Το σκόρδο και οι ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες – Του Γεωπόνου Σταύρου Καπλάνογλου


 

Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Σκόρδο (επιστημονική ονομασία: Allium sativum, Άλλιον το ήμερον) είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

– Καρδιαγγειακή υγεία
Συμβάλει στη μείωση του κίνδυνου καρδιακής προσβολής καθώς και στη μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου.Αυτές οι πολυάριθμες ευεργετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις του σκόρδου, οφείλονται όχι μόνο στις περιέχει θειούχες ενώσεις και την βιταμίνη C, τη βιταμίνη Β6, το σελήνιο και το μαγγάνιο.

– Αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό και αντιικό
Έχει αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιική δράση: ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
Έτσι, το σκόρδο μπορεί να περιγραφεί ως ένα τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του Diabetes mellitus,σακχαρώδη διαβήτη.

– Πόνοι

Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

– Λοιμώξεις
Το σκόρδο είναι αποτελεσματικό όχι μόνο εις βάρος των κοινών λοιμώξεων, όπως κρυολογήματα και γρίπη, αλλά και κατά ισχυρών παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του σταφυλόκοκκου και των βακτηρίων της αλλαντίασης.
– Είναι Αντικαρκινικό.

Χάρη στις αντισηπτικές για τα έντερα ικανότητες του, λειτουργεί και ενάντια πολλών μορφών καρκίνου του οργανισμού.
Βελτιώνει τον μεταβολισμό του σιδήρου.
– Είναι τονωτικό

Για την καρδιά, τις ταχυκαρδίες, αγγειακούς σπασμούς, κυκλοφορικές ανωμαλίες, αιμορροΐδες, αρτηριοσκλήρωση, υπερπηκτικότητα του αίματος..
– Είναι αντισκληρωτικό: που διαλύει το ουρικό οξύ και τους κιρσούς.
– Είναι σπασμολυτικό: σε άσθμα, κοκίτη κ.α.
– Είναι αντιφυσητικό: ελαττώνει τον τυμπανισμό, διώχνει τα αέρια από το στομάχι και τα έντερα.
– Είναι αντιδιαβητικό: ρυθμίζει την ποσότητα της .
– Είναι ανθελμινθικό: για τα παράσιτα των εντέρων.
– Είναι διουρητικό: πολύτιμο σε ολιγουρία, υδρωπικία.

– Έντομα
Σε τσιμπήματα από έντομα, σφήκες, μέλισσες κ.α. ,βγάζουμε το κεντρί και αλείφουμε την πληγή με κοπανισμένο σκόρδο.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Στην κατανάλωσή του πρέπει να υπάρχει μέτρο, γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.
Δεν συστήνεται σε άτομα με χαμηλή πίεση, γιατί μπορεί να προκαλέσει έντονες ζαλάδες
– Πεπτικό Σύστημα
Η υπερβολική χρήση ωμού σκόρδου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ρέψιμο, φούσκωμα, δυσοσμία στόματος, να καταστρέψει τα ωφέλημα βακτήρια του πεπτικού συστήματος,

Μπορεί να προκαλέσει καψίματα και φλεγμονές στο έντερο και στο στομάχι, να δημιουργήσει έλκος στομάχου, να δημιουργήσει τοξικότητα και διόγκωση στο συκώτι και ναυτία
– Αναπνευστικό σύστημα
Μπορεί να προκαλέσει άσθμα και να προκαλέσει φλεγμονές και καψίματα στις βλεννογόνους μεμβράνες επαλείφοντας τον λάρυγγα.
Προκαλεί σε όσους το τρώνε, μία έντονη οσμή που μπορεί να είναι δυσάρεστη και ενοχλητική

στους γύρω.
– Νευρικό σύστημα
Σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παραπληγία. Εάν καταναλώνετε πολύ ωμό μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο.
– Μέταλλα
Μπορεί να αδειάσει το ασβέστιο από τον οργανισμό.
– Αιματολογικά
Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, λόγω της αντιπηκτικής του δράσης
– Σεξουαλικό σύστημα
Μπορεί να προκαλέσει άμβλωση, να διαταράξει την έμμηνο ρύση και να προκαλέσει ενεργοποίηση της μήτρας
– Γαλουχία
Βλάπτει τις γυναίκες όταν θηλάζουν, μεταβάλλει την οσμή στο γάλα με συνέπεια να επηρεάζει το χρόνο θηλασμού του παιδιού

– Σπέρμα
Ενώ σε κανονική χρήση του σκόρδου έχουμε θετική επίδραση στην παραγωγή σπέρματος ,σε υπερβολικές δόσεις ωμού σκόρδου αναστέλλει την παραγωγή σπέρματος και μπορεί να προκαλέσει προσωρινή στείρωση.
– Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων
Η αλληλεπίδραση μπορεί να υπάρξει με την κατανάλωση σκόρδου και την σύγχρονη χορήγηση κάποιων φαρμάκων

ΠΡΟΣΟΧΗ

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάθε φαρμακευτική χρήση βοτάνων , ,κάθε ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στην χρήση των βοτάνων και των χημικών φαρμάκων .

Η κατάχρηση της κατανάλωσης δημιουργεί προβλήματα.

Η δημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

 

loading…


 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.