Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στον ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης



Αξιότιμοι,

Ως Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι τόσο στους φορείς, που ως ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του κράτους ενισχύουμε και βοηθάμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στο έργο τους, αλλά όσο και απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες της περιοχής μας, απευθύνουμε την επιστολή αυτή σε σας, που αφορά στην τηλεθέρμανση της Κοζάνης, προκειμένου, άμεσα, να προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της.

Στις 18/02/2019, με τα μέχρι τότε γνωστά δεδομένα (απόσυρση των μονάδων ΙΙΙ  και IV το 2032 και της μονάδας V το 2042), υπεγράφη η  νέα  Σύμβαση για την Προμήθεια Θερμικής Ενέργειας στην πόλη της Κοζάνης (στη βάση των προβλεπόμενων στην σύμβαση πλαίσιο για την παροχή θερμικής ενέργειας)  μεταξύ: (α) ΔΕΗ Α.Ε. , (β) ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ και (γ) του Δήμου Κοζάνης για την απολαβή συνολικής θερμικής ισχύος 137 MWth που είναι και το φορτίο βάσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της πόλης, με παράλληλη σύνδεση από τις μονάδες ΙΙΙ, IV και V του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 8 έτη με αναδρομική ισχύ, αρχομένης από 1/1/2013 έως και 31/12/2020 με αυτοδίκαιη παράταση ανά πενταετία με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 3. Ειδικότερα προβλέπεται ότι η σύμβαση έχει ισχύ και ανανεώνεται εφόσον οι μονάδες θερμικής ενέργειας συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους και δεν έχουν τεθεί σε καθεστώς απόσυρσης ή εφεδρείας εκτάκτων αναγκών.

Για την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης είναι απαραίτητη η τροφοδοσία κατά την διάρκεια της θερμαντικής περιόδου (από 15/10 έως και 15/5 κάθε έτους) από δύο τουλάχιστον λιγνιτικές μονάδες από τις προαναφερθείσες, σε πλήρες φορτίο, ενώ η Τρίτη, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, χρησιμοποιείται ως εφεδρική τροφοδοσία σε περίπτωση βλάβης ή θέσης εκτός λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο μίας εκ των άλλων δύο.  

Με τα μέχρι σήμερα ωστόσο δεδομένα και ιδιαίτερα από το 2018 και μεταγενέστερα, παρατηρείται το συστηματικό φαινόμενο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να εντάσσονται από το σύστημα δύο μονάδες (3 και 4 του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημήτριου Κοζάνης) σε μερικό φορτίο < 220 MWe (με μέγιστη απολαβή θερμικής ισχύος ~ 104 MWth) l ή και μόνον η μία εξαυτών (απολαβή θερμικής ισχύος 50 – 52 MWth) σε απρόβλεπτα και ακανόνιστα χρονικά διαστήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Το φαινόμενο αυτό έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του target model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ένταξη των μονάδων στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αυτοματοποιημένα από τον ΑΔΜΗΕ, αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια. 

Συνέπεια αυτού είναι η ανεπάρκεια θερμικής ισχύος και η ανάγκη κατανάλωσης αυξημένων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης στο λεβητοστάσιο αιχμής / εφεδρείας από την  ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ με σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που σε περιπτώσεις εμφάνισης συνεχόμενων περιόδων χαμηλών θερμοκρασιών (< 0ο C ) ούτε αυτό επαρκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κυρίως λόγω της προαναφερόμενης αιτίας, από το 2016 έως και το 2020 το ποσοστό συμμετοχής του λεβητοστασίου στην κάλυψη των θερμικών ενεργειακών αναγκών αυξήθηκε από το 2,03% στο 6% και η αναλογούσα δαπάνη που προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από το προαναφερόμενο καθεστώς λειτουργίας ανέρχεται σε ~1.000.000 € ετησίως, επηρεάζοντας σημαντικά την βιωσιμότητα της επιχείρησης. 

Η ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ έχει την υποχρέωση  να παράσχει θερμική ενέργεια στις εγκαταστάσεις θέρμανσης του καταναλωτή και να λαμβάνει κάθε μέτρο απαραίτητο για την διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της παροχής. Με βάση το άρθρο 17 του κανονισμού λειτουργίας της, οι καταναλωτές μπορούν να διακόψουν την παροχή της υπηρεσίας εφόσον δεν μείνουν ικανοποιημένοι από αυτή.

Είναι προφανές ότι συνθήκες ανεπάρκειας ή έλλειψης θερμικού φορτίου δημιουργούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις για την καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους των πελατών και της απώλειας εσόδων.

Διευκρινίζεται, ότι σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων καλύπτει σήμερα τις ανάγκες θέρμανσης αποκλειστικά και μόνο με την χρήση τηλεθέρμανσης, λόγω της υψηλής οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Τα κτίρια αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν διαθέτουν εφεδρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Ταυτόχρονα, εξυπηρετούνται  τα δημόσια κτίρια, οι κοινωνικές υποδομές, υποδομές υγείας, κλπ. (νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, κοινωφελείς δομές, κλπ), τα οποία επηρεάζονται σημαντικά σε περιπτώσεις μη λειτουργίας της εγκατάστασης.  

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Για το λόγο αυτό και για την εξομάλυνση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης πρέπει, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα, να προτάσσονται απαραίτητα και να μπαίνουν με προτεραιότητα στο σύστημα δυο μονάδες του ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 
Νικόλαος Συλλίρης 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.