Επιστολή της Κ. Βέττα στον Γ. Κασαπίδη για την χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ΛιβαδερούΗ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την απόρριψη της χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου του Αγίου Νικολάου Λιβαδερού από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μετά από γύρο επαφών που πραγματοποίησε η ίδια με συναρμόδιους φορείς.

Στην επιστολή γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό κήρυξης του μνημείου και στην έγκριση του έργου και των μελετών του έναν χρόνο πριν, Δεκέμβριο 2020, οπότε και υποβλήθηκε από την Περιφέρεια στην Διαχειριστική Αρχή αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Βέττα, παρά τις προσδοκίες ότι θα δρομολογούνταν σε εύλογο χρόνο οι σχετικές διαδικασίες από την Περιφέρεια, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του έργου και να καταστεί άμεσα εφικτή η υλοποίηση των εργασιών για την προστασία και την αποκατάσταση του μνημείου, σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι εργασίες “όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει καν, αλλά προς δυσάρεστη έκπληξη της τοπικής κοινωνίας και όλων όσων είχαμε εργαστεί θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, η χρηματοδότηση του Έργου, ύψους 870.500 ευρώ, απορρίφθηκε με Απόφαση της Περιφέρειας στις 23.11.2021 λόγω μη πληρότητας του φακέλου που υπέβαλε η ίδια η Περιφέρεια!”

Στη συνέχεια η κ. Βέττα, αφού αναφέρεται αναλυτικά στις ελλείψεις του φακέλου σύμφωνα με την απορριπτική Απόφαση, σημειώνει χαρακτηριστικά: “Στην προκειμένη περίπτωση οι καθυστερήσεις αυτές βαρύνουν ιδίως την Περιφέρεια, καθώς προκύπτουν ευλόγως δύο ζητήματα: είτε δεν φρόντισε η ίδια, ως Δικαιούχος της Πράξης, να υποβάλει εξαρχής -πριν από 11 μήνες- έναν πλήρη φάκελο που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη ένταξη και χρηματοδότηση του έργου είτε δεν φρόντισε στη συνέχεια -επί 11 ολόκληρους μήνες- αφενός να συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αρμοδιότητάς της και αφετέρου να ενημερώσει έγκαιρα άλλους εμπλεκόμενους με το έργο φορείς, ώστε να επιληφθούν για τυχόν ζητήματα δικής τους αρμοδιότητας. Όμως οι εν λόγω αστοχίες και ατυχείς χειρισμοί έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του ίδιου του Μνημείου και την διάψευση των προσδοκιών της τοπικής κοινωνίας που δικαίως διεκδικεί την αποκατάστασή του. Και αντί να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη για τον κακό χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση, προσπαθεί κατόπιν εορτής να καθησυχάσει τους κατοίκους με ένα γαϊτανάκι μετάθεσης ευθυνών και νέες υποσχέσεις ότι θα γίνει το έργο στο μέλλον, τη στιγμή που έχουν ήδη στενέψει δραματικά τα χρονικά περιθώρια ώστε το Έργο να ενταχθεί και να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ, δηλαδή έως το τέλος του 2023. ”

Κατόπιν των παραπάνω, η κ. Βέττα ζητά να ενημερωθεί από τον κ. Περιφερειάρχη σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ένταξη και χρηματοδότηση της Πράξης, προκειμένου οι εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λιβαδερού να ξεκινήσουν άμεσα, όπως αρμόζει στο Μνημείο και στην υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία του.

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπης Βέττα

2 σχόλια στο άρθρο “Επιστολή της Κ. Βέττα στον Γ. Κασαπίδη για την χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

  1. Τα ψηφαλάκια από τους πιστούς είναι ευπρόσδεκτα από όλους .Ακου 870.000 για αποκατάσταση Ι.Ν.Και εσυ νέα-ε ψάξε χώρα να βρείς δουλειά να ζήσεις.

  2. ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ..ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑς ΕΚΚΛΗΣΙΑς..ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΕΙΦΕΤΕ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΕΠΕΣ ΣΑς..ΣΑς ΣΙΧΑΘΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ…ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ..ΤΩΡΑ ΠΙΑ Ο CAPRAIN..ΤΣΙΠΡΑς..ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ CAPRAIN..ΑΜΕΡΙΚΑ..ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΕΙΣΤΕ..ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ..ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ.ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΒΕΤΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ..ΑΣΤΟ..ΑΝΑΚΟΙΝΣΗ..ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΝΟΝ ΠΑΣΑΝ…ΞΕΡΗΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.