Συνάντηση «φίλων» της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Γιώργου Κασαπίδη στη ΣιάτισταΗ πρώτη συνάντηση «φίλων» της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα, την Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2021 με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την καταγραφή, τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου μας.

Η αρχιτεκτονική αυτή κληρονομιά περιλαμβάνει όχι μόνο μεμονωμένα κτίρια εξαιρετικής ιστορικής, αρχιτεκτονικής, αρχαιολογικής αξίας και το άμεσο περιβάλλον τους, αλλά και αρχιτεκτονικά σύνολα που περιλαμβάνουν όλα τα κτίρια με πολιτιστική αξία, από τα πιο σημαντικά μέχρι τα πιο απλά.

Η ανάδειξη και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική ζωή θα αποτελέσουν πηγές επιστημονικής γνώσης του παρελθόντος, αλλά συγχρόνως βασικό συντελεστή προστιθέμενης αξίας και κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα που άπτονται της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, πρότεινε τη δημιουργία Εργαστηρίων μαθητείας της τέχνης της πέτρας και ζήτησε την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε ενεργό συμμετοχή το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έμπειρους και νέους τεχνίτες της πέτρας, καθώς και κάθε πολίτη που θέλει να συνεισφέρει στην εν λόγω προσπάθεια.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνάντηση «φίλων» της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Γιώργου Κασαπίδη στη Σιάτιστα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.