Χολή, Βουβωνοκήλη, Ενδομητρίωση: Αντιμετωπίζονται με ρομποτική χειρουργική;



Μπορεί να συμβαίνουν σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ίδια μέθοδο θεραπείας, τη ρομποτική χειρουργική. 

Εκ πρώτης όψεως αυτές οι τρεις παθήσεις μοιάζουν να μην έχουν κάτι κοινό. Λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος και μάλιστα η ενδομητρίωση αποτελεί ένα καθαρά γυναικολογικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός πως και οι τρεις αυτές παθήσεις έχουν δύο κοινά: αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται με τη συμβολή ενός εξειδικευμένου γενικού χειρουργού και μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής. 

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της χειρουργικής. Προφανώς η διαδικασία δε γίνεται από ρομπότ, αλλά από έναν εξειδικευμένο χειρουργό στη ρομποτική χειρουργική, ο οποίος χειρίζεται τους βραχίονες του ρομποτικού συστήματος από την κονσόλα ενός υπολογιστή που βρίσκεται κοντά στον ασθενή. Η ρομποτική χειρουργική είναι απόλυτα ασφαλής και ελάχιστα τραυματική, αφού δεν καταστρέφει τους γύρω ιστούς, δεν έχει μετεγχειρητικές επιπλοκές, έχει ταχύτερη αποθεραπεία και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, προκαλεί λιγότερο πόνο στον ασθενή και προσφέρει κινήσεις με ακρίβεια χιλιοστού στον χειρουργό. 

Σίγουρα, εάν πρέπει να αντιμετωπιστεί μία πάθηση, η ρομποτική αποτελεί την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδο. Ποιες παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν ανοικτό χειρουργείο μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν με ρομποτική χειρουργική;

Χολολιθίαση – Πέτρες στη Χολή 

Η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή), η οποία είναι γνωστή και ως πέτρες στη χολή, αποτελεί μια πάθηση ή οποία εάν δεν παρακολουθείται μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη. Εάν κριθεί αναγκαίο να αντιμετωπισθεί χειρουργικά, τότε αυτό γίνεται με την επέμβαση της ρομποτικής χολοκυστεκτομής. 

Με τον όρο «χολολιθίαση» αναφερόμαστε στον σχηματισμό λίθων από χοληστερόλη και χολικά άλατα στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο. Συνήθως, οι πέτρες στη χολή δεν έχουν συμπτώματα, δεν προκαλούν πόνο και κατ’ επέκταση δεν απαιτούν άμεση θεραπεία, παρά μόνο τακτική παρακολούθηση.

Εάν όμως οι πέτρες αυτές προχωρήσουν στον χοληδόχο πόρο και μπλοκάρουν τη ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη, τότε μπορεί να προκαλέσουν χολοκυστίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή της κύστης. 

Συμπτώματα αυτής της παθολογικής κατάστασης είναι έντονος πόνος στην κοιλιά, εμετός, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετός. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) ή παγκρεατίτιδα. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, πολλές φορές συστήνεται η προληπτική αφαίρεση των χολολίθων μέσω της ρομποτικής χολοκυστεκτομής. 

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται και ως η συχνότερη μορφή κήλης και συνήθως εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες. Θα καταλάβετε ότι πάσχετε από βουβωνοκήλη εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα και πόνους στη συγκεκριμένη περιοχή. Η βουβωνοκήλη στην ουσία αποτελεί μία διόγκωση, η οποία προκαλείται από το πέρασμα περιεχομένου της κοιλίας μέσα από ένα χάσμα που έχει δημιουργηθεί σε εκείνο το σημείο.

Η βουβωνοκήλη δεν πρόκειται να υποχωρήσει από μόνη της και η ιατρική βοήθεια θεωρείται απαραίτητη. Η βουβωνοκήλη πλέον μπορεί να θεραπευτεί άμεσα, με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τις πιο σύνθετες και υποτροπιάζουσες βουβωνοκήλες. 

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση αποτελεί μία πάθηση γυναικολογικής φύσεως, η οποία είναι συχνότερη απ’ όσο μπορεί να πιστεύουμε και σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας. Μια γυναίκα μπορεί να πάσχει από ενδομητρίωση και να υποφέρει από διάφορα συμπτώματα, μπορεί όμως και να μην το γνωρίζει και να μάθει ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο σε κάποια εξέταση γονιμότητας. Κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδο  και ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή την ούρηση.

Όσες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση, αναπτύσσουν ιστό έξω από την κοιλότητα της μήτρας (ωοθήκες, επιφάνεια μήτρας, έντερο, κοιλιακό τοίχωμα) και όχι στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), όπου είναι και το φυσιολογικό. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών τους, αυτός ο ιστός μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει πόνο και τελικά σχηματισμό ουλής. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.