Αλησμόνητες Πατρίδες: Η αρχαία Πισιδία στην Κεντρική και Νότια Μικρά Ασία – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλανογλου:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η αρχαία Πισιδία που σήμερα συμπίπτει κυρίως με τις περιφέρειες της Σπάρτης (Isparta ) και του Πολυδωρίου ή Βουρδουρίου ( Burdur ) βρισκόταν στην στην Κεντρική και Νότια Μ. Ασία
Τα σύνορα δεν ήταν σταθερά κατά την διάρκεια των αιώνων αλλά επεκτεινόταν σε όμορες περιοχές ή υπήρχε συρρίκνωση.

Στην αρχαιότητα η Πισιδία συνόρευε με την Παμφυλία και την Λυκία στο νότο, την Καρία και την Λυδία στην δύση, με την Φρυγία στο βορρά ,την Λυκαονία ,την Ισαυρία και λίγο με την Κιλικία στην Ανατολή.
Οι σημερινές περιφέρειες Σπάρης και του Βουρδουρίου συνορεύουν στο νότο με τις περιφέρειες Αττάλειας (Antalya) και Μούγλων (Mugla ). Στην δύση με την περιφέρεια του Denizli ,στο βορρά με.. (Denizli και Afion karachisar ) και στην ανατολη με την περιφέρεια Ικονίου (Ikonion )
Βρίσκεται 400 περίπου, χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης και εκατό βόρεια από την Αττάλεια,

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ
Τοποθετημένη στην κεντρική και νότια Μ. Ασία η Πισιδία , επάνω στον ορεινό, ασβεστολιθικό όγκο του Ταύρου, διασχίζεται από τις πολλαπλές διακλαδώσεις του .
Η Πισιδία με την εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας θέση της απετέλεσε πάντα το ανασχετικό φράγμα εναντίον των βαρβάρων ορδών της Ανατολής που επιβουλεύονταν πάντα τα Δυτικά εδάφη και τον πολιτισμό των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.

Ο Ταύρος (Toros Dağları, ) με το μεγαλύτερο υψόμετρο ,( 3.585 μ.) και ο Αντίταυρος (Gunen-dogu dag, ) με (2.940 μ.) σχηματίζουν δύο τόξα, που προχωρώντας προς τα Ανατολικά συγκλίνουν προς τη Βόρεια οροσειρά του Πόντου.
Τα περάσματα αυτών των οροσειρών είναι ελάχιστα και γι’ αυτό η επικοινωνία με τα νότια παράλια είναι πολύ δύσκολη.

Από τις κυριότερες κορυφές του Αντίταυρου σημειώνουμε τον Κράγο, τον Αντίκραγο και τον Μασικιώτη, ανατολικότερα όπου βρίσκεται η κορυφή Σόλυμος ή Σόλυμα και το Ουράνιο Όρος προς τη μεριά της Κύπρου.
Στην κορυφή του Σολύμου λατρευόταν ο Σόλυμος Ζευς, όπου υπήρχε και το ομώνυμο ιερό του. Την ευθύνη της φύλαξης του ιερού αυτού είχε η Πισιδική πόλη Τερμησσός, η «το κάπους έχουσα» όπως αποκαλείτο.
Κοντά στη Σέλγη υπήρχε η οροσειρά Σελγικά όρη, στο σημερινό Zerk
Μεταξύ των Αδάνων και της Αττάλειας , τα βουνά του Ταύρου ανυψώνονται απότομα από την ακτή σε μεγάλα ύψη.
Τα Όρη του Ταύρου είναι πιο τραχιά και λιγότερο τεμαχισμένα από ποτάμια από ότι τα βουνά του Πόντου και ιστορικά έχουν χρησιμεύσει ως εμπόδιο στην ανθρώπινη κίνηση προς ενδοχώρα από τις ακτές της Μεσογείου

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ – TOROS DAGLAN
Η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Ταύρου λέγεται σήμερα Kızılkaya και έχει ύψος
3756 μέτρα.
Βρίσκεται στα νοτιοανατολική πλευρά της Μ. Ασίας κοντά στη θάλασσα..
Στο κομμάτι της Κιλικίας βρίσκεται βόρεια από τα Άδανα και τη Μερσίνη, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικά τμήματα και προς τα ανατολικά (μέχρι τον Ευφράτη ποταμό) αλλά και προς δυτικά, με συνολικό πλάτος 600 χλμ. Υπάρχουν αρκετές κορυφές με ύψος πάνω από 3.000 μέτρα και το ψηλότερό της σημείο όπως προαναφέραμε είναι 3.756 μέτρα.
Το όρος Ταύρος ήταν στην αρχαιότητα ο αντίστοιχος Όλυμπος της Μ. Ασίας όπου λατρευόταν ο Σόλυμος Δίας
Διαχωρίζεται σε 3 τμήματα :
Ο Δυτικός Ταύρος συμπεριλαμβάνει τα όρη Akdağlar , Bey Mountains , Katrancık Mountain , Geyik Mountains
Ο Κεντρικός Ταύρος συμπεριλαμβάνει τα όρη Akçalı , Bolkar Mountains , Aladağlar , Tahtalı Mountains
Ο Νοτιοανατολικός Ταύρος συμπεριλαμβάνει τα όρη Nurhak , Μαλάτια , Maden , Genç ά , Μπιτλίς

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΑΝΤΙΤΑΥΡΟΣ – GUNENDOGU DAG
Ο Αντίταυρος, (Τουρκικά: Aladağlar) είναι μεγάλη οροσειρά της νότιας και της ανατολικής Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα του μεγάλου ορεινού όγκου του Ταύρου, εξ ου και η ονομασία του. Ο Αντίταυρος εκτείνεται με κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ καλύπτοντας τμήματα της Κιλικίας και Καππαδοκίας. στην κεντρική Ανατολία, ή γενικότερα φερόμενη ως Μικρά Ασία.

Το υψηλότερο σημείο του Αντιταύρου είναι η κορυφή Αργαίος, με υψόμετρο 3.917 μ , που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του.
Σημαντικότερος ποταμός που πηγάζει στον Αντίταυρο είναι ο Σάρος. Βόρεια του Αντιταύρου βρίσκεται η Καισάρεια, ενώ νοτιο-δυτικά αυτού τα Άδανα.

Τον Αντίταυρο αναφέρει ο σπουδαίος αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων, στα Γεωγραφικά του, με την πληροφορία ότι από τις μονίμως χιονοσκεπείς κορυφές του είναι ορατές τόσο η Μεσόγειος θάλασσα, όσο και η Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος).
Σημειώνεται ότι η κορυφή Αργαίος, του Αντιταύρου, η ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ανατολίας, κατά τους γεωλόγους – ηφαιστειολόγους αποτελεί πανάρχαιο ηφαίστειο, της κατηγορίας των στρωματοηφαιστείων.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΟΡΗ
Υπάρχουν πολλά μικρότερα οροί ή οροσειρές που οι περισσότερες από αυτές συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη οροσειρά του Ταύρου
1.Όρος Davraz – 2,635 μ
Davraz Mountain , βρίσκεται «ανατολικά της Σπάρτης και του Εργιδιρ, απέχει 25 χιλιόμετρα από τα βουνά του Ταύρου η ψηλότερη κορυφή φθάνει τα 2635 μέτρα . Το Davraz είναι ένας από τους ορεινούς όγκους που υψώνονται μεταξύ των λιμνών Eğirdir και Kovada στην περιοχή των λιμνών της περιοχής της Μεσογείου και περιβάλλουν τον κάμπο της Σπάρτης Υπάρχει χιονοδρομικο κέντρο και πολλά ξενοδοχεία.

2.Όρος Μπάρλα – 2,798 μ
Το βουνό Barla είναι ένα βουνό που βρίσκεται στα δυτικά της λίμνης Eğirdir στην επαρχία της Σπάρτης . Στα ανατολικά του βουνού υπάρχει στο βόρειο τμήμα των δυτικών βουνών Ταύρου , το υψόμετρο φτάνει στα 2.798 μέτρα . Το ανατολικό τμήμα του βουνού ονομάζεται Gelincik Mountain και το δυτικό τμήμα Kapı Mountain.
3. Όρος Dedegül Dağı – 2,998 μ
Το βουνό Dedegöl βρίσκεται στα ανατολικά της Σπάρτης, εντός των ορίων της περιοχής Yenişarbademli , σε ύψος 2.992 μ.
Είναι το ψηλότερο βουνό της επαρχίας Σπάρτης. Είναι επίσης γνωστό ως Όρος Ανάμας. Βρίσκεται ανάμεσά στις λίμνες Εγιρδίρ και Μπαυχεσίρ

4.Όρος Akdağ – 2.420 μ .
Αkadag με υψόμετρο 2446 μέτρα βρίσκονται Νοτιοανατολικά της λίμνης Μπαυχεσίρ
λέγονται και Λευκά Όρη ,.
Το Akdağlar, το οποίο είναι ένας κλάδος των βουνών Bey , είναι μια οροσειρά που εκτείνεται κατά μήκος του Kıyı Beydağları και του κεντρικού Beydağları των υψηλών βουνών Tekellioğulları. Αυτή είναι η περιοχή όπου επί Ρωμαίων κατασκευάστηκαν αρκετοί δρόμοι .
5. Seytan daglari 2209 μ.
Seytan daglari (τα βουνά του Διαβόλου,) ,βρισκεται στις περιοχές Kiğı και Yedisu και τελειώνει με την περιοχή Karlıova στα ανατολικά. Η οροσειρά του Διαβόλου εκτείνεται σε κατεύθυνση ανατολή-δύση. Ψηλότερη κορυφή 2209 μέτρα .

6. Sultan daglari 2592 μ.
Τα βουνά Σουλτάν είναι νεαρές οροσειρές με μήκος περίπου 100 χιλιόμετρα, οι οποίες είναι η προέκταση των δυτικών βουνών Ταύρου στην περιοχή των λιμνών της περιοχής της Μεσογείου στην Μ.Ασια . Μεγαλυτερο ύψος 2592 μέτρα .
ΒΔ-ΝΑ Υπάρχουν λίμνες Eber και Akşehir στα ανατολικά των βουνών Σουλτάν και λίμνη Beyşehir στα δυτικά
7. Κarakus daglari 2532 μ.
Το Κarakus daglari Καρακους Βορείως της λίμνης του Εργιδίρ BA- ND
Η ψηλότερη κορυφή έχει ύψος 2532 μετρα
8. Katrancık 2328 μ.
Τα βουνά Katrancık είναι οροσειρές στο έδαφος της επαρχίας Burdur στο σύστημα του Δυτικού Ταύρου . Είναι η συνέχεια του Akdağlar , το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Μούγλων Αττάλειας . Αποτελείται από τον λόφο Bozdağ (2269 m) στα νότια, το βουνό Kestel (2328 m) και το βουνό Beşparmak (2028 m) στα βόρεια.
9. Kuyucak
Το βουνό Kuyucak απέχει 54 χιλιόμετρα από την πόλη της Σπάρτης N,A και από το Sutculer (12 χλμ.) , ψηλότερη κορυφή 2505 μ.

ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ
Η περιοχή Της Πισιδία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη των πολλών λιμνών ως Göller Yöresi , ή Περιφέρεια των Λιμνών στην Μ. Ασία.
Είναι μια περιοχή με μια σειρά ρηχών τεκτονικών λιμνών στις πτυχές των βουνών Ταύρου στη Νοτιοδυτική Μ. Ασία
Στην Πισιδία υπάρχουν τρεις λίμνες, εξαιρετικής ομορφιάς , χωρίς αυτό να σημαίνει και κάποιες από τις άλλες υπολείπονται.

Η μεγαλύτερη από αυτές, η Πρόσταινα, στα Β.Α .της Πισιδιας, με άφθονα ψάρια, όπου σήμερα και η πόλη του Εγιρδήρ, εξακολουθεί να αποτελεί κέντρο αλιείας αλλά και το σημαντικότερο θέρετρο της περιοχής.
Η Βάρις, κοντά στη σημερινή Σπάρτη, πολύ μικρότερη, αλλά εξίσου ωραία, που ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη λέξη (πλοιάριο με επίπεδη καρίνα) εκεί πρέπει να τοποθετείται η ομώνυμη αρχαία πόλη που συνέχεια της ήταν η σημερινή πρωτεύουσα της περιοχής Σπάρτη .

Τέλος, υπάρχει η Ασκανία λίμνη (βάθος 920 μ.!), που πήρε το όνομα της από τη λατρεία του Θεού Μηνός Ασκηνού, προστάτη των Πισιδών, και βρίσκεται στα ΝΔ της Πισιδίας, κοντά στο Πολυδώριο.
Οι μεγάλες λίμνες είναι Acıgöl (Sanaos) , Άκσεχιρ (Φιλομήλα) , Beyşehir (Koralis) , Burdur (Ασκάνιος) , Eğirdir (Ακρωτήρι) , και οι μικρότερες είναι Akgol, λίμνη Çavuşçu (Ilgin), Έβερ , Işıklı (Çivril) , Karamık , Karataş, Kovada, Salda (Aulindenos) , Suğla (Trogitis) και Yarışlı.

1.Λίμνη Πρόσταινα ή Εγιρδήρ
Η πόλη και η λίμνη παλαιότερα ονομαζόταν Eğridir , μια τουρκική προφορά του παλιού ελληνικού ονόματος της πόλης Akrotiri . Το Eğridir σημαίνει “είναι στραβό” στα τουρκικά, οπότε για να αφαιρέσετε τις αρνητικές υποδηλώσεις, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 τα “i” και “r” μεταφέρθηκαν σε ένα νέο επίσημο όνομα, δημιουργώντας έτσι τον Eğirdir , ένα όνομα που προκαλεί περιστροφή και λουλούδια , αν και πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία εξακολουθούν να ονομάζουν τόσο την πόλη όσο και τη λίμνη με το προηγούμενο όνομά της.

Η λίμνη εχει έκταση 482 τετραγ. Χιλιομ. είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Μ. Ασία και η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού. Βρίσκεται η επιφάνεια σε υψόμετρο 917 μ
Η Πρόσταινα, η μεγαλύτερη, στα ΒΑ της, στην πόλη του Εγιρδήρ, υπήρξε κέντρο αλιείας αλλά και το σημαντικότερο θέρετρο της περιοχής.
Βρίσκετε σε απόσταση από την Σπάρτη 30 χιλιομέτρων

– Τα νησιά της λίμνης
Η λίμνη Eğirdir έχει δύο νησιά, που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα με ένα μακρύ μονοπάτι στην πόλη Eğirdir (Αρχαία Πρόσταινα ή Ακρωτήρι ) :
Είναι το Yeşil Ada (“Πράσινο νησί = Green Island”, παλαιότερα γνωστό ως Νις) – μέχρι το 1923 , φιλοξενούσε μια Ελληνική κοινότητα που ζούσε σε πέτρινα σπίτια.
Για το νησί αυτό που πιθανολογούμε ότι ήταν η αρχική κοιτίδα της οικογενείας μας θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενη δημοσίευση .
Και το Can Ada (που σημαίνει “Life Island”) το μικρότερο από τα δύο νησιά.

2. Λίμνη Ασκάνια ή λίμνη του Μπουρντούρ
Η Ασκανία λίμνη που πήρε το όνομα της από τη λατρεία του Θεού Μηνός Ασκηνού, προστάτη των Πισιδών, Η λίμνη βρίσκεται .στα ΝΔ της Πισιδίας, κοντά στο Πολυδώριο.
Η λίμνη βρίσκεται .στα ΝΔ της Πισιδίας, κοντά στο Πολυδώριο. Ή όπως αλλιώς λεγόταν το 1922 Βουρδούριον σημερινή ονομασία Burdur Αυτή η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στις ορεινές μάζες Söğüt Dağ και Suludere Plateau. Είναι μια λίμνη με υψηλή αλατόμητα.

Η Ασκανία είναι λίμνη υφάλμυρη με μέγιστο βάθος 92 – 110 μέτρα Τεκτονικής προέλευσης έκταση 250 τετρ χιλιομ. έχει την έβδομη θέση στην Μ. Ασία.
Η μέση περιοχή της λίμνης είναι 153 km² και το υψόμετρό της είναι 842,87 μέτρα.
Υγρότοπος Ραμσάρ
Η λίμνη Burdur φιλοξενεί σχεδόν 100 είδη πουλιών και σχεδόν 300.000 υδρόβια πτηνά (ειδικά το 70% των απειλούμενων παπιών Dikktail). Τα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της αλατότητάς τους.
Έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο του νερού τα τελευταία 35 χρόνια.
Η λίμνη συρρικνώνεται καθώς τα αποθέματα νερού μειώθηκαν λόγω των λατομείων μαρμάρου γύρω από τη λίμνη .
Αυτή η λίμνη, η οποία είχε 144 διαφορετικά είδη πτηνών, έχει πλέον μόνον 25 .

Παρά την αλατότητα αυτή, ο οδοντωτός κυπρίνος Burdur (Aphanius sureyanus) που έχει προσαρμοστεί να ζει στη λίμνη ζει μόνο στη λίμνη Burdur στον κόσμο και έχει τεθεί σε κίνδυνο με την εξαφάνιση της λίμνης.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού της πάπιας προσοχής (Oxyura leucocephala), η οποία απειλείται σε παγκόσμια κλίμακα, χρησιμοποιεί τη λίμνη για χειμώνα.

Το νερό της λίμνης Burdur είναι αλμυρό. Τα τελευταία χρόνια, τα ρεύματα που τροφοδοτούν τη λίμνη δεν έχουν φτάσει στη λίμνη και η λίμνη χάνει νερό λόγω της εξάτμισης, η οποία έχει αυξήσει την αλατότητα. Η λίμνη είναι 2 φορές πιο αλμυρή από τη θάλασσα

3. Η Κάραλις ή Λιμνη του Μπέυσεχιρ (Lake Beyşehir, Isparta, )
Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της περιοχής ανάμεσά στην επαρχία της Σπάρτης και του Ικονίου
Λίμνη Beyşehir ( Στην αρχαιότητα λεγοταν, Carallis ή Κάραλλης ή Caralis ή Καραλής (Κάραλις) Έχει πάνω από 32 νησίδες
Φέρει το ίδιο όνομα με το κύριο αστικό κέντρο της περιοχής της, Beyşehir . Αρχαία, θεωρήθηκε μέρος της αρχαίας Ισαυρίας

Η λίμνη τροφοδοτείται από ρυάκια που ρέουν από τα Όρη του Σουλτάνου και τα Όρη Anamas Η στάθμη του νερού στη λίμνη κυμαίνεται συχνά ανά έτος και σεζόν
Καλύπτει έκταση 656 τετραγ. χιλιομ. και το βάθος δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα Η στάθμη μεταβάλλετε του νερού και την χαρακτηρίζει η ύπαρξη πολλών πουλιών Η επιφάνεια της βρίσκεται σε υψόμετρο 1123 μέτρα.
Η λίμνη Beyşehir είναι επίσης μια σημαντική τοποθεσία για πολλά είδη πουλιών.

4. Λίμνη της Βάρης – Golcul like
Η Βάρις, κοντά στην Σπάρτη, μικρότερη, που ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη λέξη (πλοιάριο με επίπεδη καρίνα) και όπου έπρεπε να τοποθετείται η ομώνυμη επίσης αρχαία πόλη. Είναι πολύ κοντά στην Σπάρτη είναι πολύ μικρή αλλά πανέμορφη και λέγετε ότι προήλθε από πτώση μετεωρίτη
Η Λίμνη κρατήρας βρίσκεται πολύ κοντά στην Σπάρτη νοτιοδυτικά σε απόσταση 5 έως 13 χλμ από το Βουρδούρι 25 χλμ
Η περιοχή με μέγεθος 58880 decares δηλώθηκε ως Φυσικό Πάρκο Gölcük

Στο φυσικό πάρκο Gölcük; Αναγνωρίστηκαν 140 γένη, 217 είδη, 13 υποείδη και 3 ποικιλίες που ανήκουν σε 46 οικογένειες. 58 ενδημικά είδη φυτών έχουν εντοπιστεί εντός των ορίων του Φυσικού Πάρκου Gölcük.
114 από τα είδη σπονδυλωτών που εντοπίζονται στο Φυσικό Πάρκο είναι είδη που πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων. 102 από 124 είδη σπονδυλωτών που εντοπίστηκαν στην περιοχή είναι είδη πουλιών. Λίμνη Gölcük, καθώς και πουλιά, C. Carpio (Carp), C. chalcoides (Collegfish), C. gibelio (Silver Pufffish), P. parva (Striped Stone Carp), T. tinca (Velvet Fish), Sander lucioperda ( Sudak) είδη
–Οικονομια Το φυσικό πάρκο Isparta Gölcük, που συνορεύει με την αρχαία πόλη της Σαγαλάσου στα σύνορα της επαρχίας Burdur, Aurlasun, προσφέρει καθημερινό τουρισμό υψηλού εδάφους χάρη στο μικρό κλίμα του. ικές επιπτώσεις για την περιοχή

5. Λίμνη Σάλντα Salda – Πολυμήλη.
Λίμνη Σάλντα Salda κάποιοι συγγραφείς, την αναφέρουν ως Σθενέλη ή Πολυμήλη. Όνομα που φαίνεται να ειχε σχέση με τον Πάτροκλο αδελφικό φίλο του Ομηρικού ήρωα Αχιλλέα.
Βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής Yeşilova της επαρχίας Burdur σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων δυτικά από την έδρα της

Η λίμνη Salda είναι μια μεσαίου μεγέθους λίμνη
6. Λίμνη Aksehir – Φιλομήλα
Η λίμνη Akşehir , όπως η λίμνη Eber , βρίσκονται μεταξύ των βουνών Sultan και του όρους Emir. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε κλειστή λεκάνη, δεν έχει καμία εκροή. Ωστόσο, τα νερά του είναι πολύ αλμυρά. Η αφθονία των πόρων γλυκού νερού που αναμιγνύονται στη λίμνη από τις ακτές διασφαλίζει ότι το νερό στις ακτές γίνεται γλυκύτερο. Η αλατότητα γίνεται πιο έντονη στα μεσαία μέρη και στα βορειοανατολικά.
Πρόκειται για μια λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Μ. Ασίας δίπλα στην περιοχή Akşehir . Διοικητικά, βρίσκεται εντός των συνόρων των επαρχιών Ικονιου και Afyonkarahisar .
Μήκος 39 χλμ ,Πλάτος 20 χλμμ Έκταση 353 km² ,μέσο βάθος 171 μ, βαθύτερο σημείο 8μ
υψόμετρο επιφάνειας 954 μέτρα.

Η λίμνη Akşehir τροφοδοτείται από Kap, Şimşek, Aynacı, Cevizli, Evliya, Nadir, Akşehir ( Tekke ), Engilli, Adıyan Streams, πηγές Sorkunlu, καθώς και εποχιακές και συνεχείς μικρές ροές που κατεβαίνουν από τα Όρη του Σουλτάνου , την υπόγεια ροή του νερού υδροφορείς γύρω από τη λίμνη και οι βροχοπτώσεις που πέφτουν στην περιοχή της λίμνης. Η απόρριψή του γίνεται με το νερό που λαμβάνεται από την επιφάνεια της λίμνης για εξάτμιση και
Η χλωρίδα και η πανίδα της λίμνης είναι παρόμοια με τη λίμνη Eber. Ακόμα κι αν δεν είναι στο επίπεδο της λίμνης Eber, εξακολουθεί να ταξινομείται οικολογικά ως ευτροφική λίμνη. Εκτός από τα εμπορικά σημαντικά ψάρια, όπως κυπρίνος και τούρνα, υπάρχουν πέντε άλλα είδη ψαριών.

Η λίμνη Akşehir είναι μια από τις λίμνες μας με μεγάλη ορνιθολογική σημασία. Όλα τα είδη πουλιών που αναπαράγονται, τρέφονται και παραμένουν στη λίμνη Eber βρίσκονται επίσης εδώ.
Τα φαρδιά καλάμια που περιβάλλουν τον καθρέφτη της λίμνης δημιουργούν ένα εξαιρετικά κατάλληλο περιβάλλον για υδρόβια πτηνά ως εκκολαπτήριο, τόπος σίτισης, καταφύγιο, καταφύγιο και τόπος συγκέντρωσης. Αν και οι κάλαμοι είναι λιγότερο συνηθισμένοι εδώ από ό, τι στη λίμνη Eber, απλώνονται σε μεγάλες περιοχές. Παρέχει στα πουλιά ένα ευρύ φάσμα κινήσεων για την αποφυγή αρπακτικών. Και πάλι, ο φαρδύς καθρέφτης νερού έχει μεγάλη σημασία για το καταφύγιο των πουλιών που παρενοχλούνται από κυνηγούς.

Περίπου 60-80 χιλιάδες πουλιά παρατηρούνται στη λίμνη, κυρίως άγριες χήνες και αγριόπαπιες, καθώς και πελεκάνοι, ερωδιοί, βροχοπούλες και γλάροι το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.
Ειδικά οι άγριες χήνες περνούν τη νύχτα στη λίμνη σε πολύ πολυσύχναστες ομάδες κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο μεγαλύτερος (107.000) πληθυσμός άγριων χήνων που παρατηρήθηκε στην Μ. Ασια καταγράφηκε στη λίμνη Akşehir τον Δεκέμβριο του 1977 από τον Tansu Gürpınar.
Ωστόσο, λόγω της κατάψυξης της επιφάνειας της λίμνης σε σοβαρές χειμερινές περιόδους, η λίμνη χάνει αυτή τη λειτουργία ακόμη και για 1-2 μήνες.

7. Λίμνη Eber
Η λίμνη Eber είναι η 12η μεγαλύτερη λίμνη στην Μ. Ασία , βρίσκεται στα σύνορα της πόλης Eber- Afyonkarahisar , Περιφέρεια Κεντρικής Ανατολίας Eber Town , Çay , Sultandağı
Περιοχή 62 km² – 164,5 km² βαθύτερο σημείο 21 μέτρα, υψόμετρο επιφάνειας 967 μέτρα
Η λίμνη Eber τροφοδοτείται από πηγές από τα Akarçay και Sultan Mountains . Για το λόγο αυτό, η επιφάνεια ποικίλλει καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Η λίμνη είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίμνες στην Μ. Ασία. Αν και είναι μια πολύ μεγάλη λίμνη, λόγω των καλάμων πάνω της, το μεγαλύτερο μέρος θεωρείται ως λιβάδι και όχι λίμνη. Υπάρχουν εκατοντάδες πλωτά νησάκια σε αυτό, τα οποία οι ντόπιοι αποκαλούν ” kopak “.
Μερικά από τα kopaks είναι τόσο μεγάλα που έχουν δει τους ψαράδες, τους κυνηγούς και τους αγρότες καλάμων να χτίζουν καταφύγια πάνω τους.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γεωργία στο Derekarabağ, το Ortakarabağ, το Yenikarabağ και άλλα γειτονικά χωριά που ιδρύθηκαν γύρω του συνεχίζουν τη ζωή τους καλλιεργώντας σιτάρι στους αρόσιμους αγρούς δίπλα στη λίμνη.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται με κόκκινα καλάμια ύψους πέντε ή και έξι μέτρων. Στις ρηχές όχθες της λίμνης Eber, γύρω από αυτό αναπτύσσονται υδρόβια φυτά και άλλα φυτά. Όπως: ( Typha latifolia ), ( Phragmites australis ), ( Lycopus europaeus ), ( Mentha aquatica ).

Και είδη ψαριών όπως: ( Cyprinus carpio ), ( Cyprinus carpio morpha noblis ), ( Esox lucius ), ( Gobio gobio ).
Αποδημητικά υδρόβια πτηνά όπως:( Phalacrocorax pygmeus ) , ( Platalea leucorodia ), ( Pelecanus crispus ) ( Ardeola ralloides )( Ardeola ralloides ), ( Botaurus stellaris ) Ardea purpurea), ( Aythya nyroca ), ( Charadrius leschenaultii ), κ.α.

Πολλά αποδημητικά υδρόβια πτηνά έρχονται στη λίμνη Eber για να κυνηγήσουν, να γεννήσουν (φυλή) στα νησιά καλάμων, και μερικά να ξεχειλίσουν.
Έχει παρατηρηθεί ότι η κοινή θρεσκιόρνιθα ( Plegadis falcinellus ) και το μεγάλο βροχοπούλι Collared ( Charadrius hiaticula ) γεννήθηκαν στα νησιά με άμμο ανάμεσα στους καλάμους .
Οικονομική σημασία

Το Seka Afyon Paper Mill φυτό καλαμιών ( Phragmites australis ), το οποίο αναπτύσσεται σε βρεγμένα, υγρά μέρη και έχει ένα σκληρό στέλεχος , από τις λίμνες Eber και Karamık . Περίπου χίλιοι άνθρωποι εργάζονται εδώ. οι κάτοικοι της περιοχής κερδίζουν τα προς το ζην επεξεργάζοντας το καλάμι και το ψάθινο γρασίδι που καλλιεργούνται στη λίμνη.
τρέχουσα κατάσταση
Η παραγωγή καλάμων, η οποία έχει την υψηλότερη οικονομική αξία, παράγεται στη λίμνη και υπάρχουν κυπρίνοι, λούτσες και κυπρίνοι καθρέφτη.
8. Λίμνη Ακγκολ – Αkgol (Burdur)
. Ο Akgöl αποξηράνθηκε και έχασε το χαρακτηριστικό του να είναι λίμνη. Το αποξηραμένο δάπεδο της λίμνης έχει λευκή εμφάνιση λόγω του αλατιού.
Η ξήρανση της λίμνης είχε σαν σκοπό την απόκτηση γεωργικής γης.

Ωστόσο, αφού αποξηράνθηκε αντελήφθησαν ότι τα αλμυρά εδάφη δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια, το νερό άρχισε να αναδημιουργείτε η λίμνη και να εμφανίζονται πουλιά με πρώτα τα Φλαμίνγκο, π
Το υψόμετρο επιφάνειας ήταν 987 μέτρα και η επιφάνεια 12 τετρ.χλμ
9. Λίμνη Γιαρίσλι Yarışlı -Yarişlı Gölü
Η λίμνη Yarışlı ( Τουρκικά : Yarışlı Gölü ) είναι μια λίμνη στην Τουρκία .
Η λίμνη Burdur βρίσκεται στα βορειοανατολικά, η λίμνη Salda στα δυτικά και η λίμνη Karataş στα νότια της λίμνης Yarışlı.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Τυμπριανάσου βρίσκεται στην ανατολική όχθη της λίμνης.
Είναι αλμυρή λίμνη
– Νησιά
Υπάρχει ένα νησάκι στο ανατολικό τμήμα της λίμνης.
10. Λιμνη Καρατάς – Burdur.-λίμνη Bahçeözü
Λίμνη Karataş ( τουρκικά : Karataş Gölü ), γνωστή και ως λίμνη Bahçeözü , είναι μια λίμνη γλυκού νερού στην επαρχία Burdur .

Η απόσταση από το Καραμανλή είναι 16 χλμ και το Βουρδουρι είναι 46 χλμ .
Έχει μήκος 7 χλμ Επιφάνεια 2.700 στρέμματα
Είναι μια ρηχή λίμνη Το υψόμετρο του σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας είναι 1.050 μέτρα
Κύριες εισροές νερού Bademli creek, Akçay creek
Τα κύρια είδη πουλιών της λίμνης είναι το ευρασιατικό σφυριχτάρι , ο γκρι ερωδιός , ο λευκός ερωδιός , βότσαλο , κιρκίρι και μαύρη ουρά .

11. Λίμνη Çavuşçu (η λίμνη Ilgın )
Η λίμνη Çavuşçu (ή η λίμνη Ilgın ) είναι μια τεκτονική λίμνη γλυκού νερού που βρίσκεται εντός των συνόρων της κομητείας Ilgın στην επαρχία Ικονίου . Τροφοδοτείται από το Doğanhisar Stream, το Çiğil Stream και το Bulcuk Stream.
Η λίμνη Çavuşçu έχει έκταση 27 km² Το ύψος του πάνω από τη στάθμη της θάλασσας είναι 1026 m και το βάθος του είναι 2-10 m.
12. Λίμνη Σούλα – Suğla – Trogitis – Τρωγῖτις
Η λίμνη Suğla,η αρχαία ελληνική Τρωγῖτις είναι μια μεγάλη λίμνη στην επαρχία Ικονυου νοτιοδυτικό τμήμα της Τουρκίας . Στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα θεωρήθηκε μέρος της αρχαίας Πισιδία και Λυκαίας
Έχει έκταση 25-80 km². Η στάθμη του νερού στη λίμνη κυμαίνεται.

Η λίμνη Suğla είναι επίσης ένας σημαντικός υγρότοπος για τα πουλιά.
13. Λίμνη Κοβάδας ή Κόβαντα
Η λίμνη Kovada, μια φυσική προέκταση της λίμνης Eğirdir
Η λίμνη της Κοβάδας σχηματίστηκε στα νότια της κοιλάδας από Βορρά-Νότου. Καλύπτοντας μια καρστικη κατάθλιψη, αυτή η λίμνη έχει μήκος 15 χλμ και πλάτος 2-3 χλμ.
Απέχει 25χλμ. Από το Eğirdir.
Το υψόμετρο της λίμνης της Κοβάδας, η οποία έχει έκταση περίπου 40 km2 και αποτελείται από καρστικές κοιλότητες,, μήκος 6 km, πλάτος 2-3 km και βάθος 6-7 μέτρα. Η λίμνη της Κοβάδας βρίσκεται 900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει επιφάνεια 11 km2
Τα νερά που προέρχονται από τη λίμνη Eğirdir χάνονται στα μάτια με την είσοδο σε καταβόθρες σε μέρη. τότε ξαναεμφανίζεται.

Χλωρίδα -πανίδα Η γύρω περιοχή της λίμνης Κοβάδας έχει πλούσια βλάστηση και φιλοξενεί εκατοντάδες ζώα. Μερικά μέρη είναι καλάμια και καλάμια
14. Λίμνη Karamik
Η λίμνη Karamık, που βρίσκεται στα σύνορα της περιοχής Districtay, Afyonkarahisar, βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο Çay-Isparta.
Η έκτασή της είναι 40 km², το ύψος της πάνω από τη στάθμη της θάλασσας είναι 1.001 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι 3 μέτρα.
Εκτός από την παραγωγή ψάθας και καλαμιών, αλιεύονται κυπρίνοι και ψάρια λούτσων στη λίμνη. Υπάρχουν είδη πουλιών όπως κορμοράνος, ξυλοκόπος, αγριόπαπια. Τα νότια μέρη της λίμνης καλύπτονται με άνθη λωτού.

ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΔΙΑ
Την Πισιδία δεν την διατρέχουν πολλά μεγάλα ποτάμια αλλά έχουν τις πηγές του 3 ιστορικά και μεγάλα ποτάμια
Οι αρχαίοι ποταμοί Κέστρος ,ο Ευρυμέδων και ο Μέλας
Κοντά στη Σέλγη υπήρχε η οροσειρά Σελγικά όρη, στο σημερινό Zerk, όπου και οι πηγές των ποταμών της Πισιδίας, Κέστρου και Ευρυμέδοντα, καθώς και του μικρότερου Μέλα (Mavagat )

1.ΚΕΣΤΡΟΣ -ΑΚΣΟΥ ( Aksu Deresi )
Ο ποταμός Κέστρος, κατά τη συνήθεια της εποχής, είχε θεοποιηθεί από τους Πισίδες. Νομίσματα με την επιγραφή ΚΕΣΤΡΟΣ βρέθηκαν στη Σαγαλασσο
Όπως ο Κέστρος, ο ποταμός αναφέρεται από τον Πομπόνιο Μέλα ως πλεύσιμο, όσο πιο πάνω από την Πέργα, 60 στάδια (περίπου 11,1 χιλιόμετρα) από το στόμα του, σύμφωνα με τον Στράβωνα . Χτύπησε κατά τη βυζαντινή εποχή και ως αποτέλεσμα η Πέργα υποβαθμισθηκε.

2, ΕΥΡΗΜΕΔΩΝ ( Köprüçay )
Η κοιλάδα Eurymedon κοντά στο Selge , που εκτείνεται από την άθικτη ρωμαϊκή γέφυρα
Στις εκβολές της το 460 π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγός Κίμων νίκησε μια μεγάλη Περσική δύναμη πλοίων και ανδρών που κινούνται προς τα δυτικά ( Μάχη του Ευρυμέδωνα ).
Οι δύο χερσαίες και θαλάσσιες μάχες διήρκεσαν μια μέρα και περιελάμβαναν τη σύλληψη ή καταστροφή από τον Κίμωνα ολόκληρου του Φοινικικού στόλου των 200 τριήρων .
Το 190 π.Χ., ένας ρωμαϊκός στόλος με επικεφαλής τον Lucius Aemilius Regillus νίκησε τον στόλο των Σελευκίδων του Μεγάλου Αντιόχου Γ ‘ , με επικεφαλής τον Αννίβα , κοντά στον ποταμό.
Ο Στράβων καταγράφει μια λίμνη που την ονόμασε Κάπρια κοντά στις εκβολές του ποταμού (Στην περιοχή σήμερα υπάρχουν αλικές. )

3.ΜΕΛΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ( Mavangat )
Ο ποταμός Manavgat πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές των δυτικών βουνών Ταύρου στην στα σύνορα Πισιδία ,Κιλικιας και τα νερά του που φθάνουν ι στη Μεσόγειο μετά τη ροή που προκύπτει από τη συγχώνευση των πηγών που προκύπτουν από τις πλαγιές του βουνού του Διαβόλου ( Seytan daglari )της Πισιδία
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μελάς ή Μέλας ).ξεκινουσε από υψόμετρο 1.350 μ.,Εκτός από τις πηγές από τα βουνά του Ταύρου, το Manavgat τροφοδοτείται επίσης υπόγεια από μεγάλες λίμνες στα βόρεια των βουνών, το οροπέδιο της Ανατολίας που βρίσκεται στην κεντρική Μ. Ασια .

– ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
4 . Akçay Deresi
Το Akçay Stream βρίσκεται στην πόλη της Σπάρτης. ..
5. Başak Deresi
Το Başak Stream βρίσκεται κοντά στην πόλη της Σπάρτης.
6. Bogazici Deresi
Το Bogazici Deresi γνωστό τοπικά ως Boğaziçi Deresi, είναι ένα ρεύμα και βρίσκεται στην επαρχία της Σπάρτης
7. Çukur Stream Το ρεύμα Çukur βρίσκεται στην επαρχία Σπάρτης Το ρεύμα Çukur απέχει 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Σπάρτης .
Υπάρχουν και ποταμοί
8. Darı Derersi , 9.Darıklar Çayı , 10. Darıören Derersi, 11 . Değirmen Dere , 12. Doğan Dere 13. Göçek Deresi΄. 14. Keçiborlu Çayı , 15. Koca Dere , 16 Köydere ,17. Kozağacı Deresi , 18.Kuzukulağı Deresi , 19. Oku Çayı , 20.Şamlı Dere, 21. Şehirçayı Deresi ,22. Şevkettarla Deresi, 23. Sorgun Deresi , 24. Sulu Dere, 25.Veledin Deresi 26. Yaka Deresi , 27.Yalvaç Çayı, 28. Yayla Deresi , 29 Yukarıçamlıca Deresi

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.