Το πρόγραμμα των Αποκριάτικων Δράσεων από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης



Κοζανίτικη Αποκριά 2022 από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης

Η Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης, ως εθελοντική ομάδα, πραγματοποιεί για δεύτερη, συνεχόμενη χρονιά το project «Κοζανίτικη Αποκριά 2022», το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές κατηγορίες. Για ακόμη μία χρονιά στοχεύουμε πρώτα στην διασκέδαση και την αλληλεπίδραση κι έπειτα στην μετάδοση γνώσεων. Οι δραστηριότητες μας αφορούν όλους τους πολίτες, κάθε ηλικίας. Βασικός άξονας ανάπτυξης των εν λόγω δράσεων, αποτέλεσε η καινοτομία, στηριζόμενη πάντοτε στα δεδομένα της πανδημίας του COVID-19.

Στο πλαίσιο των δράσεων εντάσσεται η εκμάθηση τραγουδιών των Φανών, από πρωτοτραγουδιστές των Πολιτιστικών Συλλόγων, με σκοπό την διάδοση και διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και τη συνέχιση των τραγουδιών από τους νεότερους.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η εκμάθηση χορών που σχετίζονται με την Κοζανίτικη Αποκριά αλλά και το Καρναβάλι διεθνώς.

Ακόμη, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται το θεματικό Ψηφιακό Μουσείο του Φανού, εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης αλλά και των γύρω περιοχών, με βασικό άξονα το εθιμικό δρώμενο των «Φανών» και την Αποκριά.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και την προβολή βίντεο με συνεντεύξεις αξιόλογων ανθρώπων των Φανών, ώστε να μην χαθούν οι φωνές αγωνίας τους για την συνέχιση του εθίμου.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν! Χρειάζεται προεγγραφή λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους με αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων κατά της διασποράς της πανδημίας όπως προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!!!

2 σχόλια στο άρθρο “Το πρόγραμμα των Αποκριάτικων Δράσεων από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης

  1. Το ρεζουμέ των καρναβαλιων!Στελιος Κ

    - Edit

    Απαντήστε

    Και μετα θα ακολουθησει παρελαση καρναβαλιστων!!
    Στην κεφαλη της παρελασεως θα βρισκεται τροχήλατη Σκηνη,η οποια θα γραφει ανωθεν της εισοδου” επιτελικον κρατος” με μπλε και πρασινες σερπαντινες( λογω ξαφνικου ερωτος ΝΔ και σημιτικου Πασοκ,οχι του Ανδρέα!!
    Εξωθεν της σκηνης,ορθιος ο μονουπευθυνος αντι μωυσης με περικεφαλαια Μακεδονική και σανδαλια Μακεδονικα εως τους μηρούς!!
    Εκ δεξιων του ,ο αδωνις με κιπά ιουδαικό στο κεφαλι να άδει( τραγουδαει)το ” ζητω η ελλαδα,ζητω η υποκρισια,ζητω η νεα δημοκρατια,αλλα και λιγο ζητω το Λάος,Ζητω η Επεν σε ήχο πλαγιο του δευτερου,χαμηλόφωνα για μα μην τον ακουει ο Αντιπτολεμαιος ,αντιμωυσης Μισο τάκης- Μισος Μητσος!
    Εξ ευωνύμων( απ τ αριστερα) ο Λιβανος να λιβανίζει,δαφνοστεφανωμεμος με λιγα χορτα που ειχαν μεινει στην Ερημη Ηλεία του 2007,να λιβανιζει τον Δούκα,ντυμενο Νερωνα και στην κόμη του σακούλα μπλού για να κρατάμε και τα ” θέσφατα”τις παραδοσεις και επι της σακούλας με μπλού και μπλου σερμπαντινες γραμμενη η λέξη” Εποποιία”
    Ακολουθει της τροχήλατης σκηνης ,ο Ιππήλατος βοριδης με αλογο μπλου και μαυρο που στα καπούλια του θα γραφει ” ήμουν Λάος,ειμαι νεα δημοκρατια και που θα καταντήσω”,κρατωντας στο δεξί χερι του τσεκουρακι made jumbo,για να κόψει τους αρμούς της αριστερας για να μην ξαναγίνει κυβερνηση!!
    Ακολουθει τροχήλατη σκηνη,επι της οποιας στην δεξια πλευρα θα γραφονται οι λεξεις” Εορτή της Σκηνοπηγιας”και επι της ιδίας πλευράς,ο πλέυρης με εναν πλάστη στο χέρι να πλαθει κουλουρακια για το Εβραικό πασχα,την αγαπημενη του γιορτή!!!!!
    Ακολουθει της σκηνοπηγιας ενα πολύχρωμο μπουλουκι,απροσδιόριστο,ακολουθουν μυρίπνοα ανθη,ντυμενα όντως λουλουδια,ο πράσινος μαιδανος γεραπετριτης,απ το μπαχτσε του σημίτη κομμενος,φορωντας στο κεφαλι καθηγητικήν τηβεννον,ακολουθεί ο σκερτσος,σκετο λουλουδι,χωρις φορεσια,μπαχτσε σημιτη κι αυτος,ακολουθει ο πολιτικης προστασιας,άλλο μυριπνοο ανθος με τροχηλατη ψηστιερα,ψηνωντας κυπριακα σεφταλια και πανω απ την ψηστιέρα η επιγραφη” Δεν γνωριζω την Ελλαδα,αλλα ειμαι υπουργός προστσσίσς της Ελλαδος”
    Ακολουθει μια κατακόκκινη παπαρούνα,αρτι κομμένη ,φρεσκαδουρα..
    Ο της προστασιας του Πολιτη,ο οποιος θα φερει πηλίκιον και επι του γείσου του θα γραφει” ημουν ΚΚΕ,αλλα απο μικρος ηθελα να γινω αρχηγος αστυνομιας”ντυμενος αστυνόμος σαίνης με εθνοσημο το σφυροδρεπανο,θα ακολουθει ο γεωργαντας,μοιραζοντας στους θεατές,ασπρες,κοκκινες,κιτρινες,ΜΠΛΕ σακούλες,ετσι χωρις λογο,αλισβερίσι να γινεται…
    Θα ακολουθει ενας κυβερνητικος εκπροσωπος,ντυμενος ψωροκωσταινα και θα ανεμιζει καταμπλέ πανό που θα γραφει πανω” Ζητω η Ελλαδα που ηγειται της Δ’ βιομηχανικης επαναστασης,ζητω η Ελλαδα της ποιοτητας στη ζωη επι επιτελικης αχρηστιας,ζητω η Ελλαδα η ατμομηχανη της ευρωπης,σε Αναπτυξη!
    Και πισω ενας συμφερτος,ενα άοσμο,κομματικο πληθος που θα σμπρωχνει ,σαν τον Σισυφο,σε βουνό Χαρτινο,την δικαιη μεταβαση στα πρασινα αλογα,να σμπρωχνει,να σμπρωχνει και η Αναπτυξη να ξαναπεφτει,να ξαναπεφτει..
    Και πισω θα ακουγονται φωνες απ την Ιστορια,μνημες θα ψελνουν το” στης Νεας Δημοκρατιας την ολομαυρη ραχη
    περπαταει η υποκρισια μοναχη
    ……..,………..
    και στην κομη της στεφανι φορει
    καμωμενο απο λιγα χορταρια,καμένα χορταρια
    που μας αφησε στην ερημη γη..στην Ελλαδα μας!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.