Δήμος Βοΐου: Αποδόθηκαν οι υποτροφίες του κληροδοτήματος Γεωργίου Ι. Καραγιάννη



Το Κληροδότημα «Γεωργίου Ι. Καραγιάννη» αποτελεί κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης του Δήμου Βοΐου. Η Δημοτική Αρχή με συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες, για πρώτη φορά πραγματοποιεί την επιθυμία του ευεργέτη και το σκοπό του κληροδοτήματος, αποδίδοντας υποτροφίες στην καταγόμενη από τον Αυγερινό σπουδάζουσα νεολαία μας.

Ο Δήμος Βοΐου απέδωσε:

1.Στους υποτρόφους – εισακτέους του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 : Στέργιο Μπαïρακτάρη του Αργυρίου, Μαρία Βαργιάμη του Ευθυμίου και Δήμητρα- Ραφαέλλα Βαργιάμη του Οδυσσέα, αποδόθηκαν στον καθένα οι υποτροφίες τριών (3) ετών, συνολικού καθαρού ποσού εφτά χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (7.320,00 €).

2.Στους υποτρόφους εισακτέους το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 : Κωνσταντίνο Παπουτσή του Χρήστου, Γεώργιο Βαργιάμη του Βασιλείου και Ευάγγελο Νοταρά του Ιορδάνη αποδόθηκαν στον καθένα οι υποτροφίες δύο (2) ετών, συνολικού καθαρού ποσού τεσσάρων χιλιάδων οχτακοσίων ογδόντα ευρώ (4.880,00 €).

Η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή έχει αποφασίσει την χορήγηση από το κληροδότημα έξι (6) υποτροφιών.

Ο ευεργέτης Γεώργιος Καραγιάννης γεννήθηκε στον Αυγερινό Βοΐου το 1881 έζησε στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε στο Τσοτύλι στις 7-12-1963. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με επενδυτικές και χρηματιστηριακές εργασίες. Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα, που συμμετείχε και στο Μακεδονικό Αγώνα, όπως αναφέρεται σε πολλές προσωπικές επιστολές του ίδιου του Παύλου Μελά, στις οποίες τον αναφέρει ως μεγάλο αγωνιστή και έμπιστο σύντροφό του.

Κατέλειπε δημόσια διαθήκη, όπου μεταξύ άλλων, εγκατέστησε κληρονόμο του και την Κοινότητα Αυγερινού, αφήνοντας σε αυτή αδιαίρετο ποσοστό 5/32 από μια πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη. Επιθυμία του ήταν να αποδίδονται από τα έσοδα της κληρονομιάς υποτροφίες σε σπουδαστές και να εκτελούνται έργα στις εκκλησίες της Κοινότητας Αυγερινού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.