Ο γλυκάνισος και οι θεραπευτικές του ιδιότητες και ενδείξεις – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Γεωπόνου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Γεωπόνου:

Ο γλυκάνισος είναι η κοινή ονομασία του ετήσιου ποώδους φυτού του είδους Πιμπινέλλα το άνισον (Pimpinella anisum) του γένους Πιμπινέλλα της οικογένειας Σκιαδοφόρα (Umbelliferae).Ο βλαστός του είναι ίσιος και έχει ύψος που κυμαίνεται από 25 έως 75 εκατοστά Οι καρποί του είναι ωοειδείς, σκληροί και ανοικτού καφέ χρώματος. Η γεύση του είναι υπόγλυκη. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες
Η καταγωγή του είναι από την ανατολική Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή όμως σήμερα έχει διαδοθεί στην Ευρώπη την Ασία και την Αμερική. .

Χρησιμοποιείται από το 2000 π.Χ. ως αρωματικό, καρύκευμα και φάρμακο.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις :

: Η θεραπευτική δράση του γλυκάνισου οφείλεται, κυρίως στην παρουσία της ανηθόλης η οποία σχετίζεται δομικά με τις κατεχολαμίνες, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και ντοπαμίνη.

– Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά και στο κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου και έχει αποχρεμπτική και οιστρογονική δράση. Είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο ενάντια στους σπασμούς των εσωτερικών μυών (του στομάχου και των εντέρων).
– Βοηθά στην αποβολή των αερίων των εντέρων και αυξάνει την έκκριση υγρών από όλους τους ενδοκρινικούς αδένες, συμπεριλαμβάνοντας και την έκκριση των γαλακτούχων αδένων.
Επειδή, το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου αποβάλλεται από τον οργανισμό τμηματικά και από την

αναπνοή συμβάλλει και στον καθαρισμό των φλεμάτων από τους αναπνευστικούς οδούς
– Για τις ιδιότητές του αυτές ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται στις ανωμαλίες του στομάχου και των εντέρων, αυξάνει την αποβολή αερίων των εντέρων και την περισταλτικότητα τους,

– Βήχας – πυρετός

Χρησιμοποιείται ενάντια στον βήχα και τον ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών, στην βραχνάδα της φωνής, σαν εφιδρωτικό και αντιπυρετικό μέσο.

–Άσθμα
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα παιδιά για βρογχικά προβλήματα και άσθμα.
Το αφέψημα των σπόρων έχει καλή δράση και συμβουλεύεται σαν διουρητικό μέσο στις ασθένειες των νεφρών, του συκωτιού και του παγκρέατος συνδυασμένο με άλλα κατάλληλα σκευάσματα.
– Αύξηση γάλακτος σε μητέρες

Συστήνεται στις μητέρες που θηλάζουν γιατί αυξάνει το γάλα.

– Πεπτικά προβλήματα
Συνδυάζεται καλά με τον δυόσμο για πεπτικά προβλήματα και κολικούς των εντέρων. Οι σπόροι του γλυκάνισου συνδυάζονται καλά και με τα άνθη του κράταιγου, για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

– Έλαιο για θεραπεία ψώρας
Εξωτερικά, το έλαιο μπορεί να συνδυαστεί με μια βάση αλοιφής για την θεραπεία της ψώρας.

– Αποβολή ψειρών

Το γλυκανισέλαιο, επίσης βοηθά στην αποβολή των ψειρών.

– Σε ποντίκια ενδείξεις αντικαρκινικής δράσης
Η από του στόματος χορήγηση ανηθόλης σε ποντίκια με όγκο έδειξε αντικαρκινική δράση.

– Λαϊκή ιατρική

Η ρίζα του φυτού χρησιμεύει στην παρασκευή ενός βάμματος που χρησιμοποιείται από τη λαϊκή ιατρική εναντίον του πονόλαιμου, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.
Η νωπή ρίζα είναι αντιδιαρροϊκή. Το ομοιοπαθητικό βάμμα της ρίζας συνιστάται για τους πονοκεφάλους και τη ρινορραγία.
– Στομαχικές διαταραχές.

Ο σπόρος του,αλλά και το λάδι του, χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών.
Επίσης, μελέτες έχουν βρει ότι καταπραΰνει από τις ενοχλητικές καούρες και τα διάφορα πεπτικά προβλήματα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Η λανθασμένη χρήση του γλυκάνισου μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες ωστ μπορεί :

– Να εμφανισθούν πόνοι, οιδήματα εξανθήματα κ.α..

Κοιλιακός πόνος,επιληπτικές κρίσεις, το πνευμονικό οίδημα, τα δερματικά εξανθήματα ,πρήξιμο του δέρματος ή πρήξιμο της γλώσσας.
– Να υπάρχει αλληλοεπίδραση με φάρμακα
Πριν από τη χρήση του γλυκάνισου, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι καλό να έχουμε τη σύσταση από γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν οι αλληλοεπιδράσεις με παράλληλη χρήση φαρμάκων και γλυκάνισου.

– Να υπάρχουν προβλήματα για κάποιους ενήλικες
Τυχόν προβλήματα που μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ενήλικες, όταν καταναλώνεται τσάι με γλυκάνισο:δυσπεψία , εμετό, ταχείες κινήσεις των ματιών, σπασμούς ή σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ
–Όχι σε παιδιά
Ορισμένες πιθανές παρενέργειες μπορούν να ανιχνευθούν σε περίπτωση χρήσης σε παιδιά και βρέφη, Μπορεί να προκαλέσει, ακόμα και δηλητηρίαση.

–Όχι στις έγκυες
Μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.

Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.