Συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας – Τι συζητήθηκε



Την Πέμπτη 23/12/2021, κλιμάκιο της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Νικόλαο Συλλίρη, την Αντιπρόεδρο Ευαγγελία Μπάγκαβου, τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Γεώργιο Τζίτζικα και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχη ψηφιακής μετάβασης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Στέργιο Κιάνα, επισκέφτηκε στο γραφείο του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη Γεώργιο Κασαπίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις έως τώρα δράσεις του Τμήματος, για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις μέχρι τώρα επαφές τους με τους φορείς της περιοχής, αλλά και να αναζητήσουν νέους τρόπους συνεργασίας για τα θέματα που σαν Τμήμα έχουν αναδείξει.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Νικόλαος Συλλίρης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη τόσο για τη μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία τους και για τη συμβολή του στις δύο εξαιρετικά επιτυχημένες κοινές εκδηλώσεις («Ο Μηχανικός του μέλλοντος στη ναυτιλία» και «αναπτυξιακές – επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας του υδρογόνου»), όσο και για την έγκριση που εξασφάλισε το Τμήμα στην πρόταση χρηματοδότησης που κατέθεσε στην ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΔΜ.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του Τμήματος να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας το έργο «Δημιουργία βάσης δεδομένων αδειών δόμησης και ανάπτυξη διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος στη Δυτική Μακεδονία», που αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών και διάθεσή του στους διπλωματούχους μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ, αλλά και στους πολίτες. 

Έθιξε επίσης την πρόσφατη επιστολή που του απηύθυνε, σχετικά με την ένταξη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Τέχνης της Πέτρας και του πρότεινε να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενταχθεί η ειδικότητα των χτιστάδων της πέτρας στο Δημόσιο ΙΕΚ Γρεβενών.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε και αυτός από τη μεριά του τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την άψογη συνεργασία, και εξέφρασε την πεποίθηση, ως προς την πρόταση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του ΤΕΕ, ότι μπορεί αυτό να αποτελέσει πρότυπο κτίριο, καθώς μπορούν να εφαρμοστούν εκεί πρωτοπόρες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που θα έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, λόγω της επιστήμης που εξ’ ορισμού προάγει ο κατεξοχήν τεχνικός σύμβουλος του κράτους. 

Συμφώνησε πως η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα έργο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει και δεσμεύτηκε, μέσω των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται, να αναλάβει δράσεις για τη χρηματοδότησή του. 

Ως προς την τέχνη της πέτρας, έκανε λόγο για αναλοίωτο απόθεμα και πως και δικός του στόχος είναι, εντός του 2022 να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάρτισης και πιστοποίησης των εργατών που ασχολούνται με την πέτρα, ώστε στα έργα της πέτρας να εργάζονται μόνο πιστοποιημένοι τεχνίτες, ενώ ανέφερε την πρόθεσή του να καταγράψει τους οικισμούς της περιοχής όπου έχει χρισημοποιηθεί κατά κόρον η πέτρα. 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ πρότεινε η ενέργεια αυτή της καταγραφής των οικισμών, να αποτελέσει αντικείμενο ομάδας εργασίας του Τμήματος, ώστε να ξεκινήσει μια δράση που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την αναβίωση της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων των μηχανικών του τμήματος.

Ακολούθησε ενημέρωση του Περιφερειάρχη από τα στελέχη της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τις μέχρι τώρα επαφές τους με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και συζήτηση γύρω από την απολιγνιτοποίηση, τις προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας του υδρογόνου στην περιοχή, την προοπτική χρήσης της θερμοκρασίας του νερού της λίμνης της Καστοριάς στην τηλεθέρμανση της πόλης, κ.α.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.