Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Βελβεντού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χειμερινών φαινομένων



Πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χειμερινών φαινομένων 2021-2022 μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Βελβεντού και Προέδρου του Σ.Τ.Ο. Λόγω των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού η σύσκεψη ήταν περιορισμένης συμμετοχής με όλα τα μέτρα ασφάλειας. 

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι Αχίλλας Γιώργος, Τσιτσιόκας Νίκος, Καμκούτης Θωμάς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βελβεντού Αθανασόπουλος Θανάσης, ο υπεύθυνος Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Ασλανίδης Πρόδρομος, o εκπρόσωπος της 9ης Μ.Τ.Π. Ταγματάρχης Γκαμπτζιάρης Βασίλειος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Σερβίων Πιπιλής Νικόλαος  και ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Σερβίων Αστυνομικός Κανιός Αποστόλης.  

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν και διαπιστώθηκαν τα εξής:  

Στον Δήμο Βελβεντού υπήρξε ήδη πρόβλεψη για τα αναγκαία μέτρα της αντιμετώπισης των χειμερινών φαινομένων. Θα γίνει άμεσα η προμήθεια πρόσθετης ποσότητας αλατιού, δρομολογήθηκαν συμβάσεις με ιδιώτες για αποχιονισμούς και είναι σε ετοιμότητα δυο δημοτικά οχήματα με λεπίδες αποχιονισμού (πολυμηχάνημα και σάρωθρο), ένας φορτοεκσκαφέας και μια φορητή αλατιέρα. Στη διάθεση του Δήμου για τους κτηνοτρόφους της περιοχής υπάρχουν και τρεις ακόμα λεπίδες. Από τον Ιανουάριο θα υπάρχει και μία ακόμη τέταρτη λεπίδα προσαρμοσμένη σε όχημα του Δήμου.

Επισημάνθηκαν ακόμη τα εξής:

Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι προς τους οικισμούς του Πολυφύτου και του Καταφυγίου  έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των κατολισθήσεων και κατακρημνίσεων από τις μπόρες του καλοκαιριού του 2020. Η κυκλοφορία από το Βελβεντό για το Καταφύγι γίνεται μέχρι νεωτέρας από χωματόδρομο μέσω της Αγίας Κυριακής. Επίσης για τους εκ Κατερίνης προερχόμενους η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω του χωματόδρομου του Ελατοχωρίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται τακτικότατος αποχιονισμός τόσο των ασφαλτοστρωμένων δρόμων όσο και των δυο χωματόδρομων. Γίνονται ενέργειες να αποκατασταθούν οι κατακρημνίσεις στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Καταφυγίου, ενώ η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από 12/8/2020 μέχρι 12/2/2022.

Επισημάνθηκε και εκ μέρους της Πυροσβεστικής ως μείζον θέμα η αποκατάσταση των φθορών του δρόμου για το Καταφύγι αλλά και της καλής συντήρησης των χωματόδρομων από Αγία Κυριακή και από Ελατοχώρι προς το Καταφύγι για να μπορούν να εκτελεστούν επιχειρήσεις διάσωσης στους οικισμούς στην απευκταία περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.  

Εκ μέρους του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής δηλώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα για κάθε ανάγκη που θα προκύψει. 

Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η έλλειψη βασικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προκαλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως ενός διαμορφωτή γαιών (γκρέιντερ) και ενός φορτωτή. Ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση για προμήθεια αυτών των μηχανημάτων μέσω προγράμματος και έχει απορριφθεί επειδή δεν πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο. Αναμένει την επόμενη πρόσκληση για προμήθεια μηχανημάτων. 

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη το δασαρχείο να φροντίσει για την υλοτομία των δέντρων των πρανών στους ορεινούς δρόμους που είναι επικίνδυνα να πέσουν με τις χιονοπτώσεις και να προκαλέσουν την διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων κατοίκων και επισκεπτών αλλά προπαντός των οχημάτων άμεσης ανάγκης. 

Επισημάνθηκε τέλος ότι ατόνησαν και πρέπει να ξαναγίνουν οι διαγραμμίσεις των δρόμων από τη διασταύρωση της Ε.Ο. μέχρι το Βελβεντό και οι διαγραμμίσεις προς τους ορεινούς οικισμούς και το Φράγμα Πολυφύτου, ώστε να είναι ασφαλής η κίνηση των οχημάτων. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Τ.Ο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.