«Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει»: Μια δράση της «Παρέμβασης» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή



Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πρόκειται να πραγματοποιήσει μία τριήμερη δράση με τίτλο «Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει», με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021. 

Η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης. Συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση οι φορείς: Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών, Σύνδεσμος Φιλολόγων, Δήμος Εορδαίας, Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαϊδας, Ονειρόδραμα.

Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου

  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΔΟΥΚΑ

Ώρα έναρξης: 7 μ.μ.

Τόπος: Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων του Στρατή Δούκα και του Γιώργου Σεφέρη, δύο σπουδαίων δημιουργών με ρίζες από τη Μικρά Ασία. Τα αναλόγια θα διανθιστούν με μουσικές και χορούς της Μικρασίας, ζωντανεύοντας μνήμες και φέρνοντας το παρελθόν στο παρόν.

Διαβάζουν ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «Ονειρόδραμα»Αλεξία Αντωνιάδου, Φώφη Ζαγορίτου, Λένα Κωνσταντινίδου, Χάρης Σισμανίδης

Παίζουν οι μουσικοί της ορχήστρας του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης: Έφη Μαυρίδου (ούτι), Αβραάμ Μπακιρτζόγλου (κανονάκι) – Φιλική συμμετοχή: Θανάσης Κυργιαζόγλου (κιθάρα)

Χορεύουν οι χορευτές του Μ.Σ. Κοζάνης: Δήμητρα Κοντούδη, Φιλιώ Κοτσίδου, Θεολόγος Μελάς, Κων/νος Τσεπουρας

Επιλογή κειμένων–Παρουσίαση: Γιώργος Δελιόπουλος, Φιλόλογος, Ποιητής, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης

* Στην εκδήλωση θα προσφερθούν Μικρασιατικά εδέσματα από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Κοζάνης.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Ώρα έναρξης: 9.30 π.μ.

Τόπος: Κοβεντάρειο

Εισηγήσεις με αναφορά στην επίδραση του μακροχρόνιου ελληνικού πολιτισμού της Ιωνίας στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία. Θα γίνει ειδική αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο, στις αλλαγές που έφεραν οι πρόσφυγες σε όλους τους τομείς της ζωής, στα καινούρια ήθη και τις γνώσεις, τις δυσκολίες, την υποδοχή από τον ντόπιο πληθυσμό και την ενσωμάτωσή τους.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή δια ζώσης, αλλά και με διαδικτυακή προβολή για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, στο ακόλουθο Link: https://www.facebook.com/dimitra.karayianni.1/

   

Πρόγραμμα Ημερίδας

Μέρος Α´

Συντονιστής: Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης

9.30 Αντώνης Παπαβασιλείου, Συγγραφέας–Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας»: «O Οίκος του Χαρτιού: ξεφυλλίζοντας μνήμες σε περιοδικό της Σμύρνης»

9.45 Β. Π. Καραγιάννης, Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση – Συγγραφέας: «Δύο στρατιώται εκ Λευκοπηγής στη Μικρά Ασία»

10.00 Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων  ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.: «‘’O Μπάρμπας μου ο Παναγής”, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου-Ένα τραγούδι , μια περιγραφή , ένας πολιτισμός , μια ιστορία»

10.15 Αθανάσιος Καλλιανιώτης, Ιστορικός: «Η “Βενιζέλου Ανάβασις” στην Ηχώ της Μακεδονίας 1919-1922»

Διάλειμμα

 

Μέρος Β´ 

Συντονιστής: Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων  ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε. 

10.40 Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος (Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ) – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης: «Ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός της Μ. Ασίας και οι επιδράσεις του στην πολιτιστική ταυτότητα των ντόπιων, μετά το 1922»

11.00 Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ιστορικός, «Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή. Ιστορικά συμπεράσματα»

11.20 Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως η τελική πράξη του μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής και της διαμόρφωσης του μετα-οθωμανικού κόσμου»

11.40 Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Από την πληθώρα των προσφυγικών εθνοτικών ομάδων στην εθνική ομοιογένεια; Πολιτικές συμπεριφορές και συνιστώσες της ταυτότητας των προσφύγων κατά τον εικοστό αιώνα».

12.00  Δημοσθένης Παπαμάρκος, Συγγραφέας, Ιστορικός, «Γκιακ: Ένας λογοτεχνικός διάλογος με αφορμή τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής»

 

Διάλειμμα

 

Μέρος Γ΄

Συντονιστής: Τάνια Ώττα, Δημοσιογράφος ΜΑ, Δημόσιες Σχέσεις «MyVoio»

12.30 Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Ποιήτρια-Δοκιμιογράφος, «Η Μικρασία και ο Σεφέρης»

12.45 Φωτεινή Πέκου, Φαρμακοποιός – Λαογράφος (Σύλλογος Μικρασιατών Εορδαίας): «Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας»

13.00 Γιώργος Μικρούδης, Δ.Ν., MHist, «Η απόφαση για την εδαφική επέκταση στη Μικρά Ασία» (Χίμαιρα ή νομοτέλεια;)

13.15 Θωμάς Αλεξιάδης, Θεολόγος – Δρ Ιστορίας, «Το ιστορικό πλαίσιο της προσφυγιάς των Ελλήνων του Πόντου, ο βίαιος εκπατρισμός και η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα»

13.30 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής, «Ιστορία, λογοτεχνία και κινηματογράφος. Η ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου και «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, μια πρόταση διδακτικής αξιοποίησης [για την τρίτη λυκείου]»

 

Θα ακολουθήσει έκδοση των Πρακτικών της Ημερίδας.

 

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου

  • «ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ»: Ο Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Π.Β.ΠΑΣΧΟΥ

Ώρα έναρξης: 11 π.μ.

Τόπος: Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Παρουσίαση του έργου του Φώτη Κόντογλου, αλλά και προσέγγισή του μέσα από τη γραφή του Δυτικομακεδόνα συγγραφέα και καθηγητή της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π. Β. Πάσχου.

Ομιλητές: Ολυμπία Τσικαρδάνη, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Ποιήτρια

Β. Π. Καραγιάννης, Συγγραφέας, Εκδότης Περιοδικού «Παρέμβαση»

Διαβάζει: Νίκος Κουρού, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Παρουσιάζει: Δήμητρα Καραγιάννη, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Εκδότρια

*Η είσοδος στους χώρους εκδηλώσεων επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 

Έκδοση βιβλίου με λογοτεχνικά κείμενα (πεζά και ποιήματα) στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ/ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Μαρτυρίες απογόνων των προσφύγων, ιστορίες και αφηγήσεις του παρελθόντος όπως πέρασαν από γενιά σε γενιά, γραπτές ιστορικές αναφορές, φωτογραφίες και εικαστικό υλικό γύρω από την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.

 

 

Υπεύθυνη δράσης: Δήμητρα Καραγιάννη

 

Οργανωτική ομάδα: 

Β.Π.Καραγιάννης

Δήμητρα Καραγιάννη

Φωτεινή Καμίτα

Γιώργος Δελιόπουλος

Τάνια Ώττα

Φιλιώ Μπτούρη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.