Η Παρασκευή Βρυζίδου για τα μέτρα που αφορούν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την παράταση καταβολής στους παραγωγούς της προκαταβολής 40% λόγω παγετού της άνοιξης του 2021→ Αυτό το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην Ολομέλεια ήθελα να μιλήσω, γιατί είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρει την περιοχή μου, το Νομό Κοζάνης, όπου έχουμε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Κάποιες από αυτές ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, κάποιες είχαν κατασκευές που δε μπορούσαν να νομιμοποιηθούν και βέβαια, δε γίνεται τόσο απλά η μεταφορά ή τόσο απλά η επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Στο προηγούμενο διάστημα ταλαιπωρήθηκαν οι κτηνοτρόφοι και είχαν, πραγματικά, τρομερά αδιέξοδα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο, άγγιξαν αυτά τα ζητήματα.

Έχω πληροφορίες από πολλούς, οι οποίοι μου τηλεφωνούν, και μου λένε «μπράβο που γίνονται αυτά τα βήματα» και επιτέλους διευκολύνονται σε ένα, δυο, τρεις, τέσσερις τομείς.

Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα, βέβαια. Έχουμε πολλά ακόμη και πρέπει να κατανοήσουμε ότι και η ανεργία και η οικονομία της χώρας στηρίζεται βοηθώντας τον κτηνοτροφικό τομέα.

Άρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα βήματα, αυτό είναι κατανοητό. Όμως, ήδη αυτά που γίνονται,

· με τη μείωση της απόστασης από κατοικημένες περιοχές,

· από τη δυνατότητα που δίνεται να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αρκεί να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και

· η δυνατότητα που δίνεται να βγάλουν άδεια νομιμοποίησης σταβλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα γκρεμίζονταν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προβλέπονταν με προηγούμενους νόμους, δηλαδή, στους τρεις μήνες. Τώρα γίνεται για περισσότερους από εννέα μήνες, -διότι μπορεί να δόθηκε παράταση άλλους τρεις μήνες- και είναι μία διευκόλυνση που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο.

Όταν μιλούμε ότι δεν πρέπει να στηρίζουμε μόνο τους οργανωμένους, τα μεγάλα κεφάλαια, αλλά να ακουμπάμε και στους μικρότερους, θα πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε με μια παρέμβαση, με ένα νόμο, με μία εισήγηση.

Στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτή η στήριξη, σήμερα γίνεται και είναι πάρα πολύ θετική.

→ Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην παράταση που δίνεται στο 40% της προκαταβολής στον ΕΛΓΑ, που μπορεί να δοθεί μέχρι και τέλη Δεκεμβρίου, γιατί είχε λήξει αυτό το όριο.

Επίσης, να αναφέρω στο Υπουργείο, ότι

στο νομό μας έχουμε περιοχές οι οποίες έχουν παραγωγή υψηλής ποιότητας σε μήλα, σε κεράσια και για πολύ λίγες μέρες δεν πρόλαβαν να ενταχθούν κανονικά στις δηλώσεις, γιατί βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο.

Νομίζω ότι πρέπει να ακουμπήσουμε σ’ αυτήν την διάθεση και να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης, ο οποίος ήδη μελετάται, όπως γνωρίζω όλο αυτό τον καιρό, διότι:

· μιλάμε για ισχυρές μονάδες,

· μιλάμε για αγρότες οι οποίοι ασχολούνται και εξασφαλίζουν πολλές θέσεις εργασίας,

· μιλάμε για οικονομική στήριξη της περιοχής, μια περιοχή που το έχει ανάγκη διότι βρίσκεται και σε μία μετάβαση, λόγω της αλλαγής στην παραγωγή της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Άρα, λοιπόν, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ακουμπάμε σε αυτή τη διάσταση. Ελπίζουμε στο Υπουργείο, ήδη τα πρώτα βήματα δίνουν πολλές ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση και θα είμαστε σε συνεργασία, προκειμένου να λύσουμε ζητήματα και να πάμε μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.