Γενναίο πακέτο μέτρων κατά των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο – Εισηγήσεις για έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς – Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις



Πακέτο μέτρων, σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοινώνουν στις 11 το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, του αναπληρωτή υπουργού Θ. Σκυλακάκη, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωί στις 11:00 από τους κ. Σταϊκούρα, Σκρέκα και Θ. Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να καλύψουν και τη μεσαία τάξη αλλά και αυτούς που επιλέγουν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο. Ετσι, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουμε σχεδόν διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση μελετά να προχωρήσει στη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας.

Το συνολικό ποσό που θα «ρίξει» η κυβέρνηση υπολογίζεται σε μισό δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση του ρεύματος αυξάνεται περαιτέρω στα 300 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. που ήταν έως τώρα.

Το ποσό θα προέλθει από κονδύλια του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και το μεγαλύτερο ποσοστό οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Παράλληλα, διπλασιάζεται το ποσό για το επίδομα θέρμανσης στα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. που είχαν γραφτεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενιαίο επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ με σημαντική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων. Επί της ουσίας το επίδομα αναμένεται να καλύψει το σύνολο των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης.

Εισηγήσεις για έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση διά του πρώην υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τα μέτρα-ασπίδα για το ενεργειακό κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι:

Ηλεκτρικό ρεύμα:

– Επιδότηση 15 €/ μήνα αντί 9 €/ μήνα -ένα κονδύλι περί τα 300 εκατ. ευρώ

Θέρμανση:

– Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια με αύξηση της τάξεως του 20%-30%, με διπλασιασμό του ποσού της συνολικής επιδότησης από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ
– Επιδότηση 75% των νοικοκυριών για πετρέλαιο- φυσικό αέριο
– Παράλληλα αυξάνεται το ποσό της επιδότησης όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε των ιδιωτών παρόχων

Φυσικό αέριο:

– Και έκπτωση από λογαριασμούς
– Απορρόφηση 43% ανατιμήσεων για δικαιούχους θέρμανσης
– Απορρόφηση 25% των ανατιμήσεων για μη δικαιούχους θέρμανσης από τη ΔΕΠΑ

Παράλληλα, αναμένεται η ανακοίνωση των προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 21-22 Οκτωβρίου.
Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος

Με φόντο τα χθεσινά στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που έδειξαν χονδρική τιμή πάνω από τα 204 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%-50%, χωρίς να περιμένει αν και πότε η αγορά θα ομαλοποιηθεί.

Όπως, άλλωστε, έχει γράψει το iefimerida, οι παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο αρχικός σχεδιασμός για επιδότηση με 9 ευρώ το μήνα είχαν ξεπεραστεί σχεδόν από την επομένη των ανακοινώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, αν χρειαστεί, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δεν χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.