Χρήστος Πετρόχειλος Πρόεδρος ΣΠΕΒ: «Για κάθε μονάδα βιοαερίου ισχύος 1 MW αντιστοιχούν 40 νέες θέσεις εργασίας – Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες»Στα πολλαπλάσια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ανάπτυξη μονάδων βιοαερίου ανά την επικράτεια της χώρας και ιδιαίτερα όπου συγκεντρώνεται πρώτη ύλη για τις μονάδες αυτές (περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα) αναφέρθηκε o Διευθύνων Σύμβουλος της Kiefer TEK ΕΠΕ και Πρόεδρος του ΣΠΕΒ (Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου), Χρήστος Πετρόχειλος από το βήμα του συνεδρίου «Renewable & Storage Forum», την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021.

Μια μονάδα βιοαερίου δύναται να αδρανοποιήσει 100.000 τόνους αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα μέσω της αναερόβιας χώνευσης παράγεται θέρμανση και ηλεκτρισμός. Η θέρμανση μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια σε υδροπονικό θερμοκήπιο, δίνοντας συνέχεια στην κυκλικότητα της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία του βιοαερίου μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την παραγωγική διαδικασία του θερμοκηπίου.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί συνολικά μόλις 40 MW νέων μονάδων βιοαερίου, όταν η χώρα θα μπορούσε να διαθέτει έργα συνολικής ισχύος μισού γιγαβάτ, αναδεικνύοντας τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται. Η «ολιγωρία» που παρουσιάζεται στην ανάπτυξη των δικτύων ώστε να διατεθεί νέος ηλεκτρικός «χώρος», καθώς και στην λήψη μέτρων στήριξης από την Πολιτεία συνηγορούν, όπως ανέφερε ο κύριος Πετρόχειλος, σε αυτές τις καθυστερήσεις, στερώντας σημαντικά οφέλη και προοπτικές ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικό είναι πως για κάθε μονάδα βιοαερίου ισχύος 1 MW αντιστοιχούν 40 νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΒ υπογράμμισε την ανάγκη το Υπουργείο να αναλάβει δράση, ξεκινώντας από την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε οι μονάδες βιοαερίου να μπορούν να μετέχουν ως μονάδες αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι μονάδες βιοαερίου διαθέτουν «ανταγωνιστικό» πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών πράσινης ενέργειας, καθώς λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και επομένως μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της στοχαστικότητας που διακρίνει τις άλλες τεχνολογίες.

Ένα ακόμη μέτρο που κρίνεται αναγκαίο για την ανάπτυξη νέων μονάδων είναι η θέσπιση προτεραιότητας ως προς την σύνδεση τους στο δίκτυο. Τα έργα αναβάθμισης του δικτύου θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα καθώς η κατάσταση στο δίκτυο είναι οριακή, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μέση τάση.

Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας προς επιτάχυνση αυτής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακύμανση των τιμών, ιδιαίτερα στην ανοδική τους πορεία όπως συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο, καταλήγει να απειλεί την βιωσιμότητα των business plan επενδύσεων που έχουν εκκινήσει την εκπόνησή τους σχεδόν 7 χρόνια πριν.

Τέλος, ο κ. Πετρόχειλος αναφέρθηκε στην αγορά των σταθμών ηλιακής ενέργειας και τις χαμηλές τιμές που επιτεύχθηκαν στις πρόσφατες ανταγωνιστικές διαδικασίες, όπου αναδεικνύεται πως δεν υφίσταται σύγκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών ή μεσαίων έργων από την άποψη του κόστους. Σίγουρα είναι μικρότερο στην πρώτη περίπτωση και επομένως η πρόβλεψη μικρών ή μεσαίων έργων στο ηλεκτρικό δίκτυο πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, διαφορετικά απειλούνται με βίαιο εξοβελισμό.

3 σχόλια στο άρθρο “Χρήστος Πετρόχειλος Πρόεδρος ΣΠΕΒ: «Για κάθε μονάδα βιοαερίου ισχύος 1 MW αντιστοιχούν 40 νέες θέσεις εργασίας – Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες»

 1. Βιοαέριον το εύοσμον( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Αλλος παλι αυτος!!
  Απο εκλεκτο σε εκλεκτο το πανε!!
  Μετα τα υδρογονα τωρα εχουμε βιοαεριο!
  Βιοαεριο δηλαδη μεθανιο,διοξειδιο του ανθρακα και υδροθειο!
  Τελειο μειγμα!!
  Αυτο το βιοαεριο παραγεται απο αγροτικα αποβλητα,κοπριά,αστικα λυματα,βοθρολυματα,πράσινα αποβλητα και απορριμματα τροφων!!!
  Για να καταλαβουμε με απλα λογια,μεχρι τωρα ειχαμε ως πηγη ενεργειας τα λιγνιτικα εργοστασια που εδιναν ρευμα σ ολοκληρη ελλαδα και ψωμι στους εργαζομενους,αλλα τα κλεινουμε ως ρυπογόνα και απο την αλλη αλλη θα χρησιμοποιουμε ως αλλη πηγη ενεργειας,ως καυσιμη υλη και θερμανση το βιοαέριο,δηλαδη το αποτελεσμα κατεργασιας βοθρολυματων,κοπριάς και σκουπιδιων,βιοαεριο το οποιο εμπεριεχει μεθανιο,ευοσμο,διοξειδιο του ανθρακος,καθολου ρυπογονο και υδροθειο,βρωμερο,στοιχεια τα οποια οχι μονο βρωμιζουν την ατμοσφαιρα,αλλα μπορουν και να την ” ανατιναξουν” με τα ευγενη αερια,τα παραγωμενα!!
  Επομενως το σχεδιο ειναι ενα, θα μετατραπουν τα εργοστασια της ΔΕΗ σε εργοστασια παραγωγης βιοαεριου με σκουπιδια που θα ερχονται οχι μονο απ την Κερκυρα,αλλα απ ολη την Ελλαδα για περισσοτερη πρασινη ενεργεια με πολυ μεθανιο,διοξειδιο του ανθρακα και υδροθειο!!
  Το βιοαεριο οταν καθαριστει μπορει να γινει βιομεθανιο!!
  Απο εκλεκτο σε εκλεκτο το πανε!!
  Καποιοι νομιζουν οτι οι κοζανιτες ζουν στην απομονωση,μακρυα απ τον κοσμο και τους ταιζουν μ ο,τι θελουν!!!
  Λες και δεν υπαρχει το διαδικτυο για να μαθουμε τι εστι βιοαέριο!!
  Ειναι κι αυτο μια χαντρα,ενα καθρεφτακι για τους ιθαγενεις;αν ειναι ,θα μυριζει υπεροχα,ως μεθανιο που παραγεται απο βοθρολυματα!!
  Πληροφοριες: el.m.wikipedia.org!!
  Μια νεα ανανεωσιμη πηγη ενεργειας και αυτη;
  Βεβαια!!!
  Τα εργοστασια και ο λιγνιτης σας ρυπαναν,τα βιοαερια απο κοπριες και βοθρολυματα θα μυριζουν λεβαντα και θα καθαριζουν την ατμοσφαιρα..
  ΑνεΜουσουρούλειες θεωριες!!
  Βιοαεριο: μεθανιο50-75%
  Διοξειδιο ανθρακα 25-50%
  Αζωτο-10%
  Υδρογονο0-1%
  Οξυγονο0-0%!!
  Προβληματα βιοαεριου!
  Τοξικοτητα του υδροθειου,ειναι εκρηκτικο κατα την αναμειξη!!
  Οι διαρροες βιοαεριου μυριζουν σαν σαπια αυγα( υδροθειο)!
  Αν καποιος εισερχεται σε εναν χωνευτηρα βιοαεριου,πρεπει να εχει παντα καποιον μαζι του για την περιπτωση που θα σ τ α μ α τ η σ ε ι να α ν α π ν ε ι ε π α ρ κ ώ ς,λογω μηδενικης υπαρξης οξυγονου!!
  Ευτυχως ειμαι σε συνταξη και γραφω και μπορει να σωσω κανεναν ανθρωπο πριν εισελθει σε εναν χωνευτήρα βιοαερίου!!
  Βιοαέριο το ευωδιαστό για καθαρη ατμοσφαιρα….δε μας παρατατε ολοι οι σωτηρες!!
  ” σωτηρια θα πει να λυτρωθεις απ ολους τους σωτηρες,αυτη’ ναι η ανωτατη λευτερια,η πιο αψηλη,οπου με δυσκολια αναπνεει ο ανθρωπος.Αντεχεις;”
  Καζαντζακης!!!!
  Παντως” η δυσκολη αναπνοη ” του Καζαντζακη,δεν εχει καμια σχεση με την δυσκολη αναπνοη σε χωνευτηρια…χωνευτηρια βιοαεριου!!

  1. Αγαπητέ κύριε Στέλιο δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα περιγράφετε. Σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν τέτοια εργοστάσια και σας διαβεβαιώνω οτι είναι απολύτως ασφαλή για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.