Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για τη χειμερινή – Τι θα συμβεί τελικά φέτος



Πολλά τα ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά θα εφαρμοστεί η κατάργηση της αλλαγής ώρας που είχε ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

Το Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας κι είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία το 2021. Ωστόσο, οι διαφωνίες στην ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη να μην έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192).

Όπως διαβάζουμε στο newsbomb.gr, η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, παρακωλύουν τη διαδικασία.

Μιλώντας στην The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν». Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

Την οριστική απόφαση ωστόσο θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών – μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

Πάντως, η αλλαγή ώρας σε χειμερινή πραγματοποιείται πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν μία ώρα πίσω στις 31 του μήνα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.