε ο Αυγουστίνος τον 4ο αιώνα, ότι η λογική σκέψη – ορθολογισμός μπορεί να καταστήσει δυνατή την γνώση του Θεού, δηλαδή μια βαθυστόχαστη διάνοια μπορεί να γνωρίσει την Αγία Τριάδα, ενώ στην Ορθοδοξία αυτό θεωρείται αίρεση. Η Ορθοδοξία θεωρεί ότι τέτοια χρήση της λογικής στην προσπάθεια να γνωρίσει κανείς τον Θεό, μπορεί να καταλήξει μόνο στην κατασκευή ενός φανταστικού και ανύπαρκτου Θεού. (Έτσι εξηγείται γιατί με τόση επιμονή προσπαθούν οι δυτικοί να αποδείξουν με λογικά επιχειρήματα την ύπαρξη του Θεού).
  3. Οι προτεσταντικές τελετές δεν μοιάζουν καθόλου με την ορθόδοξη λατρεία που περιέχει εικόνες, χρήση θυμιάματος, απουσία μουσικών οργάνων, επισημότητα των ακολουθιών κλπ. (Έλεγε ο π. Συμεών Γρηγοριάτης που κατάγεται από το Περού και βρέθηκε μοναχός στο Άγιο Όρος :  «η Ορθοδοξία δεν περιφρονεί τη ύλη, τα δημιουργήματα, όπως ο Καθολικισμός ή ο Προτεσταντισμός. Οι πραγματικοί υλιστές είναι οι ορθόδοξοι : όταν σε βαφτίζουν σε βουτάνε στο νερό, δε σε ραντίζουν, σε μυρώνουν με ύλη, μεταλαμβάνεις το σώμα και το αίμα του Χριστού, ανάβεις ένα κεράκι, κι όταν πεθάνεις τρώνε κόλλυβα με φουντούκια και καρύδια…»).
  4. Οι προτεστάντες πιστεύουν ότι η προσευχή προς τους αγίους είναι ένα είδος νεκρομαντείας, μια αποκρυφιστική επικοινωνία με τα πνεύματα των νεκρών. Πιστεύουν ότι το να κάνουν τον σταυρό τους είναι πρόληψη και ότι η προσκύνηση – η απόδοση τιμής, όχι η λατρεία των εικόνων ήταν ειδωλολατρεία. Οι ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι οι προσευχές των πιστών ανθρώπων, και ιδιαίτερα των προφητών και των αγίων, διαθέτουν εξαιρετική δύναμη. Οι πιστοί που αναχωρούν παραμένουν ζωντανοί στον παράδεισο, κι έτσι επιζητούμε τις προσευχές τους, όπως θα τις ζητούσαμε κι από εκείνους με τους οποίους συμμετέχουμε στις ακολουθίες. (Οι ορθόδοξοι φιλάμε τις εικόνες όπως φιλάμε τις φωτογραφίες αγαπημένων μας προσώπων και ο Σταυρός πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη δύναμη και ψάλουμε «Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα»). 
  5. Ο Προτεσταντισμός δέχεται μόνο την Αγία Γραφή, ενώ η Ορθοδοξία δέχεται την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. (Φυσικά την Αγία Γραφή την ερμηνεύουν κατά το δοκούν κι έτσι οι προτεσταντικές ομολογίες έχουν ξεπεράσει τις 1.000 και συνεχίζουν …. Και οι εμπειρίες των αγίων Παϊσίου, Πορφυρίου και τόσων άλλων αγίων ανήκουν πλέον στην Παράδοση της Ορθοδοξίας). 
  6. Ο Προτεσταντισμός έχει την «θεωρία της αιώνιας ασφάλειας» δηλαδή με την είσοδο στον Προτεσταντισμό ο άνθρωπος είναι ήδη σωσμένος και επομένως δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί να επιτρέπει ο Θεός θλίψεις στην ζωή του αφού ήδη σώθηκε. Αφού δεν πρόκειται να χάσει την σωτηρία του, δεν του περνά ούτε καν σκέψη από το μυαλό να υπομείνει τις δοκιμασίες προκειμένου να κερδίσει τον Παράδεισο. (Στην Ορθοδοξία πιστεύουμε ότι μέχρι να φύγουμε από αυτή την ζωή υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε την σωτηρία μας).
  7. Ο Προτεσταντισμός δεν αποδίδει καμία τιμή στο πρόσωπο της Παναγίας και πιστεύει ότι η Παναγία, η Μητέρα του Θεού, είχε γεννήσει και άλλα παιδιά, παρ’ ότι η δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος και η Βίβλος δηλώνουν το αντίθετο. (Οι ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι η Παναγία είναι «μετά Θεόν η Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα». Τι εκπληκτικά «τρελή» που είναι η Ορθοδοξία!).
  8. Η Δύση (εννοεί Προτεσταντισμό και Καθολικισμό)  πιστεύει ότι ο άνθρωπος στον παράδεισο δημιουργήθηκε τέλειος και εκ φύσεως αθάνατος, αφήνοντας ένα κενό στο πως έπεσε αφού ήταν τέλειος. Οι ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη φύση είχε δημιουργηθεί για να είναι επιδεκτική της τελειότητας. Με άλλα λόγια πλαστήκαμε αθάνατοι κατά χάριν και όχι κατά φύσιν. (Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου λέει ότι ψυχή και σώμα είμαστε χώμα, γινόμαστε αθάνατοι επειδή το θέλει ο Θεός). Το γεγονός του θανάτου καταδεικνύει την πλάνη της Δύσης ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε τέλειος.
  9. Η Δύση με την θεωρία της προπατορικής αμαρτίας έχει ως αξίωμα ότι η οργή του Θεού οφείλεται στην ανυπακοή του Αδάμ, οπότε ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να τιμωρηθεί. Άρα ο θάνατος δημιουργήθηκε από τον Θεό και το κακό – ο σατανάς είναι ένα όργανο τιμωρίας του Θεού. Έτσι υπάρχει «ικανοποίηση της θείας δικαιοσύνης», διότι η αιχμαλωσία στον διάβολο θεωρείται τιμωρία από τον Θεό. Η Ορθοδοξία πιστεύει ότι η αμαρτία του Αδάμ επέτρεψε στα πάθη να εμφανιστούν και να καταστήσουν ασθενή την ανθρώπινη φύση. Υπ’ αυτή την έννοια οι δαίμονες και όχι ο Θεός μας στρέφουν προς το κακό, αυτοί είναι η αιτία των πειρασμών. Λύτρωση είναι στην πραγματικότητα η απελευθέρωση από τον διάβολο, η οποία απελευθέρωση επιφέρει την σωτηρία από την φθορά και τον θάνατο, όπως και την ίαση της ανθρώπινης φύσης. (Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου λέει ότι το μπέρδεμα στην Δύση ξεκίνησε από τον Αυγουστίνο τον 4ο αιώνα που απέδωσε στα Λατινικά τα λόγια του Θεού «αν φάτε από τον απαγορευμένο καρπό θα πεθάνετε» με τα λόγια «αν φάτε από τον απαγορευμένο καρπό θα σας σκοτώσω»).  
  10. Η Δύση έχει την βλάσφημη άποψη ότι η χάρη – οι ενέργειες του Θεού είναι κτιστές αφού παρουσιάζεται η χάρη ως ανύψωση της ανθρώπινης λογικής. Προφανώς, εάν οι ενέργειες του Θεού είναι κτιστές, τότε ο Θεός δεν μπορεί να είναι άκτιστος. (Δεν μπορούν να καταλάβουν οι δυτικοί θεολόγοι την διαφορά «ουσία του Θεού – ενέργειες του Θεού». Δεν μπορούμε να μετέχουμε στην ουσία του Θεού, αλλά μπορούμε να μετέχουμε στις ενέργειες του Θεού που συντελούν την θέωσή μας. Αυτά τα ξεκαθάρισαν τον 7ο αιώνα ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και τον 13ο αιώνα ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).
  11. Ο Προτεσταντισμός ιδρύθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο τον 16ο αιώνα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της Εκκλησίας που ίδρυσε ο Χριστός τον 1ο αιώνα. (Η Ορθόδοξη Εκκλησία ιδρύθηκε με την Πεντηκοστή τον 1ο αιώνα, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποσπάστηκε από την «μια, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία» περίπου τον 11ο αιώνα).  
  12. Ο Προτεσταντισμός δεν θεωρεί απαραίτητο το βάπτισμα, το έχει κάτι σαν μια δημόσια ομολογία πίστης στον Χριστό. Για την Ορθοδοξία η βάπτιση αποτελεί την κάθαρσή μας και την έναρξη της ζωής μας εν Χριστώ. Η βάπτιση είναι πραγματικός θάνατος, ταφή και ανάσταση με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Στον Προτεσταντισμό δεν υπάρχει ούτε το Χρίσμα. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία βαπτιζόμαστε και χριόμαστε. Το χρίσμα, που ακολουθεί ακριβώς μετά την βάπτιση, είναι η λήψη του αγίου Πνεύματος με την χρίση μας με άγιο Μύρο – καθαγιασμένο έλαιο αναμεμειγμένο με αρωματικά εκχυλίσματα. 
  13. Ο Προτεσταντισμός για Θεία Μετάληψη προσφέρει στους πιστούς μπισκότα «crackers» και σταφυλοχυμό, που υπαινίσσονται την ανάμνηση του Χριστού. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε κάθε Λειτουργία ο άρτος και ο οίνος που κοινωνούμε πιστεύουμε ότι κυριολεκτικά είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. 
  14. Το μυστήριο της εξομολόγησης έχει καταργηθεί από τους προτεστάντες, αφού η εξομολόγηση των αμαρτιών σε ιερέα θεωρείται ως βλασφημία. Φυσικά αυτό αγνοεί παντελώς τις αναφορές στην Αγία Γραφή για την ικανότητα των ιερέων να συγχωρούν τις αμαρτίες που εξομολογούμαστε σε αυτούς. (Περιττό να σχολιάσω ότι πολλοί από μας τους «ορθοδόξους» δεν προσερχόμαστε ποτέ στο μυστήριο της εξομολόγησης).  
  15. Μια ακόμη διαφορά που δεν αναφέρθηκε στο βιβλίο είναι ότι η Δύση δεν έχει καθόλου άσκηση ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ασκητική. Για παράδειγμα η νηστεία τους είναι εντελώς ακατανόητη κι ας είναι η πρώτη εντολή που μας έδωσε ο Θεός στον Παράδεισο. Το λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Τότε με το θέμα των ταυτοτήτων επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου πάνω από 3.000.000 πολίτες είχαμε υπογράψει ότι θέλουμε να αναγράφεται στην ταυτότητά μας «Χριστιανός Ορθόδοξος». Βέβαια η «Ελληνική Δημοκρατία» δεν το έλαβε υπ’ όψιν. Το σπουδαιότερο όμως είναι να ζούμε όπως θέλει η Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί αλλιώς θα εφαρμοστούν και σε μας τα λόγια του Χριστού : «Υμείς εστέ το άλας της γης . εάν δε το άλας μωρανθή, εν τίνι αλισθήσεται ; εις ουδέν ισχύει έτι ει μη βληθήναι έξω και καταπατείσθαι υπό των ανθρώπων»  (Ματθ. 5.13). Μη γένοιτο !

10 σχόλια στο άρθρο “Διαφορές Προτεσταντισμού και Ορθοδοξίας – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Ναι,ακριβώς.Η Μαυροδάφνη είναι το Αίμα του Χριστού.Σε αντίθεση με τον σταφυλοχυμό και τα κράκερς.Ποιός αμφιβάλλει;

  2. Και τα δύο όμως έχουν μια φοβερή ομοιότητα. Είναι εναντίον της Δημοκρατίας και της Επιστήμης που τις πολεμάνε λυσσαλέα.

  3. Αυτα τα περι σταφυλοχυμου,τα ειρωνικα αρμοζουν στην προσωπικη σου πιστη,πίστη φθηνιαρικη που όντως δεν εχει σχεση με την πιστη των ταπεινών ορθόδοξων χριστιανων!
    Πηρες ενα μολυβι στο χερι και προσβαλλεις την πιστη εκατομμυριων ανθρωπων στον κοσμο!
    Και εσυ ως αλλος εφευρετης ανακαλυψες σταφυλοχυμους σε αλλες ομολογιες χριστιανων!
    Εισαι κολλημενος στο οργανωσιακο σου περιβαλλον και δε σε βλεπω να ξεκολλας!
    Μη μας πεις μεσα στον ειρωνικο σου αχταρμα,μεσα στη θολούρα της πιστης σου,πως κουβαλάς και Σταυρό Χριστού στην καχύποπτη, πονηρη σου πλατη!!
    Ασε στην άκρη την Κοινωνια και τον Αρτο και τους σταφυλοχυμους και τον Σταυρό Εκείνου και κράτα στα χερια σου,τον σταυρό απο ζαχαροκάλαμο,θα ταιριαζει με τα κρακερς σου,τους χυμους σταφυλιου και την απυθμενη ειρωνικη σου πιστη και τα γεροντικά καμωματα!!
    Αστειάκια με την πιστη των άλλων ανθρώπων δε χωράνε!
    Βρες να παιξεις με κατι αλλο!
    Εδω ο κοσμος καιγεται και ασφυκτια απο μύρια τοσα προβληματα και ηλθες εσυ,απο το πουθενα να σπειρεις φθηνά ζιζάνια Και πολεμάς απο μονος σου,χωρις αντιπαλο!!
    Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ,ειναι τοσο κοντά,όσο η Κοινωνία του Οινου απο τον σταφυλοχυμο σου!
    Κουβάλα στην πλάτη σου,μέρες που ερχονται,οχι τον Σταυρο Εκεινου,αλλα αυτον που σου ταιριαζει,λογω ειρωνειας,τον σταυρο απο ζαχαροκαλαμο με βατόμουρο και….και ξεπεζεψε απ την κάλαμο,της υποκρισιας και εκεινης που προσβάλλει καθολικους και προτεστάντες!
    Μαλλον δεν προλαβες να γνωρισειςς,ουτε ποιος ηταν ο Χριστός,ουτε ποιος ηταν ο Λουθηρος!
    Μ ολα αυτα που γραφεις,προτιμαει ο ανθρωπος να πιει δυο γουλιες νερο και να πει ” Δοξα στον Θεο” και να ξεδιψασει,παρα να ακουει εσενα να ξιφομαχεις,ευτελίζοντας Συμβολα Ιερα,ενθεν κακειθεν!!
    Κρατα εσυ,την ταυτοτητα σου που γραφει χριστιανος ορθοδοξος,κρατα κι εναν σταυρο απο ζαχαροκαλαμο και φόρεσε και μια χλαμύδα κοκκίνη και βγες στους δρομους να διαλαλεις την πιστη σου, την ” με μισος στο διαφορετικο”
    Αν ειχες διαβασει ή ειχες καταλαβει αυτα που λεει ο Χριστος στο κατα Ματθαιον απο το κεφ 23,1 μεχρι μεχρι το κεφ 24,2..,τα περιφημα ΟΥΑΙ,θα περιοριζοσουν στην αγνη ορθοδοξη πιστη σου και δε θα διεσυρες αλλες χριστιανικες Ομολογιες!!
    Και κατι αλλο,καποιος Αποστολος εγραψε” προσεξτε εσεις που λετε οτι πιστευετε ,γιατί μπορει να πατάτε σε σάπιο σανιδι”
    Τωρα,ποιός το είπε;μεχρι την Μεγαλη Δευτερα το μεσημερι,πριν ακουστουν τα περιφημα ΟΥΑΙ,ισως το βρειτε!!
    ” ο άνθρωπος δινει ψυχή και αγιάζει τα υλικα μεσα που χρησιμοποιουνται στις λατρειες ορθοδοξων,καθολικων και προτεσταντων και στις υπολοιπες 843 χριστιανικες ομολογιες και οχι χιλιες που αναφερατε και οχι τα υλικα τον ανθρωπο!!”
    Η λευκή,πάλλευκη περιστερά πέταξε για πάντα στα Ουράνια,μετα τη Βάπτιση Εκείνου,εμεις σημερα,ορθοδοξοι,καθολικοι,προτεσταντες προσπαθουμε με την πιστη μας ο καθενας,κοιτάζοντας προς τα Ουράνια να δούμε ίχνη,ιχνη εκεινης της αρχεγονης διαδρομης της πάλλευκης περιστερας,με απλά λογια,βραζουμε στο ιδιο ζουμί και για σενα στους σταφυλοχυμούς ΣΟΥ!!

  4. Σας συγχαίρω κ. Παπαδόπουλε για την εμπεριστατωμένη μελέτη σας για τον προτεσταντισμό !
    Και ο προτεσταντισμός και ο παπισμός είναι θρησκευτικές κοινότητες, όχι Εκκλησία. Ο προτεσταντισμός και ο παπισμός κατέστρεψαν την Ευρώπη, η οποία παραδίνεται αμαχητί στο Ισλάμ. Μικρό ποσοστό μεταστρέφεται στην ορθοδοξία.
    H Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Η Ορθόδοξη Θεολογία είναι εμπειρικὴ ευσέβεια. Εμπειρία 2.000 χρόνων δεν ανατρέπεται από ψυχές επαναστατημένες εναντίον του Θεού.
    Όσο για τους αρνητές από άγνοια ή ΠΕΙΣΜΑΤΚΗ προκατάλειψη ισχύει ο λόγος του Χριστού :
    Πλανάσθε μη ειδότες τας Γραφάς (κατά Μάρκον 12,24)

    1. Και η Μαυροδάφνη είναι το Αίμα του Ιησού,η Προσφορά το Σώμα Του και όχι σταφυλοχυμός και κρακεράκια.Και τα μυαλά στα κάγκελα.

  5. Μπερδευεσαι!
    Μπερδευεις απο φανατισμο τα πραγματα και παραποιείς το Ευαγγελιο!
    Το ” πλανασθε μη ειδοτες τας γραφας”υπαρχει στο Ευαγγελιο και το Ευαγγελιο ειναι η βαση και της καθολικης και της προτεσταντικης θεολογιας!!
    Την Κυριακη μονο οι ορθοδοξοι χριστιανοι πηγαινουν Εκκλησια,οι καθολικοι και οι προτεσταντες μαζευουν ελιές!!!
    Εκκλησια σημαινει συγκεντρωση πιστων!
    Σε Εκκλησιες συγκεντρωνονται και οι ορθοδοξοι και οι καθολικοι και οι προτεσταντες και αναγνωριζουν τον Χριστο,ως Κεφαλη αυτων!
    Η παρακατω περικοπη του Ευαγγελιου αποτελει τον θεμέλιο λιθο και των τριων Ομολογιων” και αυτός εστίν η κεφαλή του σώματος της εκκλησίας”πβΚολ1,18.
    Τα εκατομμυρια των καθολικων δεν τιμούν τους Αγίους των και δε δοξολογουν τον Θεο σε Εκκλησιες,αλλα σε πλατειες και στα όρη στα βουνά!
    Σχολιαστη , αγανακτισμενε!
    Αλλο Εκκλησια και αλλο φανατισμος!!
    ” αν καποιος πει αγαπω τον θεο,μισει ομως τον αδελφο του,ειναι ψευτης.Γιατι,πραγματικα,αυτος που δεν αγαπαει τον αδελφο του,τον οποιο βλεπει,πώς μπορει να αγαπαει τον θεο,τον οποίο δε βλεπει”
    Α.ΙΩΑΝΝΟΥ 4:20!!
    Μέλι σταζει το στόμα σου για τους συνανθρωπους σου,τους καθολικους και προτεσταντες!!
    Βάλε τον φανατισμό σου στο θηκάρι σου….

    1. ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 18,37
      Εγώ εις τούτο γεγένημαι και εις τούτο ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία. Πας ο ων εκ της αληθείας ακούει μου της φωνής.
      η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ένα πρόσωπο.Και δεν είναι η γνώση μέσω εννοιών και αφηρημένων στοχασμών. Ο Χριστός δεν απάντησε στον Πιλάτο ¨τι είναι αλήθεια¨, στους μαθητές του όμως είπε ¨ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ¨

      Είσαι μπερδεμένος. Σε χαρακτηρίζει συγκεχυμένη θρησκευτικότητα.

  6. Μα ειναι δυνατον;
    Καιγεται ο κοσμος μια φορα απ το θανατικο της πανδημιας,ετοιμαζεται να ξανακαει για τριτη φορα απο εναν παγκοσμιο πολεμο και καποιοι στην κοσμαρα τους,ση γκορτζια ο συνορος,ανακαλυψαν μετα απο 2022 χρονια οτι ειναι καλυτεροι χριστιανοι,καλυτεροι ανθρωποι,γιατι κοινωνουν με οινο και οι αλλοι με μηλοκλεφτη!
    Ποια μικρα παιδια;τα μικρα παιδια στα παιχνιδια τους βγαζουν αθωοτητα και οχι ειρωνεια και μπουρδολογιες!
    Τα μικρα παιδια και ιδιως τωρα που οι γονεις τους υποφερουν και πονουν για τα αβασταχτα προβηματα που αντιμετωπιζουν ,πονουν κι αυτα μαζι τους!
    Ανθρωποι αργοί και αμετοχοι σ αυτα που καινε την κοινωνια,μαλωνουν σε ξενο αχυρωνα για την κοινωνια με οινο,με σταφυλοχυμο και λαδόξιδο!!
    Και δε φτανει που παιζουν για να γεμιζουν τον άδειο χρονο τους,εμπαιζουν και τον Χριστο,βάζοντας κι Εκεινον μάρτυρα και διάδικο στις χαζομαρες και μπουρδολογιες τους,χωρις να Τον ρωτησουν!!
    Μικροι ανθρωποι και φθηνοι,σταματειστε επιτελους να τεμαχιζετε τον Χριστό και να παίρνετε το μεγαλυτερο κομματι Εκεινου!
    Ο ιδιος Χριστος βρε Μεσαιωνιστεςκαι βυζαντινα φολκλορικα καταλοιπα,ο ιδιος Χριστος δοξαζεται και υμνολογειται και στην ορθοδοξη και στην καθολικη και στην προτεσταντικη εκλησια και σε αλλες 843 χριστιανικες ομολογιες!!
    Το ” εγω ειμί η αλήθεια” ειναι θεμέλιος λίθος ολων των χριστιανκων ομολογιων!
    Αργοσχολοι ανθρωποι,που καλα κανουν και δεν ασχολουνται με φλεγοντα θέματα της κοινωνιας”ελευθεροι” άνθρωποι ειναι,αλλα δεν εχουν δικαιωμα την μισαλλοδοξια τους και την απαξίωση για το διαφορετικό,να τα μεταφερουν με Οχημα τον Χριστό!!
    Μιλατε για Εκεινον ,χωρις Εκεινον!!
    Ρωτησατε καμια φορα τον Χριστό,τι γνωμη έχει για τους ορθοδοξους,καθολικους και προτεσταντες και σας απαντησε,πώς οι ορθοδοξοι ειναι τα τελειοτερα δημιουργηματα!!
    Και εχεις και ενα καταλοιπο οργανωσιακο,να λεγει για εμπεριστατωμενη μελέτη και συγκεχυμενη θρησκευτικοτητα!!!
    Πεταχτηκε,δηλαδη,ενας απ τα Γιαννιτσα,αλλος απ την Καρδιτσομαγουλα και ενας απ την Κορακοφωλιά του Πηλιου,διπλα στο χωριο μου και αρχισε να φωναζει” θαλαττα,!θαλαττα” και ” ευρηκα!!ευρηκα”,ανακαλυψε βαριά πραγματα,την κοινωνια με αλλα παραγωγα του σταφυλιου!!
    Ανθρωποι που βγαζουν απο τη φαρετρα της υποκρισιας,εναν Χριστό στα δικα τους μίζερα μετρα και χτυπουν αλύπητα και ειρωνικα ο,τι κινειται εξω απ την τροχιά τους,εξω απ την τροχιά του γλυκαναλατου και οργανωσιακού φανατισμου!!!
    Για τον Χριστο,ολοι οι ανθρωποι ειναι παιδια του!!!
    Και μια ερώτηση για σας που δεν ειστε θρησκευτικα συγκεχυμενοι και λευκοί σαν τα περιστέρια!
    Μήπως φταίει ο Λούθηρος,που ορθοδοξοι χριστιανοι,αιρετικοι χριστιανοι,σχισματικοι χριστιανοι έπεσαν στη αγκαλιά του Μωάμεθ στη βυζαντινή εποχή,τοτε που τα πάθη,τα μίση,οι φαγωμαρες,οι εμφύλιοι πολεμοι τυραννούσαν τους ανθρώπους;
    Φοβισμένα πληθη χριστιανων,σαστισμένα απο την εκμεταλλευση του χριστιανικού βυζαντιου,απαρνηθηκαν την πιστη τους,γιατί;γιατι εβλεπαν αυτοκτατορες και πατριαρχες χορτασμενους να πολεμανε μεταξυ τους,για το ποιός ειναι περισσότερο ορθόδοξος ή λιγοτερο αιρετικός και χρησιμοποιουσαν τον στρατο για τους εμφύλιους σπαραγμους και οχι ως φρουρους των συνορων!!
    Καλα ειπε ο Γκαντι” αγαπω τον Χριστο σας,αλλα οι χριστιανοι δεν ειναι σαν τον Χριστο τους”
    Καλα ειπε ο Ανθιμος Αλεξπολεως” με τα οργισμενα κηρυγματα μας,αρνηθηκαμε την Επιστημη και οδηγουμε ανθρωπους στον θανατο!!
    Ποια η σταση τηςορθοδοξης ιεραρχιας στην πανδημια και στον κακο χαμό με τα μυρια προβληματα που ταλανιζουν την κοινωνια;
    Απαθεις,αμετοχοι,ασυγκινητοι σε ορθοδοξες γυάλες με χρυσόσκονη,βλέμματα άδεια χωρις πρόσωπα,μορφές ψυχρες,παγωμενες,ακινητες…πιο εκφραστικες και πιο ζωντανες οι μορφες των Αγιων στο Τεμπλο και στις τοιχογραφιες!
    Μορφες αμετοχες,απομακρυσμενες απο τον λαό,μορφες με Ορθόδοξα ιερά άμφια,για να ξεχωριζουν απ τους καθολικους ιερεις και προτεσταντες πάστορες!!
    Μορφες που προσευχονται ορθόδοξα,αλλα με τα δαχτυλα του αριστερου τους χεριού,μιας και με το δεξί ευλογούν ορθόδοξα το Εκκλησίασμα, μετρανε τις εναπομείνασες ημερες ή χρονια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και μετά το μετρημα ” δόξα να’χει ο Θεος”
    Και οταν χτυπήσει το ifon τους και ακουσθει το εναγώνιο αγγελμα θα φορεσουν την ήδη αγορασθείσα ορθοδοξη στολή και κλαυθμος και υποκριτικο οδυρμος και τα ψευτικα….ο θεός των ορθοδόξων να τον αναπαυσει…
    Ειχε πει καποτε ο Σεραφειμ,σε μια ημερα των εργασιων της διαρκους συνοδου,απευθυνομενους στους ορθοδοξους ιεραρχες” ξέρω,τί περιμενετε όλοι σας,αλλα δεν ηλθε η ωρα μου”
    Αυτα ειπώθηκαν οταν και ο ιδιος ενιωθε να τον εγκαταλειπουν οι δυμαμεις του και οι ορθοδοξοι, Ανθιμος και Χριστοδουλος ειχαν κόψει και ράψει τις αρχιεπισκοπικες τους στολες,τις ορθόδοξες…
    Εχω δυο επιλογες!
    Να πιω καφε με εναν ανθρωπο που δεν πιστευει ,παρα μονο στον εαυτο του,απλα με εναν Αισχυλο που ειπε” μισώ ολους τους θεους”
    Και με εναν ορθοδοξο ή καθολικο ή προτεσταντη ή μουσουλμανο η ιουδαίο,οχι υποκριτη!
    Ποιόν να επιλέξω;
    Και τους δυό!
    Δε χαραμίζω,ούτε λεπτο χρόνου για ” καθως πρεπει” χριστιανο ή αλλης θρησκείας!!
    Καλη Σαρακοστή!!!
    Και αν εγω ειμαι θρησκευτικα μπερδεμένος,μήπως ήταν πιο μπερδεμένος ο Σεραφειμ ή ειναι πιο θρησκευτικά συγκεχυμενος ο Ανθιμος με τα τσεκουρατα λογια τους,λόγια που χτυπούσαν και χτυπάνε την ορθόδοξη υποκρισια;

  7. Συγχαρητήρια για το εμπεριστατωμένη άρθρο σας. Όντως αυτές είναι οι διαφορές κΙ τις βλέπω καθημερινά σε γνωστούς μου ζώντας στο εξωτερικό εδώ και χρόνια . Ευχαριστούμε για την ωραία σύντομη καταγραφή των διαφόρων αυτων.

  8. Προς Στέλιο Κ.
    Εγώ δεν θα πώ πολλά και ότι πώ, δεν είναι δικό μου αλλά από την Αγία Γραφή, την Αποκάλυψη του Ιωάννου 8:9 H πέμπτη σάλπιγγα.
    Αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε όλο το κεφάλαιο, εγώ γράφω το ουσιώδες.
    Πριν τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο ο Θεός θα επιτρέψει στους δαίμονες (τοὺς αναφέρει ακρίδες αλλά στο τέλος γράφει τον αρχηγό τους), να βασανίσουν τους ανθρώπους που δεν έχουν το σημάδι του Θεού στο μέτωπο τους, για πέντε μήνες. Το σημάδι του Θεού, για όσους δεν ξέρουν είναι το Χρίσμα, το Μύρο που βάζει ο ιερέας στο μέτωπο του βαπτιζομένου σε σχήμα,α Σταυρού. Αυτό δεν φεύγει ποτέ από το μέτωπο μας κι ας μη φαίνεται. Λοιπόν, όλοι οι αλλόθρησκοι και οι Προτεστάντες που δεν πιστεύουν στο Βάπτισμα, για 5 μήνες θα υποφέρουν θα βασανίζονται και, θα θέλουν να πεθάνουν αλλά ο Θεός δεν θα επιτρέψει τον θάνατο τους. Ο αρχηγός τους είναι Αβαδδών στα Εβραϊκά και Απολύων στα Ελληνικά.
    Στην κρίση, όπως γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, πρώτοι στην κόλαση δεν θα πάνε οι δολοφόνοι, ούτε οι βιαστές, ούτε οι κλέφτες και το κακό συναπάντημα, πρώτοι θα πάνε οι δειλοί, δηλαδή οι Χριστιανοί που φοβούνται και ολιγοψυχούν, μετά οι άπιστοι και μετά όλοι οι άλλοι.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.