«Σχολεία για όλους» από την θεωρία στην πράξη: Πραγματοποιήθηκε η δράση από το ΓΕΛ Σερβίων και τη Δομή Ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων



Με ιδιαίτερα θερμή υποδοχή καλωσόρισαν στο σχολείο τους, η διευθύντρια κ. Αθανασία Κουρελή, οι καθηγητές και οι μαθητές του ΓΕΛ Σερβίων, το προσωπικό της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «Νεφέλης 3» του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στην Νεράιδα Κοζάνης. Από τον Σεπτέμβρη, πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν την χαρά να συμμετέχουν καθημερινά στα μαθήματα και τις δράσεις του σχολείου όπου φοιτούν, εισπράττοντας την αποδοχή των ντόπιων συμμαθητών τους, έχοντας παράλληλα και την ευκαιρία να μάθουν την γλώσσα μας, καθώς δημιουργήθηκε τμήμα υποδοχής με την εκπαιδευτικό κ. Μαρκία Λιάπη να τους διδάσκει την ελληνική γλώσσα.

Με αφορμή την 18η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και στα πλαίσια του προγράμματος«Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία», μέλη του προσωπικού της Δομής μαζί με τους ανήλικους πρόσφυγες που φοιτούν στο σχολείο, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησαν σε τμήματα της Ακαι ΒΛυκείου, μια δράση, που σκοπό είχε να προβληματίσει σχετικά με το μείζον πλέον για την κοινωνία μας, προσφυγικό ζήτημα και να αποσαφηνισθούν όροι όπως «πρόσφυγας» και «μετανάστης». Η κοινωνική λειτουργός της Δομής Κατερίνα Κούμλελη, η ψυχολόγος Κατερίνα Παυλίδηκαι οι εκπαιδευτικοί Αθανασία Στεργιοπούλου και Ασημίνα Βολάκη, δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων από τα παιδιά, σχετικά με την διαβίωση των προσφύγων συμμαθητών τους στην Δομή της Νεράιδας και εξέφρασαν τα ίδια, το μεγάλο τους ενδιαφέρον για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στους νέους συμμαθητές τους.

Όλα τα παιδιά μαζί, ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, ξεδίπλωσαν την φαντασία τους, αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους στο χαρτί με χρώμα και μεράκι και δημιούργησαν υπέροχα πανό με συνθήματα υπέρ της αλληλεγγύης και της ισότητας.

Αυτή είναι η αρχή μιας κοινής πορείας δράσεων που δεν θα αφήσει κανέναν αμέτοχο και σκοπό έχει την αρμονική συμβίωση του παλιού με το νέο, του ξένου με το οικείο, καταδεικνύοντας παράλληλα την φιλοξενία της τοπικής μας κοινωνίας σε παιδιά πολέμου.

Βολάκη Ασημίνα,Φιλόλογος- Εκπαιδευτικός

Ένα σχόλιο στο άρθρο “«Σχολεία για όλους» από την θεωρία στην πράξη: Πραγματοποιήθηκε η δράση από το ΓΕΛ Σερβίων και τη Δομή Ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων

  1. Συγχαρητηρια και στους μαθητες- μαθητριες και στην Εκπαιδευτικο τους,η οποια ειναι για τα παιδια,πηγή εμπνευσης για τα Ωραια,Μεγαλα και Αληθινα εφόδια της Ζωής των!!
    Τα Σχολεια στη διαχρονία εργαστηρια της ανθρωπιας και ανιδιοτελούς ΑΓΑΠΗΣ,αγαπης χωρις ανταποδοση,αγαπη που αγκαλιαζει τον άνθρωπο σε όποια φυλη,σε όποιο χρωμα ,σε όποια Πατριδα κι αν βρισκεται!!
    Πραξεις ανθρωπιας αντιδοτα στους ψευτικους πατριωτισμους και τις άναρθρες κραυγες ολων των καθαρόαιμων,ολων των ” καθως πρεπει” ανθρωπων ,που διπλα στους ανθρωπους δεν βλεπουν συνανθρώπους,αλλα δημιουργήματα ενος κατωτερου Θεου,ανθρωπους αριθμους,χωρις ψυχη!!
    Αυτη η ομορφη και ανθρωπιστικη πραξη Σας,ράπισμα ηχηρό και σπαρακτικό στους πλευρηδες,στους γεωργιαδηδες,στους βοριδηδες και ειδικα στους πλευρηδες που με φωνη ” ανθρωπου” ειπε σε συνεντευξη τύπου: οι ροές Μεταναστών προς την πατριδα μας δεν προκειται να σταματησουν,αν δεν υπαρχουν απώλειες Ζωών!!
    Αυτη η δραση σας,ας γινει Σημαια απλωμενη πανω απ ολους τους ανθρωπους της γης!!
    “Τα σχολεια χτιστε…. Να μπαινει ο κύρ ηλιος,διαφεντευτής να ζεσταινει τις καρδιες των μαθητων…..Κωστη Παλαμά!
    Θερμοπαρακαλω Σας,Αγαπητη συναδέλφισσα,διαβαστε το υπεροχο,παραπανω ποίημα του Ολύμπιου Κωστή Παλαμα στους μαθητες σας και στους μαθητες- Μεταναστες,ως δώρο,σε εναν συναδελφό σας που διοριστηκε σε καποιο σχολειο της πολεως των Σερβιων ,προ αμνημονευτων χρόνων…..1 Σεπτεμβριου της αγαπημενης μου και νοσταλγικης χρονιας,1986!!!
    Και τα οι μαθητες- Μεταναστες θα καταλαβουν το νοημα των λογων του Ποιητου και ας μη γνωριζουν ελληνικα,γνωριζουν ομως τη γλώσσα της ΑΓΑΠΗΣ!!!
    ” τα σχολεία χτίστε……”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.