Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, κος Λάζαρος Μαλούτας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, με σκοπό την έναρξη μίας συστηματικής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που θα έχει ως στόχο την υλοποίηση από κοινού δράσεων για τη στήριξη των παιδιών, των οικογενειών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Δήμαρχος  Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε ότι «Η προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προφίλ για τον Δήμο Κοζάνης λόγω της απολιγνιτοποίησης, αποτελεί για μας προτεραιότητα. Όμως, η οικονομική κρίση που επέφερε η συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας και η μακρά περίοδος της πανδημίας που διανύουμε, έχουν δημιουργήσει μία δύσκολη συγκυρία για την περιοχή. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών και με αφορμή την πρόσφατη φιλοξενία  του Κινητού Πολυϊατρείου «Ιπποκράτης» του Οργανισμού “Το Χαμόγελου του Παιδιού” στον Δήμο μας, πήραμε την απόφαση να αναπτύξουμε μία περαιτέρω συνεργασία μαζί τους. Καταλύτης για την έναρξη αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε η μακροχρόνια προσφορά του Οργανισμού και του κ. Γιαννόπουλου προσωπικά, σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας των παιδιών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι’ αυτή τη συνεργασία  και προσδοκώ στην ανάπτυξη ενός ισχυρού διαύλου επικοινωνίας με στόχο την υποστήριξη των παιδιών».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Η υπογραφή αυτού του Συμφώνου Συνεργασίας δεν αποτελεί για εμάς μια τυπική διαδικασία, αλλά μία σημαντική ευκαιρία για να θεμελιώσουμε τη συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και να αναπτύξουμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενεργειών και δράσεων, που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ισχυρών μηχανισμών, για την ολιστική και εξατομικευμένη υποστήριξη κάθε παιδιού που βρίσκεται σε ανάγκη ή κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να καταβάλλουμε τα μέγιστα για την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών για την επίτευξη του κοινού μας στόχου».

Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω, Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Κοζάνης το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ άλλων, θέτει στη διάθεσή του Δήμου:

Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

 

                       – Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

 

                       – Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

 

                       – Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111

 

Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί

Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.

Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες.

Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.

Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)

Τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι επανδρωμένες με πιστοποιημένους διασώστες.

Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.

Την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας

Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.

«Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους

Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.

Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Την υλοποίηση εκπαιδεύσεων στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

2310 250 160

thesspress@hαmogelo.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.