Φιλάρετος Ντενισένκο: Το στρατηγικό λάθος του Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΣτα τέλη Οκτωβρίου, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου»  του Φιλάρετου Μιχαήλ Ντενισένκο ενσωμάτωσε την επισκοπή του σχισματικού Μητροπολίτη Αυξεντίου των Παλαιοημερολογιτών (πραγματικό όνομα Χρήστος Μαρίνης), ο οποίος έλαβε τον τίτλο «Χερσονήσου και Αιγίνης». Για τον Φιλάρετο, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Επιφάνιο Ντουμένκο, τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας  που δημιουργήθηκε από το Φανάρι, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία – δέκα μοναστήρια στην Ελλάδα και την Αυστραλία, εβδομήντα ιερείς και μοναχοί της «Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδας»  με επικεφαλής τον Αυξέντιο εντάχθηκαν στην «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου» . Η «Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδας» είναι μια δομή κατακομβών Παλαιοημερολογιτών που το 1924 δεν δέχτηκαν τη μετάβαση από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, και περιλαμβάνει πολλούς πλούσιους εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία.

Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση επέτρεψε στον Φιλάρετο να νικήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο δικό του πεδίο – στην Ελλάδα. Στη δεκαετία του 1990, ο Φιλάρετος Ντενισένκο, ακόμη και πριν από τον τελικό αφορισμό του από την Εκκλησία, συνέδεσε ενεργά σχισματικές δομές με την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου». Το Πατριαρχείο του Κιέβου ενώθηκε με τις ενορίες του Μητροπολίτη Του Μιλάνου, Αρχιμανδρίτη Αντριάν Σταρίνα, της «Επισκοπής Κουρσκ-Ομπογιάν» της Ιωάσαφ (Σιμπάεφ), καθώς και της «Αληθινής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας». Η γεωγραφία της «εισβολής» της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο Κιέβου» περιελάμβανε τα οικόσημα εδάφη των Τοπικών Εκκλησιών στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία.

Φυσικά, επηρεάστηκε και το έδαφος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Το 1996, η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δέχθηκε αρκετούς Έλληνες ως επισκόπους – τον «Επίσκοπο» Χριστόφορο Λινάκη από τη Βοστόνη, τον «Επίσκοπο» Δημήτριο Μπίφη του Καντάνου και τον Μητροπολίτη Κορσούν και Σαλαμίνας Τιμόθεο Κουταλιανό, ο οποίος έγινε Έξαρχος του Πατριαρχείου του Κιέβου στην Ελλάδα. Σίγουρα, η δημιουργία της ελληνικής «εξαρχίας» της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προκάλεσε σκάνδαλο, ακολούθησαν επίσημες διαμαρτυρίες από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, όταν ιδρύθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία ένωσε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, το 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μπερδεύτηκε από τα κόλπα του Φιλάρετο και αφαίρεσε το «ανάθεμα» που του επέβαλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Στη συνέχεια, η κανονικότητα του Φιλάρετου αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση, η οποία έκανε τα στραβά μάτια σε παλαιότερα παράπονα. Μέχρι τότε, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθούσε να διατηρεί τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού ξένων εδαφών και η Κωνσταντινούπολη υπολόγιζε στην ένταξή τους στις τοπικές επισκοπές της. Ωστόσο, στα μέσα του 2019, ο Φιλάρετος, ο οποίος δεν έλαβε την πολυπόθητη θέση του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, λογομαχεί με τον Προκαθήμενο της νέας εκκλησίας, Επιφάνιο Ντουμένκο και τον αφήνει μαζί με ξένες ενορίες, και επεκτείνει και τη δικαιοδοσία της δομής του.

Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είχε φανταστεί κανείς στο Φανάρι πριν από τρία χρόνια; Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν γνώριζε από ποιον αφαιρούσε το «ανάθεμα», το οποίο, σύμφωνα με το Φανάρι, επιβλήθηκε για πολιτικούς λόγους; Ή υπολόγισε στην αφοσίωση του πρώην σχισματικού σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση της νομιμότητάς του; Όλες αυτές οι ερωτήσεις βρίσκονται στον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρκετά συνειδητά πήρε ένα ρίσκο όταν έκανε ένα βήμα αμφίβολο από την άποψη της κανονικότητας και επέστρεψε στην αγκαλιά της Εκκλησίας χωρίς μετάνοια στους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας, των οποίων η «αποστολική διαδοχή» προέρχεται από τον απατεώνα και παιδόφιλο Βικέντιο Κέκαλιν, που επί του παρόντος εκτίει ποινή σε φυλακή της Αυστραλίας.

Είναι πιθανό η Κωνσταντινούπολη να υποτίμησε τον 92χρονο πατριάρχη, πιστεύοντας ψευδώς ότι είχε ήδη φύγει από το παιχνίδι και θα ζούσε ήσυχα τη ζωή του ως «επίτιμος πατριάρχης» της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, ο Φιλάρετος δεν σκοπεύει να τα παρατήσει και να αποσυρθεί, και η πονηριά και η εμπειρία του του επιτρέπουν να είναι ένα βήμα μπροστά από το Φανάρι.

Η θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι λεπτή: από τη μία πλευρά, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συγχωρέθηκε από όλες τις αμαρτίες του, και από την άλλη εισέβαλε για άλλη μια φορά στην περιοχή κάποιου άλλου. Αν η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα θέλουν να σώσουν το πρόσωπο, τότε πρέπει να δράσουν με συνέπεια και να καταδικάσουν τις ενέργειες του Φιλάρετου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραδεχτούν το δικαίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει τον επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον αφορισμό του, αποκαλώντας τον σχισματικό. Ο ίδιος ο Πατριάρχης του Κιέβου, ο οποίος, μετά τις δηλώσεις του για την παρανόηση της δημιουργίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την αποχώρησή του από αυτήν, εξακολουθεί να αναφέρεται ως ο ιεράρχης αυτής της δομής, προφανώς αισθάνθηκε ότι δεν κινδύνευε και ενσωμάτωσε με ψυχραιμία τους Έλληνες Παλαιοημερολογίτες στην «εκκλησία» του.

Θα σταματήσει ο Φιλάρετος σε μια ομάδα διαφωνούντων ή θα τολμήσει να ενώσει όσο το δυνατόν άλλες μη αναγνωρισμένες δομές υπό τον έλεγχό του; Εάν δεν του δοθεί ένα «χτύπημα» τώρα, τότε οι ορέξεις του αναπόφευκτα θα αυξηθούν, όπως και ο αριθμός των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένων των ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και, ίσως, η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να επαναφέρει τον Φιλάρετο Ντενισένκο με λαμπρότητα, παρακάμπτοντας τους κυνισμούς, χωρίς μετάνοια και καταδίκη των σχισματικών ενεργειών του, χωρίς να συμβουλευτεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, που επέβαλε το «ανάθεμα», θα αποδειχθεί ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος που θα υπονομεύσει πολλές πολυετείς προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ενωμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

3 σχόλια στο άρθρο “Φιλάρετος Ντενισένκο: Το στρατηγικό λάθος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

 1. Αν είχατε λιγη αγάπη Χριστού όλοι σας οι μεγαλόσχημοι,καλύτερος θα ήταν ο κόσμος!
  Δεν βαρεθήκατε και οι αποδώ και οι αποκεί να κάνετε στρατηγικά λαθη 2.000 χρόνια τωρα;
  Ούτε εις τύπον,ούτε εις τόπον Χριστού είστε!!
  Ειστε όλοι σας εις τύπον και τόπον των συμφερόντων σας!!!
  Πατριαρχείο εδω,Πατριαρχείο παραπέρα!
  Κόντρες,διαφορές,πάθη,λαθη,αυτοκέφαλες,αυτόνομες,ημιαυτόνομες Εκκλησίες,πνευματικα εξαρτώμενες απο δω,διοικητικα εξαρτωμενες απο κει….κόβετε το Σώμα του Χριστού σε χιλιαδες κομματια,δυο χιλιαδες χρόνια τώρα!
  Ο ενας πατριάρχης δεν μνημονευει τον αλλον,τον διαγραφει και ο αλλος απαντα: σκασίλα μου!!
  Επίπεδο παιδιών προνηπιακής ηλικίας!
  Ζητάω συγνώμη απο τα προνήπια!!
  Ο κόσμος φλεγεται!!
  Τα προβλήματα ξεχείλισαν,το καραβι βουλιαζει και οι ” αγιοι” πατέρες αγρόν ηγόρασαν και δεν μπορουν να τον μοιράσουν!!

 2. Ελεος!στελιος!!!!!!

  - Edit

  Απαντήστε

  Εις πολλα ετη Παναγιωτατε,Πατερ και Δεσποτα!!
  Οταν βρισκεσθε στην αμερικη κελαηδειτε ως καναρινι χωρις κλουβι,οταν βρισκεσθε στην Κωνπουλη,μοναζετε,ως στρουθίον μοναζον επι δώματος,σιγην ιχθύος!!
  Ψυχαγωγήσατε τα αμερικανακια με την λεξη ” σκασιλα” μου,αλήθεια οτα συναντιεστε με τον Ιμαμ- ογλού και τον Ερντ- ογκάν δεν πιστεύω να λετε: σκασιλα μου που η Αγια Σοφια,το συμβολο του ορθοδοξου χριστιανισμου,έγινε τζαμί..
  Απλως δε λετε τ ι π ο τ α!!
  Και η υμητερα Παναγιωτητα και εγω ο ελαχιστος και οι δυο ως εφδροι αξιωματικοι,υμεις της πατριδος υμων τουρκιας και εγω της Ελλαδας,δωσαμε εναν ορκο” να αγωνιζομαστε για τις πατριδες μας και να δινουμε και την τελευταια ρανιδα του αιματος μας για την προασπιση των πατριδων μας!!
  Αμερικανιες στα αμερικανακια,μπροστα στους ιμαμογλου και ταγίπιδες,κλαρίνο!!
  Ζηλωσατε τη δοξα του μητσοτακη!!
  Μπορει να παιρνει ενα σοβαρο υφος οταν τους μιλα για το κλιμα( στα αμερικανακια του Ο.Η.Ε) και για πρασινα αλογα που πουλαει στην Ελλαδα,αλλα εξω ειναι το σπιτι του!!
  Ανεμελος,κοσμοπολιτης,μακρυα απο την Ελληνικη φτωχεια και τα προβληματα του μεσου Ελληνα.
  Εξω αισθανεται στο στοιχειο του και ανεβαζει και σε slider- στο instagram την selfie με την άγγελα μερκελ!!
  Εστω αν εδω μετραμε 50 νεκρους την ημερα,χιλιαδες κρουσματα,κατωτατο μισθο- μπουρμπουαρ,σεισμους,πυρκαγιες,πλημμυρες!!
  Εξαλλου ο ιδιος δεν εχει ευθυνες,ο πολιτης εχει….
  Στα” θυρανοίξια “του σπιτιου της τουρκιας στην αμερικη,στειλατε τον Αρχιεπισκοπο Ελπιδοφορο,παρουσια του τουρκου προεδρου και του τουρκοκυπριου ψευδοπροεδρου,στα σημερινα θυρανοιξια του Αγιου Νικολαου παρεστη ο Ερντογαν η ο ταταρ;
  Ασπαζομενος την δεξια υμων ,ευχομαι υμας καλη επιστροφη στην Κωνπολη!!
  Αναψτε και ενα κερι στην Αγια Σοφιά,στα ονειρα σας εννοώ!!
  “Απ εξω απ τον χορο,πολλα τραγουδια ξερει”
  Εξω καναρίνια,μεσα στρουθια μονάζοντα επι δωματος,Γιαννη Τσαρούχη,τα προβλεψες ολα στο βιβλιο σου” ως στρουθιον μοναζον επι δώματος” εκδοσεις Καστανιωτη,Αθηνα 1987!!!!

 3. Ελεος!στελιος!!!!!!

  - Edit

  Απαντήστε

  Ολες οι Εκκλησιες ανηκουν πνευματικα και διοικητικα σε καποιες Αυτοκεφαλες Εκκλησιες η σε καποιο Πατριαρχειο!!
  Διοικητικα και πνευματικα καποιες καπου ανηκουν!
  Οικονομικα ομως που ανηκουν;
  Ακουστε εσεις οι επικεφαλης των Αυτοκεφαλων Εκκλησιων και των Πατριαρχειων τα παρακατω και κατεβειτε απ το καλαμι των εγωισμων και των γήινων παθων σας και των εξαρτησεων σας!!
  Ολα γινονται για οικονομικους λογους και μονον!
  Τα στρατηγικα σας λαθη ειναι λαθη οικονομικων και μονον σχεδιασμων!!
  Ξεφυγατε ολοι απ τα χναρια του ανυπόδητου και πτωχου Ιησου,του μη εχοντος που την κεφαλην κλιναι!!
  Ανταλλασσετε τον Χριστο με τα χρηματα!!
  Το αντιφωνο του ορθρου της Μ.Πεμπτης τα λεει ο λ α !!
  ” έστησαν τα τριάκοντα αργύρια την τιμην του τετιμημενου”
  Που παει να πει με απλα λογια: κοστολόγησαν την τιμη του ατίμητου Χριστου ,του ανεκτιμητου σε τριαντα αργυρια!!
  Εσεις οι μεγαλοσχημοι και τον Σταυρο του Χριστου θα πουλουσατε για την κοσμικη σας δοξα!!
  Ευτυχως υπαρχουν μικροσχημοι,του κατωτερου και ανωτερου κληρου,Μοναχοι και Ιερεις που ,ως ο Σιμων ο Κυρηναιος,κουβαλανε με αγαπη και πονο τον Σταυρο Του και δεν τον παραδιδουν σε σας με τα ,εδω και δυο χιλιαδες χρονια,στρατηγικα σας λαθη,τις φαγωμαρες σας και τις ματαιοδοξιες σας!!
  Για σας ολους τους μεγαλοσχημους ο Χριστος βρισκεται στα ωμοφορια σας και οχι στην καρδια σας!!
  Και για να μην φανει πως αρνιεμαι και διαγραφω τον τριτο βαθμο Ιερωσυνης,εχω να πω τουτο: θεωρω τον Αγιο Ιωαννη τον Χρυσοστομο ,ως την μεγαλυτερη μορφη της Εκκλησιας,τον Μεγιστο των Πατριαρχων,ο οποιος απο υπερβολικη αγαπη στον ανθρωπο,στον απλό και αδολο ανθρωπο και αρνούμενος να ταυτιστει με αυτοκρατορισσες και πλουτη εφημερα και δοξαν κούφια και γηινη,παραιτηθηκε και πεθανε εξόριστος στα Κόμανα της Ποντικής( Πόντου)!
  Αυτο το απόσταγμα της Θεολογιας δεν το διδαχτηκατε στις θεολογικες σας σχολες;
  Με τις διενεξεις σας,τις φαγωμαρες σας και τα εγω σας μαλλον σπουδασατε την θολολογία και οχι την Θεολογια!!
  Στα θυρανοίξια και στις φιέστες πρώτοι,στα” θυρακλείσια “της Αγιας Σοφιάς….ουτε κουβεντα!!
  Το 537μ.χ εγιναν τα θυρανοίξια της Αγιας Σοφίας και πριν απο δυο χρονια εκλεισε η πορτα του Μεγαλου Μοναστηριου και σεις ολοι ,ολοι των πρεσβυγενων πατριαρχειων,των αλλων πατριαρχειων,των Αυτοκεφαλων Εκκλησιων τι κανατε;
  ” στήσατε τα τριακοντα αργύρια την τιμή της τετιμηνενης Αγίας Σοφίας;”
  Ο Χρυσοστομος Σμυρνης εδωσε αίμα και έλαβε Πνευμα,εσεις δε δινετε τιποτα,ουτε τα προσχηματα κρατατε,ουτε μια διαμαρτυρια και δεν θα λαβετε τιποτα!!
  Φαγωθειτε πιο πολυ μεχρι και η πιο μικρη Εκκλησια στην Τουρκια γινει τζαμί!!
  Δεν πιστευω τωρα που αποπερατωθηκαν οι εργασιες στην Παναγια Σουμελα…ο ερντογαν να…..” θου Κυριε.. ”
  Σκασίλα σας μεγαλη;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.