Ρήξη Χιαστού VS Ρήξη Μηνίσκου: Ποιες είναι οι διαφορές;



Πρόκειται για δύο από τους πιο συχνούς αθλητικούς τραυματισμούς. Ποιες είναι οι διαφορές τους και πώς αντιμετωπίζονται; 

Το γόνατο αποτελεί τη μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα μας, πράγμα που το καθιστά και ευαίσθητο σε τραυματισμούς. Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς στο συγκεκριμένο σημείο, ειδικά εάν ασχολούνται και με κάποια αθλητική δραστηριότητα. 

Βασικός ρόλος του μηνίσκου είναι να διατηρεί σταθερό το γόνατο, να εξομαλύνει τους κραδασμούς που προκύπτουν κατά την κίνησή του και να βοηθάει στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους σε όλη την άρθρωση. Ο πρόσθιος χιαστός από την άλλη, είναι ένας σύνδεσμος που παρέχει δομική υποστήριξη στο γόνατο κατά τη διάρκεια συστροφής και έντονων δραστηριοτήτων. Αν και πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές δομές, τραυματισμοί μπορεί να συμβούν και στις δύο ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια ελιγμών συστροφής, οι οποίοι κυμαίνονται από ήπια διαστρέμματα μέχρι και μερικές ή πλήρεις ρήξεις.  

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου; 

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους πιο επώδυνους τραυματισμούς στο γόνατο. Συνήθως συμβαίνει όταν υπάρξει ξαφνική άσκηση βίας την ώρα που το γόνατο είναι λυγισμένο και στρίβει. 

Ρήξη Μηνίσκου Συμπτώματα

Στα πιο κύρια συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνονται: ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσκαμψία, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ο ασθενής να νιώσει πως το γόνατό του έχει «κλειδώσει» και δεν μπορεί να το τεντώσει. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη ρήξη μηνίσκου ο ασθενής αισθάνεται έντονη αστάθεια στο γόνατο. Οι τρόποι αντιμετώπισης που θα ακολουθηθούν εξαρτώνται από τον βαθμό του τραυματισμού. Οι συντηρητικές θεραπείες μπορούν πραγματικά να δώσουν ανακούφιση στον ασθενή και θα προσφέρουν στο τραύμα τον απαραίτητο χρόνο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επούλωσή του. Σε αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται η ακινησία, η αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, η φαρμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία  και παγοθεραπεία.

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει αποτελέσματα, τότε ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός θα προτείνει ο τραυματισμός να αντιμετωπιστεί επεμβατικά. 

Ρήξη Χιαστού Συμπτώματα

Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συνδέσμους του γόνατος, αφού σκοπός του είναι να εμποδίζει την μετατόπιση της κνήμης προς τα εμπρός, συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα της άρθρωσης. 

Οι βασικοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο, η απότομη επιβράδυνση ή διακοπή της κίνησης, η ανώμαλη προσγείωση μετά από άλμα ή μετά από σύγκρουση με άλλον αθλητή. Κύρια συμπτώματα του συγκεκριμένου τραυματισμού είναι ο έντονος πόνος, η αίσθηση «σκισίματος» του γόνατος, το οίδημα, η ερυθρότητα, η απώλεια πλήρους εύρους κινήσεων και η αστάθεια του γόνατος. 

Η μέθοδος αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού εξαρτάται τόσο από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, όσο και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Τι περισσότερες φορές η χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναγκαία για να ανακτηθεί και πάλι η πλήρης λειτουργία του γονάτου.

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.