Να λέμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, ανοιχτόκαρδα και με χαρά: Καλά Χριστούγεννα! – Επιλογές από την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου για τα Χριστούγεννα 2021



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Στις ευχές των ημερών αυτών, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, να λέμε (με εγνωσμένη πίστη και ανατεταμένη παρρησία, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, ανοιχτόκαρδα και με χαρά): ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Τι πιο όμορφο και πιο ελπιδοφόρο;

Την ειρήνη, τη χαρά και την ευδοκία ανάμεσα στους ανθρώπους (και μέσα στις ψυχές μας) φέρνει το ασύλληπτο στη διάνοιά μας γεγονός της Ενσάρκωσης του Θεού, της Γέννησης του Χριστού, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του Βασιλιά Ηρώδη, από Παρθένο Γυναίκα, τη Θεοτόκο Μαρία.

Οπότε, χαιρόμαστε και πανηγυρίζομε μαζί με τον ιερό Υμνογράφο, όπως μας καλεί:

“Προεορτάσωμεν λαοί, Χριστού τα Γενέθλια” (Στιχηρό Ιδιόμελο. 20ης Δεκ.).

Ο λόγος του πανηγυρισμού είναι καταφανής: “Ότι έρχεται Χριστός, ίνα σώση ον έπλασεν άνθρωπον, ως φιλάνθρωπος” (Και νυν, Αποστίχων Εσπερινού 20ης Δεκ.).

Συνοδά με την πρόσκληση του ιερού Υμνωδού, έρχεται να μας ενισχύσει ο ποιμαντορικός λόγος και οι ευχές του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, του Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου:

“Ο Χριστός έρχεται για να επανασυνδέσει τον άνθρωπο με τον Δημιουργό του, που είναι ο Τριαδικός Θεός. … Αυτήν την Αγία και Σωτήριο κάθοδο του Θεού στην γη εορτάζομεν. … Αυτή η αγία κάθοδος είναι η Σάρκωσις του Θεού Λόγου, του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Γεννάται εκ της Παρθένου Μαρίας, σε γνωστόν χρόνον ιστορικά, και σε συγκεκριμένον τόπον, εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Η Γέννηση του Χριστού είναι έκφραση της αγάπης του Θεού για την κορωνίδα της δημιουργίας Του, τον άνθρωπον! Όπως έψαλαν οι Άγγελοι την νύκτα της Γεννήσεως του Θείου Βρέφους στην Βηθλεέμ. ‘’Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία’’, δηλαδή ‘’ήρθε επάνω στην Γη και ανάμεσά μας η πηγή της ΕΙΡΗΝΗΣ’’. … Αδέλφια μου και παιδιά μου Πνευματικά και ηγαπημένα, Σας εύχομαι να εορτάσετε τα Χριστούγεννα Οικογενειακά με Χριστόν, με ταπείνωσιν και Ελπίδα. Ο πνευματικός Σας Πατέρας, ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης Σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος”. (Ποιμαντορική Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2021).

Καλά Χριστούγεννα, παίδες!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Να λέμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, ανοιχτόκαρδα και με χαρά: Καλά Χριστούγεννα! – Επιλογές από την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου για τα Χριστούγεννα 2021

  1. Δεν ειναι τυχαιο που ο παπά Νικολας συμβουλευτηκε και παιδίατρο για να κανει το εμβολιο!
    Καποιοι ειπαν πως το εκανε για να γελασουμε,αμ δε!!
    Συμβουλευτκα παθουλογου,μικρουβιολογου,διαβητουλογου κι πιδίατρου!
    Ειναι δυνατον ο εξυπνος παπα Νικολας να γελασει με την Επιστημη;
    Και εξυπνος ειναι και καρδίαν καθαραν εχει,καρδια μικρου παιδιου!!
    Να γιατι επικαλεσθηκε τον Παιδιατρο!!
    Καλα τα λογια του Επισκοπου,χρυσα τα λογια του παπα Νικόλα!
    Τα πρώτα τα ακουμε 2.000 χρονια ,τα του Ιερεα με τον απλοικό του τρόπο ειπωμενα ξεσηκωνουν τις ψυχες των ανθρωπων,τα λογια του απλα,κατανοητα σαν τις Παραβολες Εκεινου που γεννιεται σε τεσσερις ημερες!
    Αλλα τα λογια για θεολογικα συνεδρια με θεολογικες εξαρσεις και θεολογικους βερμπαλισμους και αλλα τα λογια με αποδεκτες τους απλους ανθρωπους!
    Ο πνευματικος Πατερας δεν αυτοπροβαλλεται,δεν αυτοονομαζεται( βλεπε παραπανω ποιμαντορικο λογο)
    Τον πνευματικο Πατερα τον ψαχνουμε εναγωνιως να τον βρουμε για να εναποθεσουμε κατω απ το αγιαστικο πετραχηλι του,τις χαρες μας,τις λυπες μας,τις εγνοιες μας,τα λαθη μας!!
    Εγω γραμματα πολλα δε γνωριζω,γνωριζω ομως ,πως εξω εκει στην κοινωνια υπαρχουν χιλιαδες ανθρωποι που εβαλαν στις ψυχες των τον απλοικό λογο,τον απεριττο και λιτο,Χριστοκεντρικο και ασκητικό λογο του Παπα Νικολα!!
    Πρωτη φορα ακουσα στη ζωη μου τη φραση” ο παπα Νικολας ειναι ο πνευματικος μας και ας μην τον εχουμε συναντησε π ο τ ε !!
    Ο Χριστός ειναι ολα αυτα τα ωραια που γραφονται στον ποιμαντορικο λογο,Υμεις τι κανετε για να μεταφερετε τα ωραια λογια στις καρδιες των ανθρωπων;
    Επιπληξεις,θυμωμενα λογια,οργισμενο υφος,κρισεις,κατακρισεις κατα παντων και πασων και ιδιαιτερα κατα της νεολαιας,οι μαθητες ετσι,οι μαθητες αλλιως,οι γονεις στο εδώλιο για την ανατροφη των παιδιων,γιατι δεν συμφωνει η ανατροφη εκεινων με τα δικα σας στερεοτυπα και τα δικα σας μετρα και σταθμα…και…και…!!”
    ” ου πας ο λεγων μοι Κυριε,Κυριε εισελευσεται εν τη Βασλεια των Ουρανων,αλλα ο ποιων το θελημα του Πατρος μου,του εν τοις Ουρανοις”Ματθ.7:21
    Και το θελημα του Πατρος ειναι η ΑΓΑΠΗ προς ολους τους ανθρωπους με κηρυγματα μελιρρυτα,ταπεινωσης και κένωσης του εγώ και οχι κηρυγματα οργισμενα και ελεγκτικα και θυμωμενο λογια!
    Μαλλον ουτε ο Χριστος θελει να τον θυμομαστε παραμονες της Γεννησεως Του, δεν το θελειωτπ πολυ λιβανισμα!
    Λογια,λογια,λογια!!
    Μια ολοκληρη περιοχη της Ελλαδος,μια Δυτικη Μακεδονια αφανιζεται οικονομικα,κοινωνικα και δημογραφικα,τα νεα παιδια του τοπου θα εγκαταλειψουν α κ ο υ σ ι ω ς τον τοπο τους και θα ψαχνουν καινουριες πατριδες και στο τελος θα μεινει μονο το Καμπαναριο να χτυπαει Χριστουγεννα και ο παραπανω ποιμαντορικος Σας λογος!!
    Λογια,λογια,λογια!
    Εχετε ισχυρη δυναμη,εχετε φωνη Μεγιστου Αξιωματουχου,δε σας ποναει,δε σας πληγωνει το αυριο μιας ημιθανους Περφερειας;
    Καλεσατε τον πιστο λαο της Κοζανης σε μια διαμαρτυρια,χτυπησατε τις καμπανες για να περασει στους ισχυρους το μηνυμα πως θελουμε να παραμεινουμε και να δημιουργουμε στον τοπο μας;
    Για τις ταυτοτητες και τις χαζομαρες,τα 666,που λεει ο αγνος Λευίτης παπα Νικολας,η Εκκλησια κατεβαζε εκατομμυρια στους δρομους με λαβαρα και γραφικοτητες και παζαρλιστκες φιγουρες,για την Δυτικη Μακεδονια που γοργο πεθαινεις
    Σιγην ιχθύος!!
    Δεν αρκει η Πιστη στον Θεο,πρεπει να αγαπαμε τον τοπο που ζουμε,πιστη ειναι και αυτο,να αγαπαμε τους ανθρωπους του τοπου που ζουμε,πιστη ειναι και αυτο!
    Και ο Χριστος γεννιεται σε λιγο θελει οι άνθρωποι να Ζούν και οχι να επιβιώνουν!!!
    Εργο δεν ειναι να φτιαξουμε μονον εναν ποιμαντορικο λογο,εργο ειναι να βοηθαμε απ την Ισχυρη θεση που κατεχουμε τα εργα των Ανθρωπων,αλλιώς” πιστις ανευ εργων νεκρά εστι”
    Επιστολη Ιακωβου!
    Καλα Χριστουγεννα….ας ανασκουμπωθουμε…γιατι….στο τελος,μονον η Φατνη θα μεινει διπλα στο Καμπαναριο..ο Χριστος θα γεννιεται Μόνος και ο λυπημενος ηχος τηςΚαμπανας θα αναγγέλει ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!
    Ο μη γενοιτο!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.