Βίντεο: Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ο εορτασμός της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Σερβίων – Μάχης Στενού Πόρτας



Σε πανηγυρικό αλλά παράλληλα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Οκτωβρίου 2021 , ο εορτασμός της 109ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΜΑΧΗ ΣΤΕΝΟΥ ΠΟΡΤΑΣ . Στο γνωστό σε όλους τους Έλληνες Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην πλατεία Συντάγματος , αναγράφεται ως μια από τις σπουδαιότερες μάχες του Ελληνικού Στρατού όπου απελευθέρωσε την Πόλη των Σερβίων από τον Τουρκικό ζυγό μετά από 486 χρόνια (1426-1912).

Η μάχη στο στενό πόρτας πολυαίμακτη και σκληρή. Ο θρίαμβος του ελληνικού στρατού διαχύθηκε γρήγορα μέσα στην πόλη , ώστε στρατιώτες και Σερβιώτες το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 1912 , αγκαλιασμένοι να αναφωνήσουν : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Το γιόρτασαν όπως έπρεπε και κατόπιν κήδεψαν τους 117 Εθνομάρτυρες που ύπουλα και απάνθρωπα σκότωσαν και διαμέλισαν οι Τούρκοι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Φέτος οι εκδηλώσεις στο Μνημείο Πεσόντων στην περιοχή Προσηλίου – Πόρτας Σερβίων περιελάμβαναν τον όρθρο , τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό Ευλαμπίου και Ευλαμπίας , την επιμνημόσυνη δέηση , την κατάθεση στεφάνων , ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό μας Ύμνο, παρουσία αρχών και αιρετών από την κεντρική αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων κ. Νίκος Μπουκουβάλας. Λόγο των κακών καιρικών συνθηκών , δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στην Πόλη των Σερβίων.

Παρακολουθήστε το βίντεο του cerbiwnfrouros.blogspot.com από τις εκδηλώσεις της ημέρας , καθώς και δηλώσεις για την ημέρα από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη αλλά και το Δήμαρχο Σερβίων κ. Χρήστο Ελευθερίου:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.