Ανακοινώσεις Σωματείων για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις



Το ΕΚΝΚ συμμετέχει στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 17/10 και ώρα 5μ.μ) και προκηρύσσει στάση εργασίας για την Τρίτη 19/10 από 12 – 3μ.μ

Αποφασίζοντας, στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης, τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Κυριακή 17/10 στην Πτολεμαΐδα αλλά και στην πραγματοποίηση στάσης εργασίας στις 19 Οκτωβρίου (ημέρα που έχει προγραμματισθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), το ΕΚΝΚ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που είναι ενταγμένα στη δύναμή του, εκφράζουν ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Με οδηγό πάντα το συμφέρων των εργαζομένων, των καταναλωτών, της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της Επιχείρησης το ΕΚΝΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να ενώσει τη φωνή του ενάντια σε μία κατάσταση η οποία θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην περιοχή μας η οποία βρίσκεται ακόμα  στη δίνη της κρίσης, του covid, της απολιγνιτοποίησης, της ανεργίας. 

Καλούμε σε συμμετοχή τόσο στο Συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ ΔΗΕ όσο και στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει το ΕΚΝΚ, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουμε δυσμενέστερες εξελίξεις, σε μία προσπάθεια να βάλουμε τέλος στο ντόμινο των αρνητικών καταστάσεων που ταλανίζουν τον τόπο μας. 

Γραφείο Τύπου 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

ΡΕΥΜΑ-ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΘΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες

Τι είδαμε από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

Ακριβότερο ρεύμα, διάλυση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, εργολαβοποίηση, αβεβαιότητα με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής, κλείσιμο σταθμών και ορυχείων, απολιγνιτοποίηση, ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. 

Όλες οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’90 ακολούθησαν πιστά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτό κάνουν και τώρα. Προωθούν τη Νέα Πράσινη Συμφωνία (new green deal) που είναι στην πραγματικότητα ο νέος δρόμος για να εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη οι πολυεθνικές πάντα με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος αφού οι «πράσινες» επενδύσεις τους έχουν κριτήριο την κερδοφορία και όχι τις λαϊκές ανάγκες. 

Όλο αυτό το διάστημα είδαμε την τοπική διοίκηση, συνδικαλιστικές ηγεσίες, αστικά κόμματα και φορείς να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων και του τόπου μας. 

Τους γυρίζουμε την πλάτη.

Συμπαρατασσόμαστε με τα ταξικά σωματεία, τις δυνάμεις που δεν στήριξαν αυτές τις επιλογές. Που βρέθηκαν απέναντι από την πρώτη στιγμή. 

Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Σωματείων και φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και καλούμε όλες τις γυναίκες μέσα από τους φορείς τους να κάνουν το ίδιο. 

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την Κυριακή 17 Οκτώβριου με προσυγκέντρωση στις 16:30μμ στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας.

Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται! 

Η περιοχή μας πρέπει να έχει και παρόν και μέλλον! 

Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές!


Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ που απεργούν την Τρίτη 19 Οκτώβρη.

    Το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., με την μορφή της αύξησης κεφαλαίου χωρίς την συμμετοχή του Δημοσίου, παράλληλα με την απολιγνιτοποίηση, αποτελεί ένα νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. Είναι ένα ακόμα βήμα στην πολιτική της απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε βήμα σε αυτή την πορεία κερδισμένοι έβγαιναν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός.   

    Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι ξέχωρες από όλα τα δινά που περνάει ο λαός. Μαζί με τη πανδημία που καλπάζει και εδώ στη περιοχής μας έρχονται να κουμπώσουν οι αυξήσεις σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος

    Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που δουλεύουμε με 4ωρα και 6ωρα, Κυριακές, black Friday, λευκές νύχτες ζούμε από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση και τον πλούτο που συγκεντρώνουν μία χούφτα μεγάλοι όμιλοι του κλάδου από τον δικό μας τον ιδρώτα. 

    Με τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης που τρέχει αλλά και τις εξελίξεις με την τηλεθέρμανση που προβλέπετε αύξηση της τιμής της και τιε τιμές του ρεύματος που επίσης αυξάνονται η ζωή μας θα γίνει κόλαση.

    Παίρνουμε θέση δίπλα στου εργαζόμενους της ΔΕΗ μόνιμους, εργολαβικούς και 8μηνίτες.     Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ τη Κυριακή 17 Οκτώβρη και στη προσυγκέντρωση του ΣΕΕΕΝ στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας στις 4:30μμ    


ΣΕΕΕΝ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., με την μορφή της αύξησης κεφαλαίου χωρίς την συμμετοχή του Δημοσίου, παράλληλα με την απολιγνιτοποίηση, αποτελεί ένα νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. Είναι ένα ακόμα βήμα στην πολιτική της απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε βήμα σε αυτή την πορεία κερδισμένοι έβγαιναν οι επιχειρηματικοί όμιλοι αι χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν πιστά και απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι που του αναλογούσε στην υπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας. 

Την ουσιαστικότερη στήριξη όμως σε αυτή την πολιτική την έδωσαν οι εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ που ανέλαβαν το ρόλο του δούρειου ίππου στο κίνημα των εργαζόμενων όχι μόνο για να κάμψουν τι αντιδράσεις των εργαζόμενων αλλά να τους κάνουν και υπερασπιστές της πολιτικής αυτής, υπερασπιζόμενοι την εργοδοσία και καλλιεργώντας την αντίληψη, ότι από τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε θα δουν όφελος και οι εργαζόμενοι. Επίσης έβαλαν εμπόδια με τη στάση τους και τα συντεχνιακά αιτήματα, στην κοινή συμπόρευση εργαζόμενων άλλων κλάδων και του λαού με την ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού. Κάθε βήμα στην απελευθέρωση, στην ιδιωτικοποίηση είχε την σφραγίδα τους.. 

 

 


 

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ

Όλοι οι υπερασπιστές της απελευθέρωσης του κλάδου της ενέργειας μας έλεγαν ότι ο ανταγωνισμός θα έφερνε μείωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα δημιουργούνταν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας κ.α. Τι δείχνει όμως η πραγματικότητα μετά την προώθηση αυτής της πολιτικής: 

  • Τετραπλασιασμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά – νοικοκυριά. Αύξηση του ποσοστού ενεργειακής φτώχειας του λαού. 
  • Αύξηση της ανεργίας. Επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) με μισθούς πείνας χωρίς Σ.Σ.Ε. Συνεχής περιορισμός των δικαιωμάτων του μόνιμου προσωπικού. Χειροτέρευση των μέτρων υγείας και ασφάλειας κ.α.
  • Μεγαλύτερη εκμετάλλευση και  καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις μετεγκαταστάσεις.

Αποδείχτηκε ότι όσο ο κλάδος της ενέργειας θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος τόσο περισσότερα θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όπως και στο νέο βήμα στην ιδιωτικοποίησης.

Κερδισμένοι θα βγουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ Α.Ε. που θα δουν τα κέρδη τους να αυγατίζουν από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και τις επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Α.Ε προβλέπει 5δίς ευρώ μέχρι το 2026. (περίπου ένας νέος «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5» κάθε χρόνο). Θα μπουκώσουν από τις χρηματοδοτήσεις των ταμείων πράσινης μετάβασης, θα βάλουν χέρι στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, θα αξιοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις.   

  • Χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δεχτούν νέο χτύπημα στα δικαιώματα τους. Μετά την μεγάλη αύξηση της ανεργίας που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση θα επεκταθούν οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας και άθλιες εργασιακές συνθήκες. Θα χτυπηθούν πιο αποφασιστικά τα δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού. Θα προωθηθούν τα μέτρα που προέβλεπε τα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε, όπως κατάργηση της μονιμότητας, η αξιολόγηση που στόχο έχει την μείωση μισθών και την μετατροπή τους σε πειθήνια εργαλεία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το προσωπικό. Θα αξιοποιηθεί ο νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη για κατάργηση του 8ωρου και την καταστρατήγηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Χαμένος θα βγει ο λαός που θα δει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται. Ήδη έχουν ανακοινωθεί νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια. Τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. θα πιέσουν για μεγάλες αυξήσεις στην τηλεθέρμανση μιας και η ΔΕΗ Α.Ε θα είναι ο μοναδικός πάροχος θερμικής ενέργειας. Ήδη τα σχέδια προβλέπουν αύξηση της τιμής της 150%. Όλα αυτά θα εντείνουν την ενεργειακή φτώχια των εργαζόμενων και του λαού. 
  • Μπαίνουν σε κίνδυνο οι μετεγκαταστάσεις που εκκρεμούν και η αποκατάσταση εδαφών στα ορυχεία θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά με κριτήριο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Δεν υπάρχει χρόνος γι’ άλλες αυταπάτες. Παίρνουμε την οργάνωση του αγώνα στα χέρια μας. Κάθε βάρδια, κάθε συνεργείο με συλλογικές διαδικασίες να γίνει πυρήνας οργάνωσης του αγώνα.

Μη  ακούς τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που για μια ακόμα φορά προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν ρίχνοντας τυράκια για να αποσπάσουν την ανοχή σου. Αυτοί που λένε ότι τώρα που θα είναι ιδιωτική εταιρεία η ΔΕΗ Α.Ε θα δικαιούσαι δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα κρύβουν την συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα σου. Όποια αύξηση κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες. Θέλουν να σε κάνουν συμμέτοχο στη σφαγή σου διεκδικώντας χειρότερους όρους. Υπάρχει πείρα από τους μισθούς πείνας και τα κλεμμένα δώρα στους εργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε.  

Σου λένε ότι τώρα με τον ιδιώτη θα υπάρχει ενδιαφέρον για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων αφού αυτό θα εξυπηρετεί τα κέρδη τους καλλιεργώντας αυταπάτες και στους συμβασιούχους εργαζόμενους (οχταμηνίτες, εργολαβικούς) ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για κάποια χρόνια ακόμα. Ακόμα και να υπάρξει παράταση αυτό δεν θα γίνει με κριτήριο τις δικές σου ανάγκες. Με λιγνίτη η όχι η επίθεση στα δικαιώματα σου θα είναι ίδια. Τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και ικανοποίηση των αναγκών σου δεν συμβαδίζουν. Δεν είναι η επιλογή σου είτε ξεπατωμένος με μισθό πείνας στη ΔΕΗ είτε με επιδόματα φτώχιας σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.           

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του κοινού, ενωτικού, μαζικού αγώνα όλου του λαού ενάντια στην πολιτική που μας μαυρίζει τη ζωή. Εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, το σύνολο των εργαζόμενων, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, βιοπαλαιστές αγρότες, νεολαία και γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με τα σωματεία τους και τους φορείς τους να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας.  

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Η ΓΕΝΟΠ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΕΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΙΣ 4:30M.M. ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ  THN ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΣΤΙΣ 5:00Μ.Μ

Διεκδικούμε:

  • Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά λαϊκά – νοικοκυριά. Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμιά σκέψη για αύξηση της τιμής της. 
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε εργασίας για οχταμηνίτες και εργολαβικούς. Όχι στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζόμενων (αξιολόγηση, κατάργηση μονιμότητας κ.α.). Αυξήσεις στους μισθούς. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
  • Μέτρα προστασίας από την πανδημία. Να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι τα τεστ από τη τσέπη τους να αναλάβει η εργοδοσία και το κράτος. Ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά Ιατρεία). Καμία συζήτηση για συγχώνευση και κλείσιμο κλινικών.  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ Δ.Ε.Η./ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.ΟΠ./Δ.Ε.Η.-K.H.E.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤHΝ ΔΕΗ

Η διαπάλη για τον δημόσιο ή μη χαρακτήρα της ΔΕΗ, διαρκεί εδώ και δεκαετίες και πάμπολα κόμματα, πολιτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και κάθε λογής παράγοντες και παραγοντίσκοι, έχτισαν πραγματικά καριέρες και πλούτισαν πάνω στη βασική πηγή ποιοτικής ζωής, το ηλεκτρικό ρεύμα, που από την πρώτη του παραγωγή άλλαξε πραγματικά την εξέλιξη του κόσμου.

Σήμερα και μετά από την πρόωρη και βιαστική -όπως διαπιστώνεται- τεχνητή απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας (βλέπε δικαιώματα εκπομπών CO2) και τη μετάβαση σε μια αβέβαιη χρονικά περίοδο «εθνικής ενεργειακής ανασφάλειας», η ΔΕΗ Α.Ε. ευαγγελίζεται τον μετασχηματισμό της:

– Έχοντας ήδη απομακρυνθεί από τον υψηλά κερδοφόρο τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με την είσπραξη κάποιων εκατομμυρίων έναντι αυτού.

– Έχοντας ήδη αποβάλλει ουσιαστικά ως Εταιρεία τις υποχρεώσεις της ως ηλεκτροπαραγωγός στα Ενεργειακά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία περί άμεσης απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, συνεπώς και τα κόστη της ως υπόχρεος διενέργειας των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων τόσο στα εξοφλημένα, όσο και στα ήδη ανοικτά Ορυχεία της.

– Έχοντας ήδη διαθέσει το 49% της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ, με σταθερή προοπτική και κερδοφορία, προς επίτευξη του επενδυτικού της προγράμματος και δίχως με τα σημερινά δεδομένα να αλλάζει η εταιρική της διοίκηση (management).

– Έχοντας ήδη ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποφασισμένη τη συνειδητή υποχώρηση των βασικών μετόχων του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ), στην κατάσταση μετόχου μειοψηφίας με αυξημένα δικαιώματα (minority block).

Οι εν λόγω αναφορές, που είναι γνωστές πλέον σε όλους, παρότι επιφέρουν εισροή νέων κεφαλαίων στον Όμιλο, παρά ταύτα γίνονται δίχως οραματικό σχεδιασμό, αφού είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της επόμενης ημέρας (μετά τον λιγνίτη), για μια Επιχείρηση που αποστερείται βιαίως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σημαίνουν εταιρικό οικονομικό πλεονέκτημα, αναζητεί ξαφνικά τον μετασχηματισμό της μέσω αμφίβολων αγορών εταιρειών στη Βαλκάνια κ.λπ.

Επιπλέον και την ώρα που γίνονται όλα αυτά, θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να έχουν απαντηθεί ήδη από τη Διοίκηση του Ομίλου και το υπερκείμενο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΝ), τα ακόλουθα ενδεικτικά ερωτήματα:

– Ποιός διασφαλίζει την πιθανότητα, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, να μην υπάρξει πώληση ποσοστού από ΕΕΣΥΠ ή ΤΑΙΠΕΔ και διεκδίκηση του management της Εταιρείας από τους δυνητικούς επενδυτές και άλλους μετόχους, οπότε πλέον θα μιλάμε για άλλη Εταιρεία, με ενδεχόμενες άλλες στρατηγικές και επιχειρησιακά σχέδια;

– Γιατί καθυστερούν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και δράσεις περί της διατήρησης ενεργούς παρουσίας της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις αυτές, οδηγούν τόσο τις τεχνικές εταιρείες, όσο και τους εργαζόμενους των περιοχών αυτών που απασχολούνται στις δραστηριότητες της ΔΕΗ σε εργασιακή μετανάστευση, με ότι αυτό σημαίνει για την προοπτική των τοπικών κοινωνιών;

– Ποιά θα είναι η εξέλιξη των θυγατρικών Εταιρειών «Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΜΑΕ» & «Λιγνιτική Μελίτης ΜΑΕ», στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων απόσυρσης των λοιπών ΑΗΣ της μητρικής Εταιρείας;

– Γιατί δεν αποσαφηνίζεται τεχνικά, η γενικόλογη ακόμη αναφορά περί της μετατροπής του λιγνιτικού ΑΗΣ Πτολεμαϊδας V σε μονάδα φυσικού αερίου, που αφήνει αβεβαιότητες για το μέλλον της πιο ακριβής εθνικής ενεργειακής επένδυσης τα τελευταία χρόνια.

– Πώς εξηγείται η πρωτοφανής αύξηση των Γενικών Διευθύνσεων και των επακόλουθων υφιστάμενων δομών τους, με στελέχωση και από την «αγορά» μέσω ουσιαστικά αδιαφανών διαδικασιών, αναφορικά με τα προσόντα τους, την αποτελεσματικότητά τους και την «προκλητική» πολλές φορές ανέλιξή τους στην υπηρεσιακή ιεραρχία;

– Πώς δικαιολογείται η διαρκής και «άναρχη» αναζήτηση παροχής υπηρεσιών από Τρίτους και μάλιστα από υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν συνάψει συμβάσεις με την Εταιρεία, ως «Experts» στο υπηρεσιακό τους αντικείμενο, την ώρα που σειρά έμπειρων στελεχών της Επιχείρησης ουσιαστικά παραγκωνίζονται, υποβαθμίζονται και περιθωριοποιούνται στην εργασιακή τους καθημερινότητα;

Ως ΣΔΜ, σύμφωνα με τις διαχρονικές μας θέσεις και απόψεις επί των ζητημάτων της εκάστοτε στρατηγικής κατεύθυνσης της Επιχείρησης, είχαμε ακόμη και διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, αποφεύγοντας όμως κάθε φορά τους πειρασμούς των λαϊκισμών, των ανέξοδων δηλώσεων εξυπηρέτησης μικροσκοπιμοτήτων και απλής συνδικαλιστικής πρακτικής.

Έτσι, παρότι από τους διοικούντες επιχειρείται να εισέλθει «νέος αέρας μετασχηματισμού και φρέσκο χρήμα» στην Επιχείρηση, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για να αποκαθηλωθεί άρδην η επιτυχημένη διαδρομή και το εθνικό κεφάλαιο που αποτελεί μια Επιχείρηση του μεγέθους της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η εξυπηρέτηση πρόσκαιρων οικονομικών επιδιώξεων, με ταυτόχρονη όμως αλλοτρίωση του χαρακτήρα και του διαχρονικού οράματος μιας ιστορικής Επιχείρησης, που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους εκάστοτε επενδυτές, στα στελέχη και στο ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας, σαφέστερα όμως στην ελληνική κοινωνία, ότι το σήμα ΔΕΗ (με ή χωρίς την αστραπή), θα παραπέμπει πάντα στην εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θα αποπνέει αίσθημα σιγουριάς στον πολίτη.

Ωστόσο και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις στα ζητούμενα που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, όπως για την απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Επιχείρησης, δίχως συμμετοχή του Δημοσίου και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, τις προοπτικές του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη ευρύτερα, την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της ΔΕΗ, τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις για τον καταναλωτή, όπως και για τον Έλληνα πολίτη, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των οικονομικών στοιχείων, την πλήρη απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής με την οριστική απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ για την Τρίτη 19/10/2021.

Ο ΣΔΜ στηρίζει τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, με βασικό γνώμονα ότι οι όποιες επιλογές των Διοικήσεων, θα πρέπει να είναι οι βέλτιστες δυνατές τόσο για τις Εταιρείες, όσο και για τους εργαζομένους σε αυτές, αλλά και την κοινωνία συνολικότερα.


Συνάντηση Σωματείου « ΕΝΩΣΗ » με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης και το Σωματείο Εστίασης, για τις κινητοποιήσεις και το Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα.

Οι δύο φορείς κατά την συνάντηση μας εξέφρασαν την στήριξη τους για τον αγώνα που δίνουμε να παραμείνει η ΔΕΗ Δημόσια και πως μετά την Απολιγνιτοποίηση, υπάρχουν συνέπειες που τις βιώνουν στις επιχειρήσεις τους και θα υπάρχουν περαιτέρω επιπτώσεις, με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Τάχτηκαν υπέρ μας, υπέρ του αγώνα που δίνουμε, καλώντας τον κόσμο τους στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και ενώνει την φωνή της με τις φωνές των άλλων συλλόγων και φορέων, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και να μη χαθεί ο Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας και ρόλος της.

Θα είμαστε όλοι στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας, την Κυριακή 17-10-2021 και ώρα 17:00, γιατί η ΔΕΗ έδωσε πολλά στην κοινωνία και η κοινωνία έχει πλέον υποχρέωση να αγωνιστεί να την στηρίξει.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ–ΚΗΕ (Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ–ΚΗΕ)

Το Περιφερειακό γραφείο συμμετέχει και ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ.

ΚΑΛΕΙ τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να δώσουν το βροντερό παρόν τους.

Όλοι μαζί την ΚΥΡΙΑΚΗ 17-10-2021 στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας και ώρα 17:00 να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ύπουλα σχέδια της διάλυσης της ΔΕΗ.

Γραφείο Τύπου


Η «Αριστερή – Συμπόρευση για την Ανατροπή» στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ καθώς και των κατοίκων της περιοχής  για να σταματήσει αυτή η εγκληματική πολιτική που ξεπουλά την περιουσία του λαού και φτωχοποιεί περαιτέρω τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Την Κυριακή 17/10/21 5.00μμ Συγκέντρωση –Συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα 

19-10-2021 όλοι στην Απεργία και στις Συγκεντρώσεις

ΝΑ μην μείνει άνθρωπος στην περιοχή που δεν θα ξεσηκωθεί ενάντια στην εγκληματική πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε. και «συνοδοιπόρων»  της. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να αγκαλιασθούν από όλους και να πρωτοστατήσει όλος ο λαός της περιοχής.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, υλοποιώντας τις υποσχέσεις της στο ξένο και ντόπιο Κεφάλαιο, επιταχύνει το ξεπούλημα όσων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών απόμειναν από τη λαίλαπα της μνημονιακής δεκαετίας και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Μέσω της «αύξησης μετοχικού Κεφαλαίου» δίνει στο «αεριτζίδικο» κεφάλαιο άλλο ένα 17% από το 51% που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο για να περάσει η πλειοψηφία των μετοχών (66%), άρα και η διαχείριση της ΔΕΗ, στους ιδιώτες με ιδιαίτερη προτίμηση στα ξένα  funds που καταλήγουν σε κερδοσκοπικά εργαλεία καταλήστευσης των καταναλωτών ρεύματος. 

Το ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει της ΔΕΗ δίνοντας τις ανάλογες εντολές στον υποτακτικό της, Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Στάσση, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έσπευσε να αποκλείσει το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την αγορά. Το ότι δεν πρόκειται μόνο για πούλημα αλλά για ξεπούλημα φάνηκε ήδη και από το κατρακύλισμα την μετοχής της ΔΕΗ όπου οι κερδοσκόποι «επενδυτές» διαμορφώνουν τη νέα τιμή πώλησης…

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα ξεπουλήματος ολόκληρης της Χώρας αφού έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΗΕ, που είναι τα δίκτυα χαμηλής τάσης και αποτελούν φυσικό μονοπώλιο! Όμως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από το ξεπούλημα της Εγνατίας οδού στην ΤΕΡΝΑ που προστέθηκε στο ξεπούλημα 12 λιμανιών αλλά και των δημόσιων Δικτύων Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ) και έπεται το ξεπούλημα ενός άλλου κοινωνικού αγαθού που είναι το Νερό.

Στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα», «λησμονώντας» ότι ήταν αυτοί μαζί με τη ΝΔ που ενέταξαν από το 2012 ακόμα το 17% των μετοχών (συμπτωματικά το ίδιο νούμερο;) στο ΤΑΙΠΕΔ για πούλημα και ταυτόχρονα ενέταξαν στο υπερταμείο για πώληση και το σύνολο (51%) των μετοχών της ΔΕΗ….. Ή μήπως να ξεχάσουμε το ξεπούλημα που επιχείρησαν μέσω της «μικρής ΔΕΗ» του 40% των περιουσιακών της στοιχείων που μεταξύ άλλων ξεπουλούσαν και το 40% της Υδροηλεκτρικής παραγωγής μαζί με τις λίμνες και τα νερά γενικότερα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σήμερα «σχίζει τα ιμάτιά του» για το ξαφνικό ξεπούλημα της ΔΕΗ ξεχνώντας ότι η Κυβέρνησή του διατήρησε το 17% και το 51% των μετοχών της ΔΕΗ προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Ήταν επίσης η ίδια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «έσυρε το χορό» του ξεπουλήματος των δικτύων δίνοντας το 24% του ΑΔΜΗΕ (Δίκτυα Υψηλής Τάσης) σε Εταιρεία Κινεζικών συμφερόντων.

Άσχετα όμως από τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα κόμματα αυτοί που θα πληρώσουν «τη νύφη» της ιδιωτικοποιημένης πια ΔΕΗ θα είναι οι εργαζόμενοι που θα δουν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς τους να αλλάζουν προς το χειρότερο αλλά κυρίως οι καταναλωτές ρεύματος. Ειδικότερα οι οικιακοί καταναλωτές (εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα)  όπως και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα δουν το επόμενο διάστημα τους λογαριασμούς του ρεύματός τους να εκτινάσσονται δυο, τρεις ίσως και τέσσερις φορές πάνω λόγω κερδοσκοπικών χρηματιστηριακών παιχνιδιών στις τιμές της χονδρικής. 

Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα την πληρώσουν άσχημα και οι προς «απολιγνιτοποίηση» Περιοχές της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας. Τώρα γίνεται ολοφάνερο ποιο ήταν το Σχέδιο της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και γιατί την απάλλαξε όλων των συμβατικών της υποχρεώσεων για αποκατάσταση των εξορυγμένων εδαφών. Απλά ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του δεν ήθελαν να υποχρεώσουν τα ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα που θα ελέγχουν πλέον τη ΔΕΗ να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για Περιοχές που «θα είναι έτσι κι αλλιώς  «περιβαλλοντικά καμένες». Γι αυτό στη Δυτική Μακεδονία εγκατέλειψαν τα Ορυχεία ως έχουν, καταστρέφουν τα δάση, γεμίζουν βουνά και κάμπους ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά ισχύος 20 GW, κουβαλάνε εδώ τα σκουπίδια όλη της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργούν μονάδες καύσης σκουπιδιών και χωματερές αποβλήτων αμιάντου. 

Ως εδώ!!!! Είναι πλέον καιρός να πάμε αλλιώς! 

Οι συνθήκες είναι ώριμες για τη δημιουργία ενός τεράστιου κοινωνικού μετώπου Εργαζομένων- Αγροτών –Κτηνοτρόφων – Λαϊκών καταναλωτών ρεύματος και Πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του Περιβάλλοντος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, την ανεξέλεγκτη ταφή τοξικών απορριμμάτων κλπ   

Να αγωνιστούμε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσανατολισμένη αποκλειστικά στα λαϊκά συμφέροντα. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας  με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

ΦΤΗΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στον αγώνα για πλήρη κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.