Πότε θα εκτονωθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα – Οι προβλέψεις των ειδικών



Σε έξαρση βρίσκονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, και το ερώτημα είναι πότε θα δούμε κάποια αποκλιμάκωση.

Οι απόψεις των επιστημόνων ως προς αυτό το σκέλος καταλήγουν σε μια κοινή συνισταμένη: ναι μεν δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της Όμικρον στην Ελλάδα, αλλά η εκτόνωσή της θα έρθει περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.

Γώγος: Εκτόνωση μετά το τέλος Ιανουαρίου

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε σχετικά ότι μέσα στον Ιανουάριο «θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», εκτιμώντας ότι μετά το τέλος του μήνα θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

«Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από τη νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως, θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα», είπε επίσης ο κ. Γώγος.

Γουργουλιάνης: Πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η αποκλιμάκωση

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ανέφερε ότι «παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση η μετάλλαξη Όμικρον, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε έναν μήνα».

«Μιλάμε για μολύνσεις, όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του. «Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας από τις 24 Δεκεμβρίου, άρα μόλις μία εβδομάδα. Αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά όχι με βαριά νόσηση», είπε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας ότι όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι πλήρως προστατευμένοι και από τη μετάλλαξη Omicron.

Εξαδάκτυλος: Θα μας απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες

Από την πλευρά του, μιλώντας στον Alpha, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα. «Αυτή είναι η Όμικρον, έτσι είναι η εξέλιξή της, θα μας απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Όμικρον είναι τα πολλά κρούσματα, αλλά όχι οι πολύ βαριές νοσήσεις που έφερε η Δέλτα.

Πηγή: iefimerida.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Πότε θα εκτονωθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα – Οι προβλέψεις των ειδικών

    1. Έχει κάνει πολλά ο συρφετός σας με μπροσταρη τον κλόουν που το παίζει πρωθυπουργός που δόξα το θεό φροντίζετε να δίνετε αφορμές.
      Έτσι κι αλλιώς σε λίγους μήνες θα είστε παρελθόν για την χώρα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.