Επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το Μέτρο των Νέων Γεωργών



Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το Μέτρο των Νέων Γεωργών ζητάει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ., με σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό.

Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

με αφορμή δημοσίευμα ηλεκτρονικής εφημερίδας που αφορά την πρόθεση του Υπ.Α.Α.Τ. για την κατανομή των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης, στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενόψει της πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό και την ανησυχία μας για την άδικη μεταχείριση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην εν λόγω κατανομή, δεδομένου ότι:

1. Ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ορθώς αυξάνεται κατά 68% σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση του (από 250 εκ. € σε 420 εκ. €), η κατανομή των κονδυλίων κατά Περιφέρεια δεν ακολουθεί αναλογικά την ίδια αύξηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα κονδύλια φαίνεται να αυξάνονται μόλις κατά 36% (από 16.856.000 € σε 22.912.600 €) όταν σε άλλες Περιφέρειες υπάρχουν αυξήσεις κονδυλίων της τάξης του 946% (Περιφέρειας Αττικής), του 539% (Περιφέρεια Νότιου Αιγαίο) και του 220% (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας)!

2. Στην κατανομή των κονδυλίων δεν έχει ληφθεί επ’ ουδενί υπόψη, η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος, λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης για απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα για ενεργειακή χρήση και από βιομηχανίες έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υφίσταται μακράν, τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης.

Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας να είναι ο μοναδικός τομέας που αυτή την ώρα μπορεί να προσφέρει διέξοδο απασχόλησης σε χιλιάδες νέους της Περιφέρειας.

3. Δεν λήφθηκε υπόψη το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της προηγούμενης πρόσκλησης του προγράμματος, που είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση του συνόλου του προϋπολογισμού που διατέθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειωτέον, ότι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των νέων αγροτών στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, οι δε αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1000.

4. Με τη συγκεκριμένη κατανομή κονδυλίων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται ανακόλουθο ως προς την πρόθεσή του για συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης, η οποία εκφράστηκε:

– με σχετική προδημοσίευση στις 3/11/2020, προτιθέμενο να προκηρύξει εντός του 2021 το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», αποκλειστικά για υποψηφίους με μόνιμη κατοικία τις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπαναχωρώντας τελικά ως προς την αρχική του απόφαση.

– στη Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ, με πρόθεση συνεργασίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ 2014-2020 με τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – ΕΣΔΙΜ

Κ. Υπουργέ,

έχοντας υπόψη τα παραπάνω, μετ’ επιτάσεως ζητάμε την αύξηση των πόρων του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε τουλάχιστον 40 εκ €. Η αύξηση είναι επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η ανακολουθία στην εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού για την ανάκαμψη της οικονομίας της Περιφέρειας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και σε βάθος οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση ή συνεργασία επί του θέματος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
της Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Δ.Μ.
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.