Ποιες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας;



Υπάρχουν παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας; Και αν ναι, πώς αντιμετωπίζονται; 

Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που ενώ κάνουν προσπάθειες για παιδί, φαίνεται πως δε φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος άγχους, καθώς πολλές φορές μπορεί η λύση να είναι πολύ απλή. 

Υπάρχουν κάποιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα και με την κατάλληλη θεραπεία κάθε πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι παθήσεις και πώς αντιμετωπίζονται; 

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ενδοκρινική διαταραχή και είναι αρκετά συνηθισμένη μεταξύ γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και παρουσιάζεται στο 5-10% του γυναικείου πληθυσμού. Οι γυναίκες που έχουν  σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχουν σπάνιες ή παρατεταμένες περιόδους ή υπερβολικά επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). 

Βασικό χαρακτηριστικό των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ότι εξαιτίας της διαταραχής των ορμονών, δε γίνεται η απελευθέρωση του ωαρίου από το ωοθυλάκιο ή αυτό συμβαίνει σπάνια. Οι ωοθήκες διογκώνονται και γεμίζουν με πολύ μικρές κύστες. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι πολυκυστικές ωοθήκες θεωρούνται μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας. Τα ακριβή αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών παραμένουν άγνωστα. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, ακμή, αλωπεκία, αυξημένη τριχοφυΐα ή τριχόπτωση και αύξηση του βάρους. 

Η θεραπεία που ακολουθείται κάθε φορά εξαρτάται από τα συμπτώματα. Η αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται κυρίως με αλλαγή διατροφής αλλά και λήψη ορμονικών σκευασμάτων, τα οποία ελαττώνουν την παραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες. Για να βελτιωθεί η γονιμότητα και να περιοριστούν τα κλινικά σημεία της υπερανδρογοναιμίας, ο ιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή (μετφορμίνη, κλομιφένη, γοναδοτροφίνες).

Ινομυώματα Μήτρας

Όλο και περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν πως έχουν ινομυώματα μήτρας. Πρόκειται για μία αρκετά συχνή πάθηση που εκδηλώνεται στο 20 – 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στην ουσία τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα τους, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν εντός της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή στο τοίχωμά της.

Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι: διαταραχές περιόδου, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα, καθώς σε περιπτώσεις που τα ινομυώματα αναπτύσσονται στο ενδομήτριο, εμποδίζουν συχνά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού. Μπορεί να ακολουθηθεί μία συντηρητική φαρμακευτική αγωγή ή για πιο άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα προτιμάται η ινομυωματεκτομή. Αποτελεί την καλύτερη κι ασφαλέστερη μέθοδο για γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον. 

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση αποτελεί μία αρκετά επώδυνη κατάσταση που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών. Βασικό χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι αντί να αναπτυχθεί ιστός στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), δημιουργείται σε μια θέση έξω από την κοιλότητα της μήτρας (π.χ. ωοθήκες, επιφάνεια μήτρας, έντερο, κοιλιακό τοίχωμα, άλλα όργανα). Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί ή και να σπάσει, οδηγώντας σε πόνο και τελικά σχηματισμό ουλής. 

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι διαταραχές στην έμμηνο ρύση, βαριά περίοδος, πυελικός πόνος, πόνος κατά την σεξουαλική πράξη, προβλήματα στο έντερο, μεσοπερίοδοι

και προβλήματα γονιμότητας. Η επέμβαση είναι η μόνη σίγουρη μέθοδος που θα διαγνώσει το πρόβλημα σε βάθος και θα το διορθώσει επιτόπου. Η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε δύο ειδών επεμβάσεις. Την λαπαροσκόπηση, η οποία επιλέγεται σε μικρές εκτάσεις ενδομητρίωσης και είναι μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος με πολύ καλά αποτελέσματα. Την λαπαροτομία (υστερεκτομή), η οποία είναι ολοκληρωμένη λύση για μεγάλες συμφύσεις και εκτεταμένη ενδομητρίωση. Αυτή η μέθοδος επιλέγεται όταν η γυναίκα είναι άνω των 45 ετών και δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη.

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αθήνα Βόλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.