Οι 55 μέρες που θα καθορίσουν ανάπτυξη, μέτρα στήριξης και μέρισμα – Προσδοκίες και φόβοι για την οικονομία



Οι επόμενες 55 ημέρες είναι κομβικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού υπό κανονικές συνθήκες η αγορά ανέμενε έναν τζίρος που θα υπερέβαινε τα 6-7 δισ. και ίσως να πήγαινε και ακόμη ψηλότερα, αγγίζοντας τα 10 δισ., σημειώνοντας ρεκόρ 10ετίας.

Ολα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι η πανδημία θα ήταν υπό έλεγχο και οι καταναλωτές θα ήθελαν να βγάλουν το… άχτι τους μετά από την πίεση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η πανδημία και η επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών έχει επιβαρύνει την κατάσταση και είναι ορατό το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να κυριευτούν από φόβο και να αντιδράσουν αρνητικά, περνώντας από την … «επίθεση» στην «άμυνα».

Στις 26 Νοεμβρίου είναι η Black Friday, μία μέρα κατά την οποία γίνεται τζίρος (όλη εκείνη την εβδομάδα) της τάξεως περίπου των 2,5 δισ. ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις θα μπορούσε φέτος υπό κανονικές συνθήκες όχι μόνο να αγγίξει αλλά και να ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο Νοέμβριος είναι μήνας των εκπτώσεων και ο εμπορικός κόσμος έδινε μεγάλο βάρος σε αυτό, ευελπιστώντας ότι θα μπορεί να καλύψει μέρος των απωλειών του περασμένου διαστήματος.

Εν συνεχεία, το Δεκέμβριο και ειδικά τις ημέρες των εορτών πραγματοποιείται τζίρος της τάξεως των 3,5 δισ. ή και παραπάνω.

Εν ολίγοις και αθροιστικά, αναμένεται τζίρος άνω των 6 – 7 δισ. ευρώ με τους υπεραισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για 10 δισ.

Ανάσα από την κατανάλωση περιμένει το ΑΕΠ

Αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την ελληνική οικονομία, αφού στην κατανάλωση στηρίζεται ένα μέρος του ΑΕΠ. Και φέτος πολλοί εκτιμούσαν ότι η κατανάλωση θα στήριζε κατά πολύ την ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση, αλλά και οι διεθνείς οίκοι έχουν βάλλει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021, αλλά η επιστροφή της πανδημίας, η οποία δείχνει και πάλι τα δόντια της με ρεκόρ κρουσμάτων, απειλεί να θολώσει την γενικότερη εικόνα, με πρώτο θύμα την κατανάλωση.

Οι πρώτες ενδείξεις από έρευνες που διεξάγονται δείχνουν ότι η κατανάλωση πάτησε φρένο και απομένει να δούμε εάν αυτό είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, απόρροια άλλων παραγόντων, ή εάν επέστρεψε ο φόβος.

Η ανησυχία αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μία κομβικής σημασίας περίοδο, όπως αυτή του διανύουμε. Μία περίοδο που έχει μπροστά της την Black Friday και τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Κανένας βέβαια, ούτε επιχειρηματίες, ούτε καταναλωτές, αλλά ούτε και η κυβέρνηση θα ήθελε να βρεθεί μπροστά σε πισωγύρισμα και συγκράτηση του τζίρου σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν μετά το χτύπημα της πανδημίας και η οικονομία να πατήσει γκάζι.

Αναζητείται λύση στο πρόβλημα

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να τονώσουν την αγορά, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και αυτό διότι εφέτος -συν όλα τα άλλα- έχει προκύψει και η ακρίβεια και οι όποιες δυνατότητες υπάρχουν εξαντλούνται με το να στηρίζονται οι έχοντες ανάγκη.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην imerisia.gr άνοιξε για μία ακόμη φορά παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας και των αδυνάτων απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο. Μίλησε για μέτρα βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για φέτος, ώστε του χρόνου αυτά τα μέτρα να «έχουν μηδενικό αποτύπωμα». Είπε πως εάν χρειαστεί και έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» αλλά τα μέτρα αυτά «τρώνε» δημοσιονομικό χώρο από άλλες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, πέραν όσων ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Και ενώ προβληματίζει η κατανάλωση, ανάλογο αγκάθι είναι και η ακρίβεια και στην κυβέρνηση περιμένουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να δουν πού διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι αυτός διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα και δεν περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι της ενέργειας, αλλά πέρασε και σε άλλα βασικά αγαθά και κυρίως σε αυτά της διατροφής.

Από την imerisia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.