Έρχονται διαδοχικές κακοκαιρίες τις προσεχείς ημέρες – Τι είναι ο «Ωμέγα εμποδιστής» που φέρνει πίσω τον χειμώνα



Του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Ο ανοιξιάτικος καιρός που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα και που οδήγησε τον υδράργυρο κοντά στους 20°C ή τοπικά και παραπάνω φαίνεται ότι ολοκληρώνει τη δράση του μιας και η μεσημβρινή ροή που αναμένεται να επικρατήσει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δηλαδή κίνηση αερίων μαζών από βορρά προς νότο, θα επαναφέρει και πάλι τον Χειμώνα στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου.

Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο μας αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η ανάπτυξη του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή προς τη δυτική – βορειοδυτική Ευρώπη. Στην ουσία πρόκειται για μία έξαρση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών (Αζορικός αντικυκλώνας) ο οποίος με την ανύψωσή του σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη θα προσπαθήσει να εμποδίσει την από δυσμάς προς ανατολάς κίνηση των κακοκαιριών προερχόμενες από τον βόρειο Ατλαντικό οι οποίες στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό κινούνται πιο βόρεια και στην συνέχεια ολισθαίνουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας παρασύροντας ταυτόχρονα στο διάβα τους και πολικές αέριες μάζες.

Αυτά που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον πρώτο μας χάρτη όπου με την μπλε καμπύλη διακρίνουμε το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών που στην ουσία στο εσωτερικό του εμφανίζει υψηλή βαρομετρική πίεση (καλός καιρός), με το γράμμα “Χ” τις κακοκαιρίες που αναμένεται να ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και με τις μπλε αποχρώσεις τις πολικές αέριες μάζες έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στη μέση ατμόσφαιρα.

 

 

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Μετά λοιπόν και από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, η συνέχεια μας επιφυλάσσει διαδοχικές κακοκαιρίες που θα φέρουν αρκετές βροχές στα πεδινά αλλά και πολλά χιόνια στα βουνά μας βοηθώντας στη σωστή λειτουργία των χιονοδρομικών κι όχι μόνο.

Στον δεύτερο χάρτη μας όπου αποτυπώνεται η ανάλυση του μετεωρολογικού δορυφόρου, μπορούμε να δούμε τα βαρομετρικά χαμηλά με το γράμμα “Χ” που έχουν σχηματιστεί και οργανωθεί στην περιοχή της Ιταλίας και θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν από αύριο και από τα δυτικά. Τα βαρομετρικά αυτά χαμηλά όπως έχουμε σημειώσει στον παραπάνω χάρτη συνοδεύονται και από μέτωπα κακοκαιρίας όπου το ψυχρό μέτωπο (μπλε καμπύλη) είναι αυτό στην ουσία που θα μεταφέρει και τις ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας οδηγώντας τον υδράργυρο σε σταδιακή πτώση.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των βροχοπτώσεων (μπλε αποχρώσεις) μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας περίπου. Μέχρι τότε θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο κύματα κακοκαιρίας που θα απασχολήσουν τη χώρα μας το ένα μέσα στο Σαββατοκύριακο και το δεύτερο από την Δευτέρα μέχρι και τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας το οποίο δείχνει να είναι και ισχυρότερο ικανό να δημιουργήσει και προβλήματα.

ΠΙΘΑΝΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η ροή των προγνωστικών στοιχείων θέλει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ο Χειμώνας να μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του με πολύ κρύο και τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και πολύ χαμηλά. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα βλέπαμε τα χιόνια να “χτυπούν” την πόρτα και της Αττικής μιας και υπάρχουν ενδείξεις ο Αζορικός αντικυκλώνας να συνδυάζεται με τον Σιβηρικό οδηγώντας το πολύ κρύο προς την περιοχή μας. Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη όπου αν και μακρινή σαν πρόγνωση αξίζει να τη λάβουμε υπόψη μας σε συνδυασμό και με τις ανάγκες του καθενός μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.