Ερώτηση του Κ. Βελόπουλου στη Βουλή για τη διατήρηση λειτουργίας των σύγχρονων λιγνιτικών Μονάδων με σκοπό την διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας της χώραςΤου:        Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:        Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας                   

ΘΕΜΑ:    «Ανατροπή των δεδομένων στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής»

Κύριε Υπουργέ,   

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Εορδαίας της Κοζάνης και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, υπέρ της διατήρησης της λειτουργίας των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων αλλά κι ενός ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της τάξης του 10-12% για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό τη διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας και ως στρατηγικής εφεδρείας, τοποθετείται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε η Διοικούσα Επιτροπή του. Θεωρούν οι ως άνω κάτοικοι ότι η επιβαλλόμενη συμβολή της χώρας στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και τη συμμόρφωση, χωρίς απόκλιση από τις σχετικές πολιτικές και στόχους της Ε.Ε., επιβάλλει την εξάντληση των περιθωρίων αξιοποίησης του εγχώριου πόρου, του λιγνίτη, με μελέτη και λήψη μέτρων (όπως αν χρειασθεί, με την κατακράτηση του CO2), για παραγωγή από τις πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, με ανταγωνιστικό κόστος και σε κατάλληλη ποσότητα, για την τήρηση των περιβαλλοντικών στόχων. Στην παραπάνω τοποθέτηση συνηγορεί, η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, το τελευταίο διάστημα, που έχει οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής. Με το κόστος του φυσικού αερίου σε ψηλά  επίπεδα, οι Μονάδες Φυσικού Αερίου παύουν να είναι οικονομικότερες, έναντι των Μονάδων λιγνίτη, ακόμη και με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα επίπεδα των 60 ευρώ ανά τόνο.

Προτείνουν οι ανωτέρω, για λόγους διασφάλισης της ηλεκτρικής επάρκειας αλλά και ως στρατηγική εφεδρεία, να διατηρηθεί ένα ποσοστό συμμετοχής λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Μας μετέφεραν, επίσης, τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και του συνδικαλιστικού οργάνου της «ΓΕΝΟΠ», μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Κυβέρνησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΗ», που θα επιφέρει, όπως θεωρούν, το ξεπούλημα της εταιρίας. Οι κάτοικοι της Εορδαίας κάνουν λόγο για την ανάγκη σύστασης μιας νέας εταιρείας αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη της Βόρειας Ελλάδας με στρατηγικό χαρακτήρα και με ρόλο μοχλού στην οικονομική ανάπτυξη της παρτίδας μας, με απασχόληση τεχνικού προσωπικού από την περιοχή τους, το οποίο έχει εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις, όσον αφορά τον λιγνίτη, καθώς και με την κατάλληλη  υλικοτεχνική υποδομή, κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εγκαταλείψει την χρήση των κοιτασμάτων λιγνίτη προς παράγωγη ηλεκτρικής ενεργείας για τους λογούς που αναφέραμε ανωτέρω.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Προτίθεσθε να διατηρήσετε την λειτουργία των σύγχρονων λιγνιτικών Μονάδων της χώρας μας, υπό τους πλέον ασφαλέστερους περιβαλλοντικά όρους, συμπεριλαμβάνοντας τον λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας, καθιστώντας τον λιγνίτη, ως σχετική στρατηγική εφεδρεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.