Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τις υλοποιούμενες εργασίες  στις κτιριακές εγκαταστάσεις στα Γρεβενά



Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και φωτογραφίες που παρουσιάζουν “εικόνες εγκατάλειψης” της κτιριακής υποδομής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, για την ορθή και πλήρη ενημέρωση, διευκρινίζουμε τα εξής:

Εδώ και 2,5 χρόνια,  από την πρώτη μέρα της συνέργειας μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε και υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ για τη διαμόρφωση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και για την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών και στις πέντε πόλεις όπου το Ίδρυμα εδρεύει. 

Το κτιριακό συγκρότημα στα Γρεβενά, περιλαμβάνει δύο κύρια κτίρια: Το κτίριο της Διοίκησης, όπου στεγάζονται τα αμφιθέατρα, οι γραμματείες και η βιβλιοθήκη, καθώς και το κτίριο όπου βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια.

Εξαιτίας σταδιακών φθορών στα δύο κτίρια την προηγούμενη εξαετία, επήλθαν ζημιές από την εισροή υδάτων στις ψευδοροφές σε δύο αμφιθέατρα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για συνάθροιση κοινού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και στη βιβλιοθήκη, όπως επίσης  και στα διαζώματα του κτιρίου με τις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Πανεπιστήμιο, με μέριμνα της σημερινής  Διοίκησης, ήδη από την άνοιξη του 2020 (και σε περίοδο πανδημίας) ξεκίνησε τη διαδικασία συνολικής αποκατάστασης των ζημιών. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης στεγανοποίησης, πραγματοποιήθηκε αυτοψία, συντάχθηκε  τεχνική μελέτη, δημοπρατήθηκε το σχετικό έργο και υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ύψους 455.000 ευρώ. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει της σύμβασης θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2022.

Από τις  εργασίες στεγανοποίησης που  ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, τα κτίρια έχουν προστατευθεί από την εισροή όμβριων υδάτων και δεν έχει έκτοτε εμφανιστεί  πλημμυρικό φαινόμενο, ούτε νερά εντός των χώρων του κτιρίου.

Επομένως, οι φωτογραφίες παραπέμπουν σε πρότερη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή. Επίσης, απεικονίζουν μεμονωμένα σημεία από τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους όπου σήμερα εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και όπου είχε ήδη αποκλειστεί η πρόσβαση των φοιτητών και του προσωπικού από την έναρξη των μαθημάτων, τον Οκτώβριο 2021. Σημειώνεται ότι  οι χώροι αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης αποκατάστασης που αναμένεται να περατωθεί με το τέλος του 2022.

Είναι κρίμα να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο συνολικά το κτιριακό συγκρότημα στα Γρεβενά και κατά συνέπεια τα Τμήματα που φιλοξενούνται σε αυτό, όταν μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο αποκατάστασης. 

Θυμίζουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών του Πανεπιστημίου,  πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι νέες φοιτητικές εστίες  στα Γρεβενά, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών πανελλαδικά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.