Μετά την παράσταση: Τα γεγονότα (του Ντέιβιντ Γκρεγκ) – Γράφει η Ιωάννα Γκουτζιαμάνη



Η τέχνη και το τέρας

Μέσα στη δίνη των γεγονότων του καιρού μας, το τέρας του φασισμού λυσσασμένο σπέρνει το μίσος και το θάνατο. Ο κόσμος παρακολουθεί ζαλισμένος, αδυνατεί να κατανοήσει. Ένα πελώριο γιατί πλανάται.

Μια δασκάλα τολμά να δει το τέρας κατάματα και ορθώνει την ανθρωπιά για να το απομαγνητίσει. Δυο ικανοί ηθοποιοί στη σκηνή σηκώνουν το βάρος μιας ταραγμένης κοινωνίας. Μια κυρία του θεάτρου, η Αγλαΐα Παππά, η δασκάλα του έργου, ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα στην ευαισθησία και τη σκληράδα. Ο Φοίβος Παπακώστας, ο νέος που υπερασπίζεται με πάθος την καθαρότητα της φυλής του, μεταμορφώνεται αυτοστιγμεί με εκπληκτική δύναμη σε μια μεγάλη γκάμα χαρακτήρων.

Οι δυο τους μπαίνουν σε ένα παιχνίδι δυνατό ως την άκρη της ψυχικής ισορροπίας, με ένα μοναδικό συνταίριασμα του παλιού και του νέου σε ηλικία και με κορυφαίες ερμηνείες.

Η παράσταση φέρνει την υπογραφή του νεαρού σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου, που έστησε τον καμβά, πάνω στον οποίο δούλεψε όλη η ομάδα.

Δίπλα του βοηθός σκηνοθέτη ο Κοσμάς Κότσι, τριτοετής σπουδαστής του Εθνικού θεάτρου και παιδί της ομάδας Ταξιδευτές του θεάτρου.

Είναι οι νέοι που βγαίνουν πάνω από την καταχνιά και ανοίγουν το δρόμο με νέες ιδέες, με τη δική τους δυναμική.
Το τέρας του φασισμού αντιμάχεται τον ανθρωπισμό και την τέχνη. Το κοινό είναι ο τρίτος παίκτης στον οποίο απευθύνονται η τέχνη και το τέρας. Από εμάς εξαρτάται με ποιον θα πάμε.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή πλαισιωμένη από τοπικές χορωδίες και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προσφέρουν στην πόλη μια μοναδική ευκαιρία να δούμε καλό θέατρο και είναι αυτό το αντίβαρο στην παραζάλη των γεγονότων της τηλεόρασης και στο μίσος του φασισμού.

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.