Με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα η εκδήλωση του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του νέου μουσείου-μνημείου στο Νεστόριο Καστοριάς στις 31 Οκτωβρίου



Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του νέου μουσείου-μνημείου στο Νεστόριο Καστοριάς στις 31 Οκτώβρη, στις 11:30, με ομιλητή το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Το Μνημείο – Μουσείο του ΚΚΕ στο Νεστόριο αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στο δίκτυο μουσείων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή Γράμμου-Βίτσι-Σμόλικα, μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας και απόδοσης φόρου τιμής σε όσους έδωσαν με αυταπάρνηση – ακόμα και δίνοντας τη ζωή τους – τη μάχη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στο βουνό και στις πόλεις, στην παρανομία και στην πολιτική προσφυγιά.

Η ευρύτερη περιοχή φιλοδοξούμε να αποτελέσει φάρο έμπνευσης για τις νέες γενιές κομμουνιστών, «ανοιχτή» πηγή ιστορικών διδαγμάτων για το λαό της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. Ενα σημαντικό τμήμα αυτού του δικτύου εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα βουνά όπου γράφτηκαν μερικές από τις λαμπρότερες σελίδες του αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή (ιταλική, γερμανική, βουλγαρική) στα έτη 1941 – 1944, όπως και της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αναμετρήθηκε με τον αστικό στρατό, απειλώντας την καπιταλιστική εξουσία.

Το Μνημείο – Μουσείο στο Νεστόριο έγινε πραγματικότητα χάρη στην εθελοντική προσφορά δεκάδων συντρόφων, φίλων του ΚΚΕ, των κατοίκων της περιοχής σε εργασία και οικονομική στήριξη, καθώς επίσης και με την υποστήριξη του δήμου Νεστορίου. 

Ο χώρος, το οίκημα του Μουσείου είναι προσφορά του φίλου του Κόμματος Χάρη Τουτούνη, που έζησε εκεί με τους αγωνιστές γονείς του, στη μνήμη των οποίων έχει αφιερώσει αυτή την πρωτοβουλία. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του Μουσείου, ιδιαίτερα το Χρήστο Τουτούνη.

Ο τρόπος κατασκευής του Μουσείου θα αναδείξει τους εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα τόσο του Νεστορίου όσο και των γύρω χωριών που θα κοσμούν την πρόσοψη του κτιρίου, με πάνω από 500 ονόματα, καθώς και τη δράση του Κόμματος στην Κατοχή και την Αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

Η περιήγηση, μέσα από ένα πλήθος ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ,  θα προβάλλει συνολικά την δράση του ΚΚΕ για την οργάνωση της Αντίστασης, ειδικότερα τον αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, και την ειδική προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου, θα συνεχίζει με την περίοδο της Απελευθέρωσης και της τρομοκρατίας κατά των λαϊκών αγωνιστών, τη συγκρότηση του νέου αντάρτικου, του ΔΣΕ, τις μάχες και θα κλείνει με την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς.

Σε μία επιφάνεια  θα εμφανίζονται πανοραμικά οι ψηλές κορφές του Γράμμου και παράλληλα θα ξετυλίγονται μέσα από ειδικές κατασκευές στιγμιότυπα από κορυφαίες στιγμές της μεγάλης μάχης στον Γράμμο το καλοκαίρι του 1948. Θα παρουσιάζεται συμβολικά η μεγάλη πολιτική – ιδεολογική δουλειά που γινόταν μέσα στις γραμμές του Λαϊκού Στρατού. Θα υπάρχουν άλλοι χάρτες με απεικόνιση των δυνάμεων στις διάφορες φάσεις του αγώνα, τις οχυρώσεις και τις διαδρομές στο βουνό, ο Ορκος του μαχητή του ΔΣΕ. Ταυτόχρονα, θα γίνεται σύντομη παρουσίαση του δικτύου μνημείων – μουσείων στην ευρύτερη περιοχή και των εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, θα υπάρχουν κειμήλια και ντοκουμέντα και ένα ξεχωριστό έκθεμα – έκπληξη, αποτύπω-μα της ηρωικής εποχής, δείγμα των δεσμών του αντάρτικου με τους κατοίκους της περιοχής.

Το ΚΚΕ, μέσα από την πορεία του, τιμά και υπερασπίζεται την ιστορία του. Δεν την αντιμετωπίζει όμως «μουσειακά», αλλά μελετά και βγάζει συμπεράσματα από αυτήν, θωρακίζει και εμπλουτίζει την επαναστατική του στρατηγική. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, αναμετριέται στα ίσα με το στρατηγικό του αντίπαλο. 

Όπως πάντα, έτσι και τώρα, τόσο τα καλέσματα για «εθνική ομοψυχία», όσο και ο ωμός αντικομουνισμός, η αύξηση της καταστολής, η αξιοποίηση φασιστικών ομάδων για να καμφθεί η αγωνιστική δράση, αποτελούν τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού που προμηνύει την ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, την άνοδο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η προσπάθεια των επιτελείων της αστικής τάξης να πείσει ότι σε αυτή τη ζωή βρισκόμαστε στην «ίδια βάρκα», εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, πάει χέρι χέρι με την άνοδο της βαθιάς αντιδραστικοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος, της έντασης της καταστολής, της «ποινικοποίησης» του αγώνα και του ριζοσπαστισμού, έτσι ώστε ο λαός και να φορτώνεται στις πλάτες του τις συνέπειες της δικιάς τους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, να θυσιάζει τα δικαιώματα του και τις σύγχρονες ανάγκες για τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να μη σηκώσει κεφάλι.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι νέες γενιές βλέπουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν με τις δυνατότητες που προσφέρει ο 21ος αιώνας, καλούμε ιδιαίτερα τη νεολαία να προβληματιστεί, να διδαχθεί από την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο  λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας. 

Οι αγώνες του λαού μας, διδάσκουν πως είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, την αστική τάξη, που θυσιάζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, για τα κέρδη της. Και τότε, οι χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες αναμετρήθηκαν με τον ίδιο αντίπαλο του σήμερα για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Εμπνεόμαστε για τις νέες μάχες. Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, βγαίνοντας από το πρόσφατο 21ο Συνέδριο του πιο δυνατό και ατσαλωμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, ρεαλιστικός και επίκαιρος.

Το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να διαμορφωθούν εστίες αντίστασης γύρω από όλα τα κρίσιμα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, όπως είναι η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, με αιχμή την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και η διαμόρφωση του λεγόμενου «νέου ΕΣΥ», η ακρίβεια και η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, οι τραγικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και η πολιτική που αντιμετωπίζει την ενέργεια και τη θέρμανση ως εμπόρευμα,  η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή. Σε όλα αυτά τα μέτωπα το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και σύντομο καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα. 

Οι Κομματικές Οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου. 

Λεωφορεία για το Νεστόριο προγραμματίζεται να δρομολογηθούν το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από: Γρεβενά (αναχώρηση από τη λαχαναγορά στις 9 π.μ.), Καστοριά (από τον «Μασούτη» στις 9.30 π.μ.), Αμύνταιο (από την πλατεία στις 8.30 π.μ.), Φλώρινα (από τα ΚΤΕΛ στις 8 π.μ.), Πτολεμαΐδα (από το δημαρχείο στις 8.30 π.μ.), Σέρβια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ.), Κοζάνη (από την κεντρική πλατεία στις 8.30 π.μ.), Σιάτιστα (από την Μπάρα στις 9.30 π.μ.).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.