Ανακοινώσεις Σωματείων και Φορέων: «Όχι στις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ»



Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης είναι στο πλευρό των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ!

Ο αγώνας που δίνουν εδώ και 2 χρόνια οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ έχει αγκαλιαστεί από την εργατική τάξη της χώρας γιατί είναι δίκαιος. Είναι αγώνας για την επιβίωση των οικογενειών τους, αλλά και για να μην ξεπουληθεί ακόμη μια κρατική επιχείρηση στα κοράκια τους ιδιώτες. Είναι αγώνας για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας προς όφελος του λαού.

Αντ’ αυτού διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν την επιχείρηση και αφού την υπερχρέωσαν, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και απολύει όλους τους εργαζόμενους μέχρι το τέλος Φλεβάρη, ξεσπιτώνοντας μάλιστα εκατοντάδες οικογένειες αφού τους καλεί να εγκαταλείψουν και τον οικισμό στον οποίο διαμένουν.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στην Ευρώπη που παράγει FeNi (σιδηρονικέλιο) με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας. Καλύπτει το 6% των αναγκών της Ευρώπης και το 3% παγκόσμια.

Η ΛΑΡΚΟ εκμεταλλεύεται το σύνολο των νικελούχων μεταλλευμάτων της χώρας μας. Έχει εργοτάξια εξόρυξης μεταλλεύματος και δικό της βαρύ εξοπλισμό στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στην Καστοριά. Επίσης στην κατοχή της έχει και λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των κοιτασμάτων νικελίου της Ευρώπης. Το νικέλιο που παράγει η ΛΑΡΚΟ περιέχει μεγάλο ποσοστό κοβαλτίου και για τον λόγο αυτό κατατάσσεται στα ποιοτικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο λόγος λοιπόν είναι προφανής, η επιχείρηση πρέπει να μεταβιβαστεί χωρίς «βαρίδια» στον όμιλο που θα αξιοποιήσει την επιχείρηση, για να ξεζουμίζει περισσότερο τους εργαζόμενους, για να χάσουν και τα όποια δικαιώματα έχουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος: ανεργία και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νέες μπίζνες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, για να παραμείνει ανοιχτή η ΛΑΡΚΟ.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους και εργαζομένους στις κατασκευές να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους για να δυναμώσει η πάλη και να βγει νικητής ο λαός. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας κόντρα στους αντεργατικούς – αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Λαϊκή Ενότητα : Όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ – Όχι στις απολύσεις εργαζομένων

Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και η απόλυση 1200 συνολικά εργαζομένων, καθώς και το ξεσπίτωμα τους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά εγκλήματα  των τελευταίων ετών,που συγχρόνως  είναι και κτύπημα στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Η ΛΑΡΚΟ, είναι μία εταιρεία, που λειτουργεί επί δεκαετίες, παράγει σιδηρονικέλιο, το νικέλιο δε είναι ένα από τα 13 πρώτα μέταλλα παγκοσμίως.

Η Ελλάδα έχει το 90% των μεταλλευμάτων νικελίου και μόνο αυτό , μαζί με το κοβάλτιο, που το συνοδεύει, το οποίο έχει χαρακτηριστεί στρατηγική πρώτη ύλη, καθιστούν την ΛΑΡΚΟ επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για όλη την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ,με την απόφαση της να προβεί στην αναστολή λειτουργίας  της εταιρείας, διαπράττει έγκλημα και εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος της οικονομίας της χώρας.

Σοβαρότατες ευθύνες όμως έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις , ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, διότι με τις ενέργειες τους συνέβαλαν στην μείωση της παραγωγής και στην απαξίωση της εταιρείας, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τον δρόμο στο κλείσιμο και στην εκποίηση της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να εξυπηρετήσει το νέο ιδιοκτήτη, προβαίνει στην πιο ανάλγητη ενέργεια , διώχνει 1200 εργαζόμενους  και τους διώχνει και από τους οικίσκους, που διαμένουν, οδηγώντας τους ίδιους στην απόλυτη φτώχεια και σε μαρασμό όλη την περιοχή γύρω από τα εργοστάσια.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της είναι το γεγονός ότι στην απόφαση προβλέπεται ότι ακόμη και οι νέες προσλήψεις, που θα κάνει ο διαχειριστής από ένα μέρος των εργαζομένων θα είναι με νέες συμβάσεις, χωρίς να προσδιορίζεται το περιεχόμενο τους.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις  όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, που είναι γύρω από τα εργοστάσια αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η Λαϊκή Ενότητα  απαιτεί

– Να αποσυρθεί η κυβερνητική απόφαση και να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με την εκπόνηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού  και αύξησης της παραγωγής της.

-Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις     εργασίας και η σταθερή μισθοδοσία των εργαζομένων.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα  συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, που είναι αγώνας επιβίωσης.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ:

“Οι μάσκες έπεσαν”. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, αφού ανακοίνωσε την απόλυση όλων των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φλεβάρη, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου που ακολούθησε τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί, η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας.

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δυναμώσει η ολόπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που με τον μεγαλειώδη αγώνα τους απαιτούν τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την απόδοση των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις των εργαζομένων.


Την αποκατάσταση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ζητά το ΕΚΝΚ

Στο όνομα του «για το καλό» έγιναν πολλά κακά πράγματα στη χώρα και στον τόπο μας και ένα από αυτά έχει να κάνει με τις καθαυτές απώλειες αλλά και τις παράπλευρες απώλειες από την εκχώρηση μιας ΛΑΡΚΟ με λουκέτο, σε συμφέροντα τρίτων.

Εκτός από το πλήγμα που δημιουργεί το κλείσιμο ενός ακόμα παραγωγικού μηχανισμού, υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας όπως είναι και η Περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας και η περιοχή της Κοζάνης.

Για μία περιοχή που βιώνει τις έντονες και καταιγιστικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της λαίλαπας του Covid-19, δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν εργαζόμενο.

Σαφώς και η συμπαράσταση του ΕΚΝΚ στους εργαζόμενους της επιχείρησης είναι δεδομένη

Σαφώς η πρόθεση και ευχή όλων μας είναι τα πράγματα να πάρουν μία διαφορετική τροπή.

Το ΕΚΝΚ αντιλαμβάνεται απολύτως τη δυσμενή θέση των εργαζομένων και ζητά την λήψη μέτρων που μπορούν να εγγυηθούν την διασφάλιση, την αποκατάσταση, την απορρόφηση των εργαζομένων της περιοχής μας έτσι ώστε να μην βρεθούν οικογένειες στο δρόμο.

Δεν είναι απαίτηση, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας  

Γραφείο Τύπου


Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η ΓΣΕΕ  βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο μετά την Κυβερνητική απόφαση για απόλυση του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

 Η συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία οδηγεί στην ανεργία πάνω από 1.000 εργαζόμενους, έρχεται μετά την Κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

 Την κακοδιαχείριση και τα ελλείμματα καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Εκτός από την ανεργία, πολλοί από τους συναδέλφους της ΛΑΡΚΟ θα αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν αφού καλούνται παράλληλα να εγκαταλείψουν τις εργατικές κατοικίες στις οποίες διέμεναν δίπλα από το εργοστάσιο. 

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στη ΛΑΡΚΟ, ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης  εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

    Ο λόγος που η κυβέρνηση κλείνει την επιχείρηση  είναι προφανής, η επιχείρηση πρέπει να μεταβιβαστεί χωρίς «βαρίδια» στον όμιλο που θα αξιοποιήσει την επιχείρηση, για να ξεζουμίζει περισσότερο τους εργαζόμενους, για να χάσουν και τα όποια δικαιώματα έχουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας.

    Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος: ανεργία και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νέες μπίζνες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

    Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, για να παραμείνει ανοιχτή η ΛΑΡΚΟ.

    Συντάσσουμε τη φωνή μας με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ που διεκδικούν:

  • Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
    • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
    • Να διασφαλιστεί η καταβολή του μόχθου που μας χρωστά ως εργοδότης στο 100%

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.