Σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών με τον Πρωθυπουργό για τον στρατηγικό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση – Ποια αιτήματα τέθηκαν στον Κ. Μητσοτάκη



Ο στρατηγικός ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκε στη σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κοζάνη. 

Ο  Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης χωρίς την έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για το σχεδιασμό του Ιδρύματος και τις προτεραιότητες που έχει θέσει.

Προτάσσοντας τον σημαίνοντα ρόλο της εκπαίδευσης, ο Πρωθυπουργός έδειξε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην οποία το Πανεπιστήμιο επιδιώκει να αναλάβει κεντρικό ρόλο.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό την ταυτότητα του Πανεπιστημίου, το όραμα και τον ρόλο του ως στρατηγικό εταίρο στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής. Η συγκυρία της μεταλιγνιτικής μετάβασης βρίσκει το Πανεπιστήμιο σε αναπτυξιακή τροχιά με ένα σπουδαίο κτηριολογικό πρόγραμμα υπό υλοποίηση και μία σειρά εμβληματικών και πρωτοπόρων έργων που στόχο έχουν να  καταστήσουν την Δυτική Μακεδονία πρότυπο για άλλες υπό μετάβαση περιοχές της Ευρώπης καθώς και ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τη βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη ημέρα, στην μετά λιγνίτη εποχή. 

 Ο κ. Θεοδουλίδης ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό το ρόλο και τους κεντρικούς στόχους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνουν: 

  • την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, ενισχύοντας το brain gain στην Περιφέρεια
  • την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στη Μετάβαση Α.Ε. 
  • την προσέλκυση ξένων φοιτητών από την ευρύτερη περιοχή, μέσω αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.  
  • τον σημαντικό ρόλο του ΠΔΜ στο σχεδιαζόμενο Παρατηρητήριο Δίκαιης Μετάβασης.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου τέθηκαν μία σειρά αιτημάτων προς τον Πρωθυπουργό με κυριότερο την ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό (εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) καθώς  και την αναγκαιότητα ενεργοποίησης της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης και η Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια Άννα Σπύρτου.  

2 σχόλια στο άρθρο “Σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών με τον Πρωθυπουργό για τον στρατηγικό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση – Ποια αιτήματα τέθηκαν στον Κ. Μητσοτάκη

  1. Αισωπος( στελιος)

    - Edit

    Απαντήστε

    Αυτος εξήγγειλε συγχώνευση νοσοκομειων,εν μεσω πανδημιας, και θα αφησει ανοιχτα πανεπιστημια της επαρχιας;
    Ο στρατηγικος ρολος του πανεπιστημιου Δυτικης Μακεδονιας,ο στρατηγικος ρολος των νοσοκομειων Δ.Μ,ο στρατηγικος ρολος του επιχειρειν στη Δ.Μ. και..και….!
    Οσοι τον πιστευετε,”αποθηκεψτε” λιγο ρεύμα στο πατάρι γιατι βλεπω τα Χριστουγεννα να καίτε χαρτοκούτια απο τα σούπερ μαρκετς!
    Σαν πολλοι στρατηγοι μαζευτηκαν στο Μετωπο και ο εχθρος μπηκε μεσα στα σπιτια μας!
    ” οπου λαλούν πολλά επιτελικα κοκορια,δεν ξημερωνει ποτέ!
    Και στο σχεδιασμο ειναι” η προσελκυση ξ έ ν ω ν φοιτητών απο την ευρυτερη περιοχη” βγαλε τωρα συμπερσσμα απο το παραπανω..ξενων φοιτητων απο την Ελλαδα η φοιτητες απο ξενα πανεπιστημια;
    Η θα πεις προσελκυση φοιτητων απο την ευρυτερη περιοχη η θα πεις προσελκυση φοιτητων απο ξενα πανεπιστημια,παρτε και κανενα φιλολογο να σας γραφει αυτα που θελετε και μετα προσελκύστε ξενους φοιτητες!!
    Εδω φευγουν ντόπιοι φοιτητες,εσεις με την μητσοτάκεια,των συγχωνευσεων πολιτικη θα μας φερετε και ξενους φοιτητες!!
    …..Και οταν εφυγε ο μητσοτακης,χαρουμενος και αυτος χαρουμενοι και εσεις,αφου τα λυσατε όλα,τον ξεπροβοδισατε και του ειπατε” άμε στο καλό,σαν την Καλλιόπη απ το Σασμό!!!!
    Εδω θελει να σας κλεισει και τα κυλικεια των πανεπιστημιακων σας σχολων και…….” των οικιών υμών εμπιμπραμένων υμείς άδετε” σαν τον άδω- νη που διαλαλει την φθηνή πραματεια της επιτελικης ψευδολογιας!!
    ” έξεστι ουν κλαζομενίοις( επιτελικοίς)ασχημονείν!!
    Ειναι δυνατον ο αποφοιτος του κάλετζ harvard,να ενδιαφερθει για το πανεπιστημιο της Δυτικης Μακεδονιας,τη στγμη που χθες,υπεγραψε ενώπιος ενωπίοις,τον μαρασμό και ερημωση,σαν το χωριό- κουφαρι,του Αγγελοπουλου,σύμπασα την Δυτικη Μακεδονια!!
    Χθες δεν εγκληματισε μονο εις βαρος ενος Ιστορικου Τόπου,αλλα διχασε και το λαο της Κοζανης,εβαλε τα παιδια ,τους αστυνομικούς ,να ριχνουν χημικα σε ποιους;στους πατεραδες τους!
    Σε τελικη αναλυση φυσικος και ηθικος αυτουργός των χθεσινων γεγονοτων,δεν ηταν το σωμα των αστυνομικων,ουτε το σωμα των συγκεντρωθεντων,αλλα του επισκεπτου,ο οποιος κινουμενος απο το ” διαιρει και βασίλευε”,και τον κοσμο διχασε και τον τοπο καταδικασε σε κάθειρξη ισοβίων δεσμων,δένοντας με δεσμα σφιχτα χειροποδαρα και τις επερχομενες γενιές που θα βρισκουν καταφυγιο σε ξενες χωρες και ξενα πανεπιστήμια της ευρύτερης γερμανιας,αμερικης κ.οκ!!
    Προσελκύστε νούν καθαρόν και καρδίαν νήφουσαν,γνωσεις και αξία εχετε,ως παιδαγωγοί,στηριχτειτε στις αξίες σας,στα αριστα βιογραφικα σας,στο καθαρο σας προσωπο που εχετε στην εκπαιδευτικη σας κοινοτητα και στην κοινωνια και δουλεψτε απο μ ο ν ο ι σας,εχετε δυναμεις,εχετε κρίση,δεν εχετε αναγκη τους μαυρο- γιαλουρισμούς και μαυρο- γιαλουριστες!!

  2. Μια διαφορετικη Μ.Παρασκευή( στελιος)

    - Edit

    Απαντήστε

    Και οι τοπικοι βουλευτες;
    Οι επι 2,5 χρονια ταχυδρομοι των αυτονόητων,που εισιν;
    Που βρισκονται σημερον;
    Μαλλον,χαρουμενοι,ανακουφισμενοι,ανετοι,πήραν βαθιες αναπνοές και χαλαρωμενοι ,επεσαν εις ύπνον Δικαίων!!
    Και σαν αγγελοι χριστουγεννιατικοι,μετα το εναγωνιο και φοβερον τους άγγελμα,αναπαυονται σε χρυσαφενια,ασημενια και ροζ συννεφακια και καθεύδουν τον ύπνο των Δικαίων και οι Κοζανιτες απο χθες οψίας γενομένης,αναπαύονται στα καταμαυρα και ολόγκριζα και μπλαβίζοντα,μελανιασμένα σύννεφα!!
    Κοιμουνται τον υπνον του Δικαιου,επραξαν το πρέπον,το σωστο!
    Απο σημερα η πολη της Κοζανης πλέει σε πελαγη δικαίας μεταβασεως,βεβαιως- βεβαίως!!
    Ολα πρίμα- πλώρα!!
    ” κι ειπα στο χρονο να μη σε ξυπνησει
    Η,πιο καλα,να σε ξυπνησει οσο μπορουσε αργοτερα
    γιατί πολλες φορες τα πραγματα γινονται ΜΙΑ ΦΟΡΑ
    κι ας ειναι οι μερες όλες ίδιες και ο ήλιος αιώνιος”
    Υπνος( Νικηφορος Βρεττακος)!!
    Τα πράγματα γινονται μια φορα….κοιμηθειτε τον υπνον του Δικαιου…ολες οι μερες ιδιες ειναι για σας…
    Ποσό ζηλεύω,μαλλον μισώ τους ποιητές,τα είπαν ολα ,δεν αφησαν κατι να πουμε και εμεις…
    Θυμηθηκα τωρα τον Φριντριχ Σίλερ που εγραψε πριν το 1800,” καταραμένε Ελληνα….οπου να γυρίσω τη σκεψη μου,οπου και να στρεψω την ψυχη μου,μπροστα μου σε βρίσκω…
    Σημερα αν και ειχε ήλιο το πρωί,προλαβα να δω ενα κομματι ουρανου,μόνιμα μπλαβί που θα ” στολιζει” απο αυριο μονιμα την Πόλη.
    .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.