Το βιβλίο “Πολύτεκνοι ήρωες του 1821” για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία



Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση (σκληρόδετη τετραχρωμία) της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) για τα διακόσια χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία. Η έκδοση δεν είχε κανένα χορηγό. Χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την Α.Σ.Π.Ε.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος, έφορος της Α.Σ.Π.Ε. Ο συγγραφέας ερεύνησε μέσα από ιστορικές πηγές αγωνιστές του 1821, κοινό γνώρισμα των οποίων υπήρξε η πολυτεκνία ή μάλλον το τρίπτυχο: φιλοθεΐα, φιλοπατρία, φιλοτεκνία. Ερεύνησε όχι μόνο πολύ γνωστούς, αλλά και λιγότερο γνωστούς ή και εντελώς άγνωστους αγωνιστές, που έχουν όμως να διδάξουν με την αφοσίωσή τους στο τρίπτυχο αυτό. Με εξαίρεση τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, συγγραφέας του κεφαλαίου του οποίου είναι η φιλόλογος κ. Αλουμανή Κωνσταντίνα, όλοι οι άλλοι παρουσιαζόμενοι στο βιβλίο αγωνιστές είναι ελάχιστα γνωστοί στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η έρευνα των πηγών έφερε στο φως άγνωστες πτυχές των ηρώων αυτών, που σχετίζονται με την οικογενειακή τους ζωή, τη συνοχή των μελών των οικογενειών τους, τις μεγάλες θυσίες που υπέστησαν κατά τους αγώνες τους για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αλλά και την μικρόψυχη αντιμετώπιση και την αδικία που τους επεφύλαξε η νεοσυσταθείσα ελληνική πολιτεία, η γραφειοκρατία της οποίας τους ταλαιπώρησε για δεκαετίες ολόκληρες.

Η περιγραφή δεν εξαντλείται στα κατορθώματά τους στα πεδία των μαχών. Συμπεριλαμβάνει και στοιχεία που αναδεικνύουν τους περιγραφόμενους ήρωες ως δυνητικά πρότυπα στην ελληνική νεολαία. Αυτό είναι που διαφοροποιεί τους «πολύτεκνους ήρωες του 1821» από εγχειρίδια ιστορίας που διδάσκονταν άλλοτε στα ελληνικά σχολεία.

Ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις που αντιμετώπιζε ο αγώνας των Ελλήνων, αλλά φέρνει στο φως και αδυναμίες και μικρότητες που έδειξαν θεσμικοί παράγοντες της χώρας μας, που έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τους αγωνιστές. Η δημοσίευση επιστολών και κειμένων, μέσα στα οποία καθρεπτίζεται ο χαρακτήρας των ηρώων, όπως αυτών της αιχμαλωσίας του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τη μητέρα του και της μητέρας του προς αυτόν ή του Αγγελή Γάτσου προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, ή του Ιωάννου Βλάχου προς τον θείο του, η χρήση δημοτικών τραγουδιών που αφιέρωσε σ’ αυτούς η λαϊκή μούσα, καθιστούν την ανάγνωση του βιβλίου πολύ ελκυστική.

Ευελπιστούμε ότι το βιβλίο θα τύχει ευρείας υποδοχής από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, θα συμβάλλει στη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων και θα συντελέσει στην προβολή των προσώπων των ηρώων ως προτύπων στη σύγχρονη ελληνική νεολαία.

Χρήστος Κωνσταντινίδης
δημοσιογράφος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το βιβλίο “Πολύτεκνοι ήρωες του 1821” για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.