Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Γιώργο Αυτιά: «Θέλουμε στοχευμένα μέτρα για τους αδύναμους – Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα – Αύξηση κατώτατου από 1η Μαΐου»



Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, τα καύσιμα και γενικότερα την πληθωριστική πίεση και τα μέτρα στήριξης ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Η κυβέρνηση στήριξε με μία σημαντική επιδότηση, τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, διεύρυνε το επίδομα θέρμανσης. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής: οι επιδοτήσεις που δώσαμε δεν ακυρώνουν πλήρως τις αυξήσεις, αποτελούν όμως μία σημαντική ανακούφιση. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι επιδοτήσεις οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά ενέργειας, που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή.

Είδατε ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τον Φεβρουάριο. Θα με ρωτήσει κανείς γιατί πηγαίνουμε μήνα-μήνα; Γιατί πρέπει κάθε μήνα -είναι τεχνικό το ζήτημα- να βλέπουμε ποιες είναι οι οριακές τιμές του συστήματος αυτό το μήνα, έτσι ώστε η επιδότησή μας να είναι στοχευμένη. Και τον Μάρτιο θα υπάρχει στήριξη και τον Απρίλιο θα υπάρχει στήριξη και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μία σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση αυτή έσκυψε πάνω στο πρόβλημα, στήριξε το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα στήριξε και τα νοικοκυριά εκεί που πονάνε περισσότερο. Και πονάνε περισσότερο στους λογαριασμούς του ρεύματος, στο φυσικό αέριο και φυσικά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς -όπως γνωρίζετε- το επίδομα θέρμανσης έχει όχι απλά επεκταθεί -το έχετε αναδείξει πολλές φορές στην εκπομπή σας- δίνεται πια και με ένα πολύ πιο δίκαιο τρόπο. Θέλουμε τα μέτρα μας να είναι στοχευμένα, να πιάνουν τόπο και πρωτίστως να στηρίζουν τους πιο αδύναμους.

Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω δύο πράγματα.

Πρώτον, μία γενική τοποθέτηση: κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Δηλαδή θα πρέπει αυτή τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022, είναι απολύτως κρίσιμο να τους πετύχουμε, να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Άρα, όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το πώς θα τα εφαρμόσουν και κυρίως πού θα βρουν τα λεφτά, είναι εκτός τόπου και χρόνου και νομίζω ότι και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί.

Το δεύτερο: δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Άρα τα όποια μέτρα μπορούμε να συζητήσουμε μπορούν να είναι αυτή τη στιγμή μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι περισσότερο, κρατήστε από αυτή τη συνέντευξη αυτές τις δύο βασικές αρχές.

Χρησιμοποιούμε συχνά τη φράση «λεφτόδενδρα». Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Υπάρχει όμως το δέντρο της ανάπτυξης το οποίο εφόσον το ποτίσουμε θα δώσει καρπούς για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.»

Σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η διαδικασία  αύξησης του κατώτατου μισθού είναι καθορισμένη με νόμο. Την εκκινήσαμε νωρίτερα. Χρειάζονται δύο με τρεις μήνες προκειμένου να γίνουν όλες οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και ενώ η πρόθεσή μου ήταν να προχωρήσω στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους, την 1η Ιουλίου, αποφάσισα να το φέρουμε μπροστά, την 1η Μαΐου.

Δεν μπορεί να πάει πιο μπροστά από αυτό, γιατί θα έπρεπε ουσιαστικά να αλλάξουμε το νόμο τον οποίο εμείς ήδη έχουμε ψηφίσει και επίσης αποτελεί ουσιαστικά ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική. Άρα από 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν μπορώ να σας πω πόση, διότι θα ακύρωνα τη διαδικασία  την οποία εμείς έχουμε…

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δώσαμε, που είναι μία μικρή αύξηση, δεν θα έλεγα ότι είναι αμελητέα, αλλά είναι μία μικρή αύξηση. Δεν κάνει μία τεράστια διαφορά στα εισοδήματα των εργαζομένων. Άρα η δική μου επιθυμία θα είναι είναι να πάμε τόσο, όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τι θα ήταν λάθος να κάνουμε; Εάν, παραδείγματος χάρη, κάνουμε αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν. Δηλαδή και ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει. Και άμα ρωτήσετε -πιστεύω- και τους εργαζόμενους θα σας πουν ότι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορεί σήμερα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 800 ευρώ. Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι θα είχαμε μία απότομη αύξηση της ανεργίας. Θα έκλειναν επιχειρήσεις. Δεν θα άντεχαν την αύξηση αυτή, παρότι οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί οικονομικά πάρα πολύ, αυτή τη στιγμή. Και είναι και μία απάντηση γιατί 1η Μαΐου. Γιατί 1η Μαΐου εκτιμούμε ότι το κόστος της ενέργειας θα έχει πέσει πάλι.»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για τα υγειονομικά μέτρα και το τελικό άνοιγμα αγοράς:

«Θα πηγαίνουμε, ως προς τα ανοίγματα, από το καλό στο καλύτερο. Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά,  όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες. Και είμαι βέβαιος ότι φέτος θα είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί και ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα, θα έχουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες από ό,τι είχαμε πέρυσι, όπου και πέρυσι ξεπεράσαμε κατά πολύ και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας.»

Σάκης Νάσιος για το KOZANILIFE.GR

3 σχόλια στο άρθρο “Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Γιώργο Αυτιά: «Θέλουμε στοχευμένα μέτρα για τους αδύναμους – Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα – Αύξηση κατώτατου από 1η Μαΐου»

  1. ΑΠΟ 1/3 ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ,ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΟΣΟ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΟΥ,ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ,ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ,ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ,ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ,ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΕΣΥ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΑΠ ΣΑΜΑΡΑ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  2. Προμηθείς Δεσμώτες και ο Κράτος.Στέλιος Κ

    - Edit

    Απαντήστε

    Για να δουμε,απο που θα τους πιασουμε και τους δυο…τωρα!
    Ας αρχισουμε
    Εδωσε ο Αρχοανεμελος συνεντευξη στον αυτια!
    Βεβαι!πολυ ωραια,τελεια!
    Εδωσε συνεντευξη στον Λάρι Κινγκ του παιδοτοπου απ τον Αρινταγα- τζάμπο!
    Πηρε συνεντευξη η Υποταγη,της Υποταγης,Ω Υποταγμενοι,απο τον Μωυση που δεν κραταει ακομα στα ασπρουδερα χερακια του γερο-Λαδα,δεν κραταει τις πλάκες της παραιτησης του και ολων του ” επιτελικου Κρατους”
    Ακου ,επιτελικο κρατος!!!!!
    Τοση αισχυνη,τοση ψευτια!!
    Σταματα επιτελους να χρησιμοποιεις τις λεξεις Επιτελικο και κρατος,σταματα να τις ξεφτιλιζεις!!
    Ευτελιζεις επιτελικα γραφεια και Επιτελαρχες που κατήγαγαν καθαρες νίκες στα πεδία των Μαχών!
    Προσβαλλεις τις λεξεις,προσβαλλεις και ηρωικες Μορφες!
    Ενα Κράτος αναγνωριζεις εσυ,κατωτερε της Ελληνικης Ιστοριας,κατωτερε των αγιασμενων Επιτελειων,το Κρατος,τη λεξη που προερχεται,βασει της Μυθολογίας,απο το νόθο παιδι του Δία που λεγόταν Κράτος!
    Εκεινος οδολιος και πονηρος και αναλγητος βοηθησε τον Ηφαιστο και εδεσαν μαζί τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου!!
    Και εσυ,ως μεταλλαξη,α,β,γ,ο,ο1( επικαιροτητα) εκεινου του Κρατους,δένεις συνδρομή των Δούκηδων,Λιβανων,γεωργανταδων,πλευρηδων,βοριδοτσεκουριδηδωνβραχνοαδώνηδων,σκερσονάζιδων,γερο-η-λιθήτηδων( πετρίτηδων)
    Δένεις στα βράχια της Ακροπολης τον Ελληνικο Λαο,εδω και 30 μηνες,τωρα!!
    Δενεις Μωυση,Λουδοβικε,Κράτε με δεσμά ασφυκτικά και κολλας- πετάς στα βράχια ονειρα και ελπιδες,σωματα και ψυχες!!!!!!
    Προμηθείς Δεσμώτες ειναι ολοκληρος ο λαος,εκτος απο εκεινους τους υποτακτικους που…που μαζι τους δέσατε…ως τον Προμηθέα Δεσμώτη!
    Εσεις παντως δεν τα φαγατε μαζι,κατα τον Πάγκαλο ιωσηφ,καρικατούρα μπροστα στον Άγιο Ιωσηφ,εσεις δεν τρωτε λεφτα,εσεις αγιοκαταταχτήκατε με τον Λαρι Κινγκ των ΣΚΑ Ι ΤΑισμένων!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.