Ποδηλατόδρομοι Κοζάνης: Μια πονεμένη και συνάμα πλέον επικίνδυνη ιστορία – Του Δημήτρη Καραθανάση



Με το παρόν θέλω να αναδείξω ένα μείζον πρόβλημα σχετικά με την ποιότητα ζωής στην πόλη της Κοζάνης και περιχώρων αλλά και ζήτημα ασφάλειας για τη ζωή των συμπολιτών μας.

Με την κρίση του κορωνοϊού και τον αποκλεισμό των πολιτών (lockdowns – mini ή γενικευμένου), παρουσιάστηκε η ανάγκη για άθληση και σωματική δραστηριότητα.

2 είναι οι συχνότερες επιλογές των πολιτών :

Ο ποδηλατοδρόμος Καρυδίτσας και ο ποδηλατοδρόμος Αργίλου…

Ήταν ευκαιρία λοιπόν -δοθείσης της αφορμής- ο Δήμος Κοζάνης να βγεί μπροστά και να βελτιώσει τις συγκεκριμένες 2 υποδομές τόσο με άμεσες αλλά και με μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε οι πολίτες να απολαύσουν κάτι καλύτερο από το άγχος και τη μιζέρια της σημερινής εποχής του κορωνοϊού

ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΜΩΣ

Η τραγική όμως κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκεκριμένοι ποδηλατόδρομοι και ειδικά ο ποδηλατόδρομος Καρυδίτσας – Κοζάνης είναι πλέον εν δυνάμει εστίες θανατηφόρων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα :

Κανείς ποδηλάτης πλέον δεν πάει από τον «ποδηλατόδρομο»

Όλοι κυκλοφορούν στο δρόμο με αυτοκίνητα να κινούνται με 70 και 80 χιλιόμετρα την ώρα δίπλα τους.

Και αυτό συμβαίνει ακόμα και νυχτερινές ώρες, που η ορατότητα των οδηγών είναι περιορισμένη λόγω της ανυπαρξίας οδικού φωτισμού.

Μόνο από θαύμα δεν έγινε ακόμα θανατηφόρο ατύχημα

Διάφοροι είναι οι κίνδυνοι που εμποδίζουν του ποδηλάτες (πολλοί από τους οποίους είναι παρέες μικρών παιδιών) να χρησιμοποιήσουν τον ποδηλατόδρομο ο οποίος πλέον είναι ακατάλληλος για ποδηλασία:

Χόρτα παντού, και μαλιστα η συντήρηση ήταν τόσο ανύπαρκτη και σε τέτοιο σημείο που πλέον έχει φυτρώσει χόρτο και ΜΕΣΑ στην άσφαλτο του ποδηλ/μου.

Χαλίκια παντού εντός του τάπητα, μιας και ΠΟΤΕ δεν έχει καθαριστεί. Ακόμα κι όταν κόβονται τα χόρτα η καθαριότητα κατόπιν είναι ανύπαρκτη.

Ανεξέλεγκτη βλάστηση παρακείμενων οικοπέδων εντός του ποδηλατόδρομου.

Κάδοι απορριμμάτων εντός του ποδηλατόδρομου με υπολείμματα σκουπιδιών παντού.

Επικίνδυνες λακκούβες και καταστροφές του ποδηλατόδρομου με κίνδυνο πτώσης των ποδηλατών .

Καμία φωσφορίζουσα σήμανση πάνω στις κολώνες με την ένδειξη του ποδηλατόδρομου, οι κορύνες σήμανσης ξηλωμένες στο 90% και για κερασάκι ελεύθερα σκυλιά που επιτίθενται με την πρώτη ευκαιρία σε πεζούς, ποδηλάτες και πολίτες με δεσποζόμενα σκυλιά.

Και κάποιες εικόνες από τον ¨ποδηλατόδρομο¨ Κοζάνης-Αργίλου

Από τη μια πλευρά είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί ο πεζόδρομος καθότι έχει κατακλυστεί από παρακείμενη άναρχη βλάστηση που κανείς δε φροντίζει να αποψιλώσει

Από την άλλη πλευρά ο τάπητας του ποδηλατοδρόμου έχει καταστραφεί και μετα τη διέλευση οπτικών ινών σε 2 σκάμματα (ακριβώς στη μέση του ποδηλατοδρόμου μάλιστα) των οποίων η αποκατάσταση είναι απαράδεκτη

Πέραν του ότι αυτή η κατάντια ΔΕΝ πάει άλλο, είναι καθαρή σύμπτωση και τύχη το ότι δε θρηνήσαμε ακόμη θύματα με τους ποδηλάτες να ΜΗΝ χρησιμοποιούν τους ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΥΣ για την ασφάλειά τους 2 ποδηλατοδρόμους.

Οι πολίτες χρειάζονται χώρους πολιτισμένους για τη σωματική τους άσκηση και δεν είναι κάτι που κοστίζει εκατομμύρια, για να το προσφέρει ο Δήμος μας.

Κλείνω με την εικόνα μιας μελέτης Ποδηλατόδρομου,& πεζοδρόμου από χώρα του εξωτερικού (Νέα Ζηλανδία).
Δεν είναι τραγικά δύσκολο να ακολουθήσουμε ορθές πρακτικές ούτε φοβερά κοστοβόρο (αφού τα έξοδα τα κάνουμε ούτως ή άλλως).

Ελπίζουμε ως πολίτες, να δούμε στην πράξη κάποια κινητοποίηση του Δήμου στο προσεχές διάστημα με άμεσες ενέργειες που θα καταστήσουν τουλάχιστον λειτουργικούς και ασφαλείς τους 2 ποδηλατόδρομους .

Δημήτρης Αστ. Καραθανάσης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ποδηλατόδρομοι Κοζάνης: Μια πονεμένη και συνάμα πλέον επικίνδυνη ιστορία – Του Δημήτρη Καραθανάση

  1. Καλά … περίμενε εσύ από τον Δήμο Κοζάνης τέτοια έργα… Ένα (χωράφι με χόρτο) για γήπεδο ποδόσφαιρου, για να αθλούνται τα παιδιά και οι ακαδημίες και δεν μπορούν να κάνουν…Καλά δεν μιλάμε για το κολυμβητήριο …. τα παιδιά των παιδιών μας ίσως έχουν….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.