Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας



Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται απόψε (18.12.2021), η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια:

1. Πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης σε τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο,

2. Αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο κατά 40%,

3. Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους επιβάρυνσης σε αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο.

“Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές. Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ”, είπε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».

«Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Στις εκλογές, τόνισε ο κ.. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάμουν την επιλογή τους και εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας. «Έως τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την σταθερότητα και το πολιτική ομαλότητα. Αν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανωμαλίες, κάντε το . Εσείς θα καταδικαστείτε διπλά από τον Ελληνικό λαό».

«Όσοι μιλούσαν για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν»

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε πολιτικές αντιδικίες της επικαιρότητας. Θα απαντήσω στις νέες αθλιότητες του κ. Τσίπρα».

«Θα μιλήσουμε εδώ πρωτίστως στους πολίτες για το τι πετύχαμε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4% και στο 9μηνο καταγράφηκε μεγέθυνση κατά 9,3%. Η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για 6,9% θα αποδειχθεί συντηρητική», ανέφερε.

«Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι έλεγαν όπως ο κ. Τσίπρας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν και μαζί σας κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κ. Τσίπρα αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω».

«Δικαιώθηκε η πολιτική να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.

«Αυτές είναι οι πορείες των 2 οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων.

Από το newsit.gr

7 σχόλια στο άρθρο “Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

  1. Ελεος!Αντουανετα Λουδοβικάκη

    - Edit

    Απαντήστε

    Αι βρε Μητσοτάκη,αι ,αη βασιλη!!
    Λιγα- λιγα θα μας ελθει κόλπος!!
    Κρατα και λιγο παντεσπανι για σενα!!

  2. Ερχεται αυξηση στην κατωτατη συνταξη,παμε για δευτερο 50 λεπτο,κρατατε τουρκοι τ αλογα,τα πρασινα αλογα!
    Για τη Δυτικη Μακεδονια;μουγκα!
    Θα τα βγαλουν περα οι Δυτικομακεδονες ειπε ο Μωυσης ο Β’,στη Μερκελ!!
    Ανοιξε την ερυθρα θαλασσα και επνιξε τον λαό της Δυτικης Μακεδονιας,κοντρα στον Μωυση τον Α’

  3. Με 400.000.000.000 ευρω χρεος Αρλεκίνε μου μιλάς για πρυπολογισμό,χώρια τα δάνεια των ιδιωτών σε εφορία,ΙΚΑ κ.λ.π!!

  4. Το πρώην στέλεχος της ΝΔ, πρώην υπουργός και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος για τον πρωθυπουργό: «Είναι ο πιο ανάλγητος, αδίστακτος, ασυναίσθητος κι ανεπαρκής πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα»
    30 Νοεμβρίου 2021,

  5. ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ..ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΝΗΣΥΧΩ..ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΦΥΓΥΝ..ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗΣ..ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑ..ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ?ΑΡΑ ..ΤΙ ΜΕΝΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟς..ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ..ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ..ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗς..ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ..ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΙΕΤΕ..ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗ..ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΓΑΛΗΝΗ..ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ..ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ..ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΠΑΛΑ ΚΑΛΑ..ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΚΑΟ..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.