Ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή για τις αδιάθετες ποσότητες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο Βόιο Κοζάνης



Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αδιάθετες ποσότητες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο Βόιο Κοζάνης»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, το Προεδρείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης αποκαλύπτει ότι, επί τριετία, παραμένει αδιάθετη μια ποσότητα 20 τόνων αιθέριου ελαίου λεβάντας. Αυτή η αδιάθετη ποσότητα προέκυψε εξ’ αιτίας της διακίνησης φθηνότερης και ποιοτικά χαμηλότερης παραγόμενης ποσότητας αντίστοιχου προϊόντος από την Βουλγαρία, η οποία, σε μια τριετία, ώθησε σε μείωση της αξίας της την λεβάντα του Βοΐου της Κοζάνης κατά 70%. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η σταδιακή εκρίζωση της λεβάντας στην περιοχή (ήδη το ποσοστό κυμαίνεται στο 20%), λόγω του ότι δεν καλύπτονται τα κόστη παραγωγής του εν λόγω προϊόντος, εξαιτίας της αδυναμίας του να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο προϊόν της Βουλγαρίας.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο ότι το ποιοτικότερο αιθέριο έλαιο λεβάντας Βοΐου (εξαιτίας των 700-900 μ. υψομέτρου) αναμιγνύεται με το βουλγάρικο για να βελτιωθεί η ποιότητα του τελευταίου. Συνεπώς, τίθεται και θέμα νοθείας. Για να αποτραπεί η τελευταία, όμως, θα πρέπει να αναγνωριστεί, αφενός, η ποιότητα της λεβάντας Κοζάνης, ως ξεχωριστό Προϊόν Άριστης Ποιότητας, και αφετέρου, δια αυτής της αναγνώρισης, να συγκρατηθεί η τιμή της σε τέτοια επίπεδα, ώστε στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον να θεωρείται προϊόν ικανό να καλύψει από πλευράς βιώσιμης κερδοφορίας τους παραγωγούς του στο Βόιο της Κοζάνης.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες επείγουσες ενέργειες, προκειμένου, αφενός, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ως άνω αδιάθετης ποσότητας του αιθέριου ελαίου στο Βόιο της Κοζάνης, και αφετέρου, να αναγνωριστεί και να χαρακτηριστεί το εν λόγω προϊόν ως Προϊόν Άριστης Ποιότητας και «ΠΟΠ/ΠΓΕ»;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.