Η τοποθέτηση του Πανελληνίου Συλλόγου Θεατρολόγων για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης



Περί αξιοκρατίας – ένα κείμενο για το θεατρικό «γίγνεσθαι»

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει ανοίξει και τις ενστάσεις που εκφράζονται, έπειτα από την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σχετικά με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής και κάθε άλλος ευρισκόμενος σε σημαντικές θέσεις στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να μη σταθούμε σε ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά να τοποθετηθούμε γενικότερα, καθώς οι ομοειδείς περιπτώσεις είναι πολλές. Τον τελευταίο χρόνο, το Θέατρο έχει συγκλονιστεί: αποκαλύψεις σοβαρών αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, συμπεριφορές που σχετίζονται άμεσα με λεκτική κακοποίηση, παρενοχλήσεις που συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις προσωπικών ορίων τρίτων. Όλα αυτά συντελέστηκαν εντός του, συχνά ως τίμημα για μία θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ευχόμαστε να φυσήξει επιτέλους αέρας κάθαρσης, αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, ιδιαίτερα στα κρατικά επιχορηγούμενα θέατρα. Μακάρι στο εξής να εκλείψουν οι παθογένειες του παρελθόντος και να μπορούν να διακριθούν στο χώρο του θεάτρου όλοι όσοι το αξίζουν, ασχέτως συγγενικών ή προσωπικών σχέσεων, ασχέτως κομματικής υποστήριξης, ασχέτως στήριξης από πνευματικές και όχι μόνο ελίτ. Όχι προσχηματικές και προδιαγεγραμμένες διαδικασίες επιλογής, όχι κλειστές πόρτες, όχι γυάλινες οροφές στο ελληνικό θέατρο!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.