Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας: Εγκαινιάζοντας τη νέα περίοδο 2021 – 2025 με θέμα: “Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας στα Βαλκάνια και οι προοπτικές”



Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας εγκαινίασαν την νέα γενιά του πανευρωπαϊκού Δικτύου Europe Direct στην οποία συνεχίζει να συμμετέχει δυναμικά η Δυτική Μακεδονία με τον Ομιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στην Έδρα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Φλώρινας, κ. Αντωνιάδης Γιάννης, η κα Πέρκα Πέτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Βόσδου Σωτήρης, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Πασχαλίδης Παναγιώτης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Φλώρινας, κ. Χατζητιμοθέου Βασίλης.

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων και εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, χαιρέτισε η κα Παλαιολόγου Ελένη, “Team Leader” της Ομάδας Επικοινωνίας, η οποία τόνισε τη σημασία του δικτύου Europe Direct στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στη περιφέρεια ενώ παράλληλα μίλησε για τις συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους νέους και επεσήμανε πως το 2022 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, μετέφερε το μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, για τη νέα γενιά. “Η νέα γενιά είναι ισχυρότερη, μοιάζει πιο στοχαστική, είναι πιο αποφασιστική και φαίνεται πως θα είναι πιο τολμηρή στις πράξεις της.

Τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων ολοκλήρωσε με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), κ. Μουσουρούλης Κωστής. Αφότου έκανε μια αναδρομή στις αντιλήψεις των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε στο άμεσο μέλλον. Σκιαγράφησε τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ανέδειξε το μείζον ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο του ΣΔΑΜ και ανέλυσε τους κυριότερους στόχους του.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Φιλιππίδης Κώστας, αναφέρθηκε στην μεγάλη εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει η συμμετοχή του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και των εκατοντάδων μελών του στην αναζωογόνηση και την προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που με την εμπειρία, τη γνώση και τη συνέπεια ενός συλλογικού φορέα της Κοινωνίας των Πολιτών δίνει προοπτικές συνεργασίας σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ακολούθησε συζήτηση με θέμα: “Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας στα Βαλκάνια και οι προοπτικές”.

Ο επόμενος κύκλος ομιλιών άνοιξε με τον επικεφαλής του ED Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Στεργίου Κωνσταντίνο, ο οποιος αποτίμησε το ρόλο που διαδραμάτισε το κέντρο κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Οι δράσεις του ED Δυτικής Μακεδονίας περιλάμβαναν το σύνολο των πολιτών και των φορέων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο ΟΕΝΕΦ προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας, εθελοντισμού και εκπαίδευσης σε νέους και νέες. Κατά το δεύτερο σκέλος της εισήγησης του ανέπτυξε τους στόχους του ED Δυτικής Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2025.

Κεντρικός ομιλητής των εγκαινίων ήταν ο κ. Κολυβάς Γιώργος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (μέλος την UEF) και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρουσίασε διεξοδικά την περίοδο της μετάβασης των Βαλκανίων και την προσπάθειά τους στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Ανέλυσε τις προοπτικές που έχουν οι χώρες, και ιδιαίτερα των δυτικών βαλκανίων στην ευρωπαϊκή προοπτική και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια. Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τον κ. Κολυβά και απαντήθηκαν ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων που παρακολούθησαν την εκδήλωση δια ζώσης. Επισημαίνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω COVID-19.

Την εκδήλωση των εγκαινίων συντόνισε η Επιστημονική Συνεργάτης του ED Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Ελένη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση των εγκαινίων στο κανάλι μας στο YouTube, αλλά και να βρείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα στους επίσημους λογαριασμούς του ED Δυτικής Μακεδονίας σε Facebook, Twitter, Instagram και LinkedIn.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.