4 + 1 παθήσεις που θα σε οδηγήσουν σε έναν γυναικολόγο



Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα στον γυναικολόγο; 

Οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται μια φορά το χρόνο τον γυναικολόγο τους για το προγραμματισμένο τεστ ΠΑΠ και για έναν απλό γυναικολογικό έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να τον επισκεφτούν νωρίτερα γιατί μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις που μπορεί να τις οδηγήσουν εκεί;  

1 Ενδομητρίωση 

Η ενδομητρίωση αποτελεί μία πάθηση που οδηγεί αρκετές γυναίκες στον γυναικολόγο, αφού βασικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο έντονος πόνος και οι διαταραχές περιόδου. Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν ιστός του ενδομητρίου αντί να βρίσκεται στην εσωτερική επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται σε άλλα όργανα, όπως πάνω ή μέσα στις ωοθήκες, πίσω από την μήτρα, στο περιτόναιο, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη και πιο σπάνια στο ορθό. 

Πολλές γυναίκες μπορεί να πάσχουν από ενδομητρίωση χωρίς να το ξέρουν, αφού υπάρχει η πιθανότητα να μην παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα και να μάθουν ότι έχουν ενδομητρίωση σε κάποιον έλεγχο υπογονιμότητας. Άλλες πάλι μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων ανάμεσα στα οποία είναι: η βαριά περίοδος που με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει και μεγαλώνει σε διάρκεια, ο πυελικός πόνος και ο πόνος κατά την σεξουαλική πράξη, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, οι μεσοπερίοδοι και η υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται είτε με συντηρητικές θεραπείες, είτε επεμβατικά ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε περιστατικού. 

2 Ινομυώματα

Όταν αναφερόμαστε σε ινομυώματα μήτρας εννοούμε καλοήθεις όγκους που δημιουργούνται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας. Δεν έχουν σταθερό μέγεθος, θέση ή σχήμα, αφού τα ινομυώματα διαφοροποιούνται από οργανισμό σε οργανισμό. Συνήθως αναπτύσσονται εντός της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή στο τοίχωμά της και τα συμπτώματα εξαρτώνται ανάλογα με τον αριθμό, τη θέση και το μέγεθός τους.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οι διαταραχές περιόδου, με αύξηση της απώλειας αίματος και διάρκειας της περιόδου, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η υπογονιμότητα, οι αποβολές και ο πρόωρος τοκετός. Η θεραπεία των ινομυωμάτων περιλαμβάνει συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι σοβαρά και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. 

3 Πολύποδες Μήτρας

Όταν οι αδένες και το υπόστρωμα της μήτρας μιας γυναίκας αναπτύσσονται υπερβολικά, εκτείνονται στο εσωτερικό της και προβάλλουν στην κοιλότητα της, τότε λέμε πως η γυναίκα αντιμετωπίζει πολύποδες μήτρας. Οι πολύποδες της μήτρας είναι ανώμαλες – υπερβολικές αναπτύξεις και συνήθως είναι καλοήθεις. Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση να εξελιχθούν και σε καρκίνο, γι’ αυτό και οι προληπτικές εξετάσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές. 

Οι πολύποδες μήτρας συνήθως εντοπίζονται στο σώμα της μήτρα, αλλά περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστούν και στον τράχηλο της μήτρας ή στον κόλπο. Μερικά από τα συμπτώματά τους είναι η ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, όπως για παράδειγμα συχνές και απρόβλεπτες περίοδοι, οι μητρορραγίες, η μηνορραγία και η υπογονιμότητα. 

4 Κύστη στην Ωοθήκη 

Η κύστη αποτελεί έναν χώρο με υγρό που αναπτύσσεται στις ωοθήκες μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου έμμηνου κύκλου. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, αφού οι συγκεκριμένες κύστεις είναι αθώες, προκαλούν ελάχιστες ενοχλήσεις και εξαφανίζονται όταν αρχίζει η επόμενη εμμηνορρυσία. 

Συνήθως μια κύστη στην ωοθήκη είναι αθώα και φεύγει χωρίς θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, εάν διογκωθεί, περιέχει αίμα ή σπάει, τότε μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα όπως αιμορραγία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να δημιουργήσει ένα αίσθημα πίεσης στην κοιλιακή χώρα. Ορισμένες κύστες ωοθηκών μεγαλώνουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα είτε με χειρουργική αφαίρεση.

+1 Χλαμύδια 

Πολλοί έχουν ακούσει τον όρο «χλαμύδια», όμως λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά έχουν σκεφτεί να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Πρόκειται για μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα και παρατηρείται αρκετά συχνά διότι οι σύντροφοι δεν έχουν θεραπευτεί συγχρόνως και μολύνει ξανά ο ένας τον άλλο. Τα χλαμύδια οφείλονται στους μικροοργανισμούς Chlamydia trachromatis. 

Στους άνδρες μολύνουν την ουρήθρα και την επιδερμίδα και στις γυναίκες τον τράχηλο της μήτρας και τις σάλπιγγες. Για γυναίκες που είναι έγκυοι και πάσχουν από χλαμύδια, υπάρχει ο κίνδυνος τα χλαμύδια να μολύνουν τα μάτια και τους πνεύμονες του βρέφους. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί αν εμφανιστούν είναι η επώδυνη ούρηση, η κολπική έκκριση στις γυναίκες, οι εκκρίσεις από το πέος στους άνδρες, η επώδυνη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες, η αιμορραγία μεταξύ της περιόδου και μετά το σεξ και ο πόνος στους όρχεις. 

ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.