Οι τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

-Θερμοκρασίες κάτω του μηδενός καταγράφονται πολλές ημέρες του βαρύ χειμώνα, στις περιοχές των πόλεων Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, με αποτέλεσμα η θέρμανση των κατοίκων να αποτελεί την πρώτη τους ανάγκη.

Μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία παρατηρείται τελευταίως, για τη συνέχεια λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης και φωνές χαμηλής έντασης ακούγονται, δίχως καμία πρόταση για παράταση του χρόνου λειτουργίας των σύγχρονων ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 – Μελίκης), επιβεβλημένη παράταση και όχι μόνο για τις τηλεθερμάνσεις. Από τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες για την ώρα, καμιά φωνή διαμαρτυρίας. Ανασφαλής «προχειράτζα» η προσωρινή χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ως πότε …. Όμως ο προβληματισμός είναι εμφανής, σωστός και δικαιολογημένος.

Δυστυχώς η τελευταία πρόσφατη “επέλαση” των Μητσοτάκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη στην Κοζάνη, δεν έβγαλε “λευκό καπνό” για το φλέγον θέμα της ομαλής και ώριμης μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο, απόλυτα συναφές με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής. Κανείς τους δεν ψέλλισε λέξη για παράταση!

Κανένας προβληματισμός, ούτε καν “σεβασμός” στην ώριμη σκέψη-απόφαση της Κομισιόν για απανθρακοποίηση της ΕΕ μέχρι το 2050. Οι τέσσερις ΑΗΣ (συν Μεγαλόπολης) πρέπει να λειτουργούν ως μονάδες βάσης και ανταγωνιστικά με το Φ.Α. όταν πιάνουν την Ο.Τ.Σ. Αυτό συνιστούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, να παράγουν Η/Ε να εξασφαλίζουν θερμική ενέργεια και παράλληλα να προετοιμάζεται σταθερά η μεταλιγνιτική περίοδος;

Η εγκατάσταση των μεγάλων ΦΒ και Ανεμογεννητριών στην περιοχή, με τις όποιες θυσίες των κατοίκων & συνέπειες γι’ αυτούς, με τις “χοντρές” παροχές της πολιτείας (εδάφη, δίκτυα Η/Ε- Υψηλής Τάσης, ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις κ.λπ.) σε ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ, προϋποθέτει και ανταπόδοση!

-Απολύτως λογικό το αίτημα να ηλεκτροδοτήσουν δωρεάν κατά τους χειμερινούς μήνες Ηλεκτρο-λέβητες, 4 ή 6 ή όσους χρειάζονται, στους ΑΗΣ που σήμερα λειτουργούν οι Τηλεθερμάνσεις Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου.

-Έτσι θα αποφύγουμε και το μεγάλο κόστος νέων διασυνδέσεων με αγωγούς τροφοδοσίας Θερμικής Ενέργειας των τριών πόλεων, από την πανάκριβη λειτουργία μονάδας ΣΗΘΥΑ με Φ.Α. στον ΑΗΣ Καρδιάς.
-Καλοδεχούμενες οι μονάδες παραγωγής Η/Ε από Φ.Α. (και ΣΗΘΥΑ) στην περιοχή από τη ΔΕΗ.

Μήπως τα ΦΒ Στέγης με ιδιαίτερο κίνητρο για την περιοχή, θα έδιναν μερική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης και οικονομικά κίνητρα (ψίχουλα) παραμονής στους κατεχόμενους από το σύνδρομο φυγής, προς τα μεγάλα αστικά κέντρα κατοίκους; Στον πληθυσμό με την μεγαλύτερη ανεργία (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) στην Ελλάδα!

Την ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ επικαλείστε; ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ σας προτείνουμε, αλλά για ΟΛΟΥΣ!

Με αφορμή την θεμελίωση του δικτύου διανομής Φ.Α. τεκμηριώθηκαν απολύτως από τοπικούς παράγοντες, οι λόγοι που καθιστούν ασύμφορη την μεταβατική έστω χρήση του ακριβού αυτού ορυκτού, για την θέρμανση της Ακριτικής Φλώρινας, σε σύγκριση με τις άλλες εφικτές λύσεις.

Εκείνο που δεν γίνεται κατανοητό είναι η “αποκλειστική” ανησυχία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης και όχι ΟΛΩΝ των ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ. Δεν διασφαλίσαμε τίποτα για την μεσοπρόθεσμη, ασφαλή και φτηνή τροφοδοσία Θερμικής Ενέργειας.

Δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφέρουσα και βιώσιμη λύση χωρίς κοινό αγώνα!

Πρόσφατα με αίτημα της ΔΕΗ προς το Υπ. Ενέργειας, εγκρίθηκε η παράταση λειτουργίας κάποιων ΑΗΣ για περίπου δυο χρόνια και παράλληλα διαψεύστηκε από την κυβέρνηση με τη δήλωση: η απολιγνιτοποίηση συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ποιος λέει την αλήθεια; Παίζουν κρυφτούλι με την Κομισιόν; Υπάρχει μελετημένο σχέδιο ή ότι νάναι; Είναι πολλά τα λεφτά; Δεν έχει καμιά αξία η παραμονή των ακριτών-κατοίκων στην περιοχή;

-Η Δυτική Μακεδονία είναι η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες κατά την χειμερινή περίοδο θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα. Χωριά ερημώνουν, πόλεις μικραίνουν. Η παροχή θερμικής ενέργειας έχει βαρύνουσα θέση στη ζωή των κατοίκων της. Δεν μπορεί η πολιτεία να την αντιμετωπίζει σαν τις ακατοίκητες περιοχές του Βόρειο Πόλου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.